Asociaţia Nevăzătorilor din România este organizaţie nonguvernamentală naţională, recunoscută de utilitate publică prin H.G. 1033/03.09.2008, care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la Asociaţii şi Fundaţii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 39/31.01.2000, modificată şi completată prin Legea nr. 246 din 18 iulie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 656 din 25 iulie 2005 şi are personalitate juridică potrivit Sentinţei Civile nr. 3288 din 27 septembrie 1956 a fostului Tribunal Popular al Raionului «23 August» Bucureşti şi este continuatoarea organizaţiei „Societatea Orbilor din România” întemeiată de Regina Elisabeta a României, aşa cum rezultă din documentele privind subvenţionarea acesteia de către stat, publicate în Monitorul Oficial nr. 194 din 27 noiembrie 1909 şi din Statutul aprobat prin Decretul Regal nr. 3159 din 11 noiembrie 1910 publicat în Monitorul Oficial nr. 180 din 14 noiembrie 1910.
Asociaţia Nevăzătorilor din România reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii ţări, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor; este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii.
RAPORTUL DE ACTIVITATE
AL CONSILIULUI DIRECTOR NAŢIONAL
(1 IANUARIE 2023 – 31 DECEMBRIE 2023)
Preambul
Pentru Asociația Nevăzătorilor din România, anul 2023 a fost unul foarte intens, bogat în provocări, atât la nivelul serviciilor de pe lângă Consiliul Director național (social, juridic, cultural, tipografia braille și sport), cât și la nivelul filialelor teritoriale.
În același timp, conducerea operativă a depus toate eforturile pentru a face cunoscute factorilor de decizie nevoile și problemele cu care se confruntă comunitatea deficienților de vedere din România. Din păcate, în pofida tuturor strădaniilor noastre (pe care le prezentăm pe scurt în cele de mai jos) și contrar promisiunilor ce ne-au fost făcute de către reprezentanții Guvernului, cele mai importante dintre obiectivele imediate, majorarea semnificativă a indemnizațiilor de handicap și eliminarea inechităților din noua lege a pensiilor, nu s-au realizat. Față de această situație, firește că nu vom renunța și vom duce mai departe lupta noastră pentru a asigura deficienților de vedere o viață demnă.
În anul 2023, structurile naționale ale organizației și-au desfășurat activitatea conform statutului. Astfel, Adunarea Generală s-a întrunit în ședință ordinară anuală pe data de 28 martie 2023 la Ploiești, comisiile de specialitate au înaintat propuneri, iar Consiliul Director a căutat să asigure punerea lor în practică. În acest sens, merită amintit faptul că ședințele Consiliului Director s-au desfășurat în continuare prin mijloace de comunicare la distanță, iar motivele pentru această opțiune țin de eficiență și de flexibilitate; pe de o parte sunt eliminate costurile cu deplasarea și, pe de altă parte, devine posibilă organizarea de consultări ori de câte ori este nevoie, fără o pregătire logistică deosebită. Iar subiectele de mare interes în cursul anului 2023 pentru comunitatea deficienților de vedere, modificarea legii pensiilor și majorarea indemnizației de handicap au necesitat numeroase sesiuni de discuții, atât în cadrul Consiliului Director, cât și cu toți președinții de filiale.
Sumele primite de la buget
În ordine cronologică, în sensul asigurării continuităţii serviciilor de la nivelul Consiliului Director, precum şi pentru desfăşurareaacţiunilor culturale şi sportive ale ANR în conformitate cu calendarul stabilit, ca în fiecare început de an, s-au făcut demersuri insistente pe lângă Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) şi pe lângă Ministerul Muncii şi Protecției Sociale ca proiectul de activităţi al ANR propus spre finanţare din sume de la bugetul de stat să fie aprobat în timp util.
Din păcate, nici în acest an nu au fost finanțate două dintre serviciile cu caracter permanent ale asociației, respectiv Social și Sport, activitatea fiind realizată cu un efectiv redus de angajați.
Suma alocată organizației noastre a fost inițial de 4.100.765 lei.
După multe demersuri insistente, în a doua jumătate a anului, a fost aprobată o suplimentare a bugetului cu 136.150 lei, pentru desfășurarea activităților specifice de tip eveniment și cu 50.000 lei pentru cheltuielile administrative. În total, bugetul alocat organizației noastre a fost așadar de 4.286.915 lei, față de 3.645.570 lei în anul 2022, ceea ce a reprezentat o creștere semnificativă, de 17.5%. În context, ținem să subliniem că este pentru a doua oară consecutiv când primim la jumătatea anului o suplimentare de buget, iar acest fapt se datorează colaborării deosebite cu ANPDPD.
Resursele financiare alocate au acoperit integral cheltuielile pentru șase acțiuni cu caracter național, una desfășurată în primăvară și celelalte în toamnă, după rectificarea bugetară.
Demersuri pe lângă autorități
Conform Statutului, organizația noastră are ca obiective principale lupta pentru drepturile nevăzătorilor și reprezentarea intereselor acestei categorii de oameni în relație cu instituțiile publice. În acest sens, ca în fiecare an, conducerea operativă a căutat să obțină, prin mijloacele avute la îndemână, îmbunătățirea cadrului legislativ și aplicarea unitară la nivelul țării a prevederilor normative în vigoare.
În numeroasele întâlniri avute cu oficiali guvernamentali și cu parlamentari din toate formațiunile politice, au fost aduse în discuție problemele majore cu care se confruntă comunitatea deficienților de vedere.
Totodată, au fost făcute solicitări către factorii de decizie pentru rezolvarea inechităților semnalate de filiale și de membri, ceea ce a condus la rezolvarea a numeroase cazuri, cel mai adesea grație sprijinului prompt oferit de către ANPDPD.
Dintre întrevederile cu reprezentanți ai autorităților publice, le amintim aici doar pe cele mai importante.
În primele luni ale anului, președintele ANR a fost primit de mai multe ori de către ministrul muncii de la acel moment, domnul Marius-Constantin Budăi, și de către președintele ANPDPD, Mihai Tomescu, subiectul discuțiilor constituindu-l proiectul de activități pentru care organizația noastră a solicitat sume de la buget.
Au urmat demersuri susținute pentru rezolvarea celor mai importante solicitări ale comunității deficienților de vedere și anume majorarea semnificativă a indemnizației de handicap, eliminareainechităților din legeapensiilor, absențasubvenționării de către stat a tehnologieiasistiveșinerespectareastandardelor de accesibilitate a mediuluiinformațional, comunicaționalșifizic.
În acest sens, în urma insistențelor conducerii organizației noastre, marți, 04.07.2023, a avut loc o întâlnire la Ministerul Muncii, cu două subiecte principale: situația nevăzătorilor care se vor pensiona începând din 2024 și problema indemnizației de handicap.
Din partea ministerului, au participat la discuții Mihai Tomescu, secretar de stat, președintele ANPDPD, și Vasilica-Valentina Robu, secretar general în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, în vreme ce ANR a fost reprezentată de o delegație alcătuită din Tudorel Tupiluși (președinte), Mihai Dima (prim-vicepreședinte), Mihăiță Olaru (vicepreședinte), Florentin-Cristian Rădulescu (vicepreședinte) și Maria Găman (responsabil al Serviciului Juridic).
Întâlnirea a durat mai bine de o oră și a fost foarte intensă, reprezentanții ministerului urmărind solicitările noastre cu atenție și cu o deschidere care merită fără îndoială apreciată.
În legătură cu pensiile, doamna Robu ne-a comunicat că legea 127 din 2019 nu va mai fi aplicată de la 1 ianuarie 2024, așa cum era prevăzut, ci va fi înlocuită printr-un act normativ ce va fi elaborat în toamnă. În context, am fost asigurați în mod ferm că vom fi invitați la consultări, pentru a găsi împreună cu specialiștii care întocmesc documentul formula cea mai potrivită, astfel încât pe de o parte să fie respectat cât mai fidel principiul contributivității, iar pe de altă parte să nu existe, pe cât posibil, diferențe majore între valoarea pensiei nevăzătorilor care își încheie activitatea în muncă începând din anul 2024 și cea a nevăzătorilor care se pensionează în baza prevederilor legii aflate acum în vigoare. Doamna secretar general a insistat asupra faptului că noua lege a pensiilor trebuie să transpună în practică obligațiile pe care România și le-a asumat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, iar aplicarea unitară a principiului contributivității și uniformizarea stagiilor de cotizare constituie repere de bază.
În privința indemnizațiilor, membrii conducerii ANR au insistat asupra faptului că acestea nu au cunoscut, în ultimii zece ani, majorări semnificative, în pofida creșterii inflației, ceea ce a condus la scăderea nivelului de trai al persoanelor cu dizabilități și la nemulțumiri în cadrul comunității. După cum bine se știe, în ultimul deceniu au fost indexate în mod constant valorile tuturor celorlalte forme de sprijin pe care statul le acordă (cum ar fi alocațiile pentru copii, salariul minim pe economie și indemnizația pentru pensionari – pensia minimă garantată). Doar indemnizația de handicap nu a fost indexată în aceeași măsură, așa încât persoanele cu dizabilități, categorie prin excelență vulnerabilă, au fost lăsate în urmă, contrar principiului fundamental al egalității de șanse, pe care se întemeiază societatea noastră.
Față de această situație, am solicitat creșterea în cel mai scurt timp a valorilor indemnizației pentru toate persoanele încadrate în grad de handicap (grav, grav fără însoțitor, accentuat și mediu). În răspunsul său, domnul Mihai Tomescu a arătat că subiectul este cu siguranță unul presant și îl preocupă în cel mai înalt grad. Voința politică există, necesitatea este cunoscută, dar majorarea depinde de resursele financiare pe care statul le poate aloca, iar un răspuns concret va putea fi oferit numai după rectificarea bugetară.
În aceeași ordine de idei, președintele ANR a avut, în perioada septembrie -decembrie, nu mai puțin de patru întâlniri cu doamna consilier de stat Victoria Stoiciu.
Fărăîndoială, ceamaiimportantădintreîntâlnirile cu oficialitățileguvernamentale din anul 2023 aavut loc pe data de 29 noiembrie, când o delegație a ConsiliuluiNațional al Dizabilității din România, din care a făcutparteșipreședintele ANR, a fostprimită, la Palatul Victoria, de cătrePrimul-ministru al României, domnul Marcel Ciolacuși de cătreministrulmuncii, doamna Simona-Bucura Oprescu.
Ținândcont de asigurărileprimite, ConsiliulNațional al Dizabilității din România (CNDR) a decis, împreună cu organizațiilemembre, amânareaprotestului pe care preconizasăîldesfășoareînBucurești, înparcul Izvor, pe data de 4 decembrie.
După cum s-a precizatîncomunicatultransmis cu acelprilej, premierulRomâniei a promis, încadruldiscuțiilor, căindemnizațiilepersoanelor cu handicap vor fi majorateîncepând cu data de 1 ianuarie 2024, valoareaacestoraurmândsă fie stabilităîncursulluniidecembrie, inclusivprinconsultareaorganizațiilorreprezentative ale persoanelor cu dizabilități. De asemenea, înprivințainechităților pe care le genereazănoualege a pensiilor, premierulși-a asumatelaborareaunuipachet de măsuri cu caracter compensator, până la data de 1 septembrie 2024,cândintrăînvigoarenoul act normativ.
Totodată, oficialiiprezenți la întâlnire au înțelesși au agreatnecesitateasubvenționăriitehnologieiasistive, a scutirii de TVA aechipamentelorimportateînfolosulpersoanelor cu dizabilitățiși a accelerăriiprocesului de accesibilizare a mediuluifizicșiinformațional.
Premierul a insistatcăindemnizațiapersoanelor cu dizabilități are o valoareinacceptabil de micășicăvaurmări personal rezolvareaacesteiprobleme.
Ulterior, pe data de 7 decembrie, Înurmasolicitărilorrepetatefăcutedupăanulareamitingului, doamnaministru al muncii, Simona Bucura-Oprescu, l-a primit pe președintele ANR într-o audiență de aproximativ o jumătate de oră.
Principalulsubiect pe care l-am abordat a fostdesigurproblemaindemnizațiilor de handicap. Doamnaministru a comunicatîn context următoarele:
– existăacordîncoaliție cu privire la majorareaindemnizațiilor;
– existădecizie ca majorareasă se întâmple de la 1 ianuarie 2024;
– cuantumulmajorăriiurmeazăsă fie stabilitînfuncție de resursele pe care le poatealocaMinisterul de Finanțe;
– deșisusțineșiînțelegenecesitateacreșteriiindemnizațiilor, inclusivavantajulraportăriiacestora la un alt indicator decâtindicele social de referință, decizia nu îiaparține integral.
Observândinteresulmanifestat de doamnaministrufață de activitățile pe care le avemșifață de serviciile pe care le oferimcomunitățiideficienților de vedere, i-am adresatinvitația de a ne face o vizită, pentru a vedeaceși cum lucrăm.
Înaltăordine de idei, pe data de 11 decembrie, președintele ANR aavut o întâlnire cu domnul Ionuț Săvoiu, Secretar de stat din cadrulMinisteruluiTransporturilor. Discuțiile s-au concentrat pe douăaspecte de o deosebităimportanțăpentrucomunitateadeficienților de vedere: accesibilizareastațiilor CFR și a trenurilor, precum șidecontareabiletelor de călătorie.
DomnulSecretar de stat a prezentat un proiectamplu de modernizare a 40 de stații CFR, situate în zone turistice de interes, inclusiv Gara de Nord din București. Acestproiect, ceurmeazăsă fie demaratînviitorulfoarteapropiat, se vaconcentrașiasupraaccesibilizăriistațiilor, luândînconsiderarenevoilespecifice ale persoanelor cu deficiențe de vedere, înconformitate cu cerințele pe care asociațianoastră le vatransmite.
Înlegătură cu cel de al doileasubiect, decontareabiletelor de călătorie, am propus o soluțiepragmatică, sugerând ca societățile care primesclicență de transport să fie obligate săaccepteșisăfacilitezecălătoriapersoanelordeficiente de vedere. Dl. Secretar de stat s-aarătatreceptiv la aceastăinițiativăși a confirmatcăvasusțineintroducereauneiasemeneaprevederiîntr-un act normativ, asigurându-se astfelcătoatecompaniile de transport respectădrepturilepersoanelor cu dizabilități.
Noul sediu
(organizare, oaspeți de seamă, activități)
După ce anul 2022 a adus cu sine, cum bine se știe, amenajarea în cea mai mare parte a noului sediu,în 2023 au continuatdemersurilenecesareînregistrăriiclădirii. Totodată, au fostrezolvateproblemele cu rețeauaelectrică, astfelîncât s-au creatpremiseleaduceriiînincintă a tipografiei braille, ultimulserviciurămasînvechiulsediu. În fine, datorităsponsorizărilorobținute de colegulnostru Cristian Vasile, atâtbirourile, câtșicamerelepentrucazare au acumdotărilepotrivite.
Acestedificiu, construit cu aportul direct al nevăzătorilorși al filialelor ANR, devine tot maicunoscut, face de acumparte din identitateaorganizațieinoastreșieste un adevăratmotiv de mândrie. Tocmai de aceea, ținemsăamintimaicică am avut, înanul 2023, doioaspeți de seamă.
Astfel, pe data de 14 februarie, ne-a vizitat domnul Radu Mihaiu, primarul sectorului 2 al Capitalei. Printre subiectele abordate cu acest prilej, s-a discutat despre necesitatea amplasării unui covor tactil pe strada „Vatra Luminoasă”, în proximitatea sediului ANR și s-a stabilit ca acest proiect să fie realizat în cel mai scurt timp. Promisiunea a fost onorată, mediul fizic din jurul sediului ANR fiind acum accesibilizat.
De asemenea, am fost onorați să primim, pe data de 12 decembrie, vizita doamnei ministru al muncii, Simona-Bucura Oprescu. Evenimentul a fost cu atât mai special cu cât nu s-a mai întâmplat în istoria recentă ca un demnitar de acest rang să vină la sediul organizației noastre.
I-am prezentatdoamneiministruserviciilespecifice pe care le asigurăm, tipografia braille șistudioul de înregistrări. De asemenea, am făcut cu domniasa un tur al clădiriiși am explicatînceconstămuncaangajațilornoștri, atât la nivelulstructurii centrale,câtșiîncadrulcelor 33 de filialeteritoriale.
Ca șiîn 2022, sala de conferințe a găzduitevenimente diverse, organizate de Consiliul Director național, de filialaBucureștisau de parteneri, de la concursuri la seminare, de la activități de socializare la prezentări de proiecte.
Dintreacestea, ținemsăevidențiemuna, deopotrivăineditășivaloroasăprinconținutulei: Înperioada 7-10 mai, la inițiativaComisiei de antreprenoriatși a Comisiei de Tineret, aavut loc workshop-ul „Scriereașimanagementulproiectelor din fonduri locale saujudețene”, coordonat de Mihai-Nicolae Merca (președintelefilialei Bihor) și Oana Mocanu (președintafilialeiIași). La aceastăacțiune, pe care ne-o dorimreluată, au luatpartezececursanți, de la filialele ANR. Cei doimoderatori au expus, inclusivprinprismaexperiențeiproprii, principaleleaspecte pe care trebuiesă le cunoascășisă le stăpâneascăceiceîșidorescsăobținăfinanțări, șisăducă la bun sfârșitproiectelecontractate.
Colaborări și parteneriate
– Accesibilizarea metroului:
În luna martie, Metrorex a demarat, în colaborare cu organizația noastră, un amplu și mult așteptat proiect de accesibilizare a celor 63 de stații de metrou pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
ANR, ca organizație reprezentativă a beneficiarilor vizați, a fost consultată în mod constant, atât în etapa de proiectare, cât și în cea de execuție.
Lucrările au fost încheiate în luna octombrie, astfel încât persoanele cu dizabilități vizuale pot folosi acum cu ușurință și în deplină siguranță acest mijloc de transport esențial în București. Concret, operațiunea a presupus instalarea de panouri braille la intrarea în stații, marcaje tactile pentru identificarea traseelor spre și dinspre peron, o bandă tactilă care avertizează asupra apropierii fosei metroului și un sistem de ghidaj vocal pentru deplasarea în interiorul stației. La acestea se adaugă informațiile dedicate care pot fi consultate pe site-ul companiei, toate în dorința ca nevăzătorii să poată circula autonom și să nu mai depindă de ajutorul celorlalți.
Desigur, întregul sistem nu este perfect, iar în timp vor fi aduse îmbunătățiri, în funcție de solicitările utilizatorilor. Ceea ce dorim să evidențiem este faptul că proiectul contribuie cu adevărat la deziderate precum egalitatea de șanse și integrarea în societate.
– Accesibilizarea primului oficiu poștal:
Pe data de 13 aprilie, compania Națională Poșta Română a anunțat adaptarea primului oficiu poștal pentru persoanele cu dizabilități vizuale. Este vorba despre OP 39 din zona Vatra Luminoasă, unde există cea mai mare comunitate de nevăzători din București.
Grație elementelor de accesibilitate instalate, această categorie de clienți va putea beneficia de serviciile furnizate fără a avea nevoie de însoțitor.
Proiectul a fost posibil ca urmare a parteneriatului încheiat între Asociația Nevăzătorilor din România, Framinor GRUP, care a accesibilizat oficiul prin sistemulSTEP-HEAR, şiPoşta Română. Adaptarea constă într-un sistem high-tech pentru asigurarea orientării în spațiul înconjurător a persoanelor cu deficiențe de vedere, care vor ști ce servicii găsesc în oficiul poștal, unde anume sunt situate ghișeele, cum să ajungă neînsoțiți la un ghișeu sau cum să iasă din oficiul poștal.
– Promovarea drepturilor nevăzătorilor în Uniunea Europeană:
12 persoane cu dizabilități au fost instruite să devină factori de schimbare încadrulcursului ,,Drepturile mele ca persoană cu dizabilitățiînUniuneaEuropeană”, organizat de ConsiliulNațional al Dizabilității din România, înparteneriat cu European Disability Forum, joi, 10 august 2023.
Trainingul a fostasigurat de Loredana Dicsi, Internal Communication &Youth Coordinator EDF și cofacilitator – Claudia Brătan, director executiv al CNDR.
Activitatea face parte din Proiectul „Drepturilepersoanelor cu dizabilitățiînalegerileeuropene – DREE”, finanțat de UniuneaEuropeană, proiectce se întinde pe o durată de 18 luni.
ANR a fost reprezentată în proiect de Izabella Dumitra, responsabilul Serviciului Cultural, care a participat ulterior, în perioada septembrie-decembrie 2023, la mai multe acțiuni de diseminare a informațiilor primite în cadrul cursului, care au avut loc în instituții de învățământ destinate copiilor cu dizabilități, în centre sociale de îngrijire și la sediile unor ONG-uri.
- Serviciul Social
După cum se știe, niciînanul 2023 nu a fostasiguratăfinanțare din sume de la bugetpentruServiciul social, ceeaceaimpusrestrângereasemnificativă a activității. Cu toateacestea, angajațiirămași au preluat pe câtposibilsarcinile, căutândsărezolveproblemele cu caracter socio-umanitarsemnalate de cătrefilialesau de cătremembri.
Serviciul Social a urmăritîndeaproapeşi cu seriozitatestabilirearelaţieidirecte cu persoana cu dizabilitatevizuală, sprijinireaacesteiaînobţinereadrepturilorlegale. Înacelașitimp, s-a încercatgestionarea la nivelnaţional, prinbaze de date, ainformaţiilorcolectate din teritoriu, a nevoilordeficienţilor de vedere, a situaţieieducaţionale, profesionaleşi socio-economicespecifice.
Astfel, însensulidentificăriişisprijiniriipersoanelor cu deficienţă de vedere, filialele din cadrulasociaţieinoastre au continuatsădesfăşoareactivităţiînterenpentrudepistareaşiprimirea de noimembri, acordarea de asistenţăînsituaţiacelorimobilizaţi la pat, îndrumareaşisusţinereapentruîntocmireaactelornecesaredosarelor de punereîndrepturi, a dosarelor de înscriereînşcolispeciale, internăriînunităţi de ocrotiretinerişiadulţi.
Din păcate, începând cu jumătateaanului 2022, baza de date realizată la nivelnațional nu a maifostfuncționalăși, cu toatecă am apelat la firmespecializate, nu am reușitsă o refacempână la momentulelaborăriiprezentuluiraport. Cel maiprobabil, se vaimpunecrearea de la zero a unuinou program, care săpreiadateleexistenteșisă fie actualizat cu realitățile de la nivelulfilialelor. Totuși, potrivitinformațiilorstatisticeprimite de la filiale, putemspunecă la fineleanului 2023 organizațianoastrăavea 22.673 de membri.
Serviciul Social a continuatactivitatea de monitorizare a puneriiînaplicare a prevederilorLegii 448/2006, astfelcăfilialele au acordatsprijinulnecesartuturoracelora care au prezentatdocumentedoveditoare ale dizabilităţiivizuale.
Conform legii, drepturile legate de transport de care beneficiazănevăzătorii au fostacordate de ANR prinfilialele care au reuşitîncheiereaunui protocol înacestsens cu direcţiile de asistenţăsocială din subordineaconsiliilorjudeţeneşi a consiliilor locale ale sectoarelorMunicipiuluiBucureşti. Înbunămăsură, acesteprotocoale au fostrespectateşiaexistat o colaborareeficientăîntrepărţi, daravemşisituaţii, delocpuține, în care protocoalele nu au fostîncheiate.
Înperioadasupusăanalizei, nevăzătorii au avutposibilitateasă procure, prinintermediulasociaţiei, materialetiflotehnice: bastoanealbe fixe saupliante, hârtie braille, jocuri de şahşi table, ceasurivorbitoareînlimbaromână, ceasurivorbitoareșibraille, glucometrevorbitoareînlimbaromână etc. ANR se preocupăîncontinuare de extindereagamei de produsetiflotehnicenecesare, urmărindatâtsolicitărilemembrilor, câtșievoluțiatehnologică.
Înanul 2023, Serviciul Social a continuatintensatragerea de sponsorizări de la persoanefizice, firmeșiorganizațiicaritabile, în special pentrudotareașiamenajareanouluiCentru social și de reabilitare cu mobilier șiaparaturăelectrocasnică. De asemenea, cu ocaziasărbătorilor de iarnă, au fostatrasedonațiipentrueleviiLiceuluiTehnologic Special Regina Elisabeta din București.
Ca urmare a studieriirealităţilor de pe piaţaforţei de muncăși a standardelorocupaţiilor, Serviciul Social s-a îndreptatprioritarșiînacest an asupraidentificăriimăsurilornecesarepentrueliminareaoricăreidiscriminări a persoanelor cu deficienţe de vedereînprocesul de angajare. Înacestsens, ne dorim ca proiectulBlindHub, inițiat de cătreorganizațianoastrășifinanțatprinFundația Orange, săaibă un rolcâtmaiînsemnat.
Pe data de 12 iunie, peluza Centrului Educațional de la Grădina Botanică din București a găzduit conferința de încheiere a proiectului „Blind Hub”, concretizat în dezvoltarea unei aplicații mobile, al cărei scop este de a facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere pe piața muncii și în mediul universitar.
Proiectul „Blind Hub” s-a derulat la nivel național, în perioada 2020 – 2023, a fost realizat de Asociația Nevăzătorilor din România, în parteneriat cu Universitatea București și a beneficiat de sprijinul financiar oferit de Fundația Orange, în total 482.000 lei, prin intermediul programului „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz din România.
Conform inițiatorilor săi, proiectul răspunde nevoilor celor peste 50.000 de persoane cu deficienţe de vedere apte de muncă din România, în contextul tendinţei de digitalizare, dar și solicitării de resurse umane bine pregătite, care devine tot mai prezentă în rândul angajatorilor.
Festivitatea de la Grădina Botanică i-a adunat la un loc pe oamenii care au gândit proiectul, pe cei care au creat aplicația, pe cei care au adus banii atât de necesari și, desigur, pe unii dintre primii beneficiari ai platformei ”Blind Hub”.
În lunile iulie și mai, în cadrul proiectului „Blind Hub”, Izabella Dumitra, Petru Danci și Alexandru Voican au participat la mai multe întâlniri organizate de Orange România, prin departamentul său de resurse umane, care au avut ca scop identificarea oportunităților de angajare pe care această companie le-ar putea oferi persoanelor cu deficiențe de vedere.
Așa cum se știe, numărul nevăzătorilor care izbutesc să se integreze, apoi să rămână pe piața muncii, este extrem de mic, iar procentul deficienților de vedere care lucrează în alte domenii decât cele tradiționale, cum ar fi masajul, școlile speciale sau structurile ANR, este și mai scăzut.
Aceste reuniuni au fost inițiate de doamna Carmen Rotaru, manager al proiectului „Blind Hub”, din dorința de a concretiza într-un fel obiectivele de integrare socio-profesională a nevăzătorilor, care au dus și la crearea aplicației mobile cu același nume. S-a propus inițierea unor activități de simulare, în timpul cărora nevăzătorii interesați să vină la Centrul de Reabilitare al Asociației, să experimenteze câte ceva din ceea ce înseamnă munca într-o companie ca Orange, să afle singuri ce fel de probleme le-ar pune, dacă aceste probleme ar putea fi rezolvate și dacă i-ar tenta o carieră în domeniu.
După cum sublinia doamna Carmen Rotaru, astfel de acțiuni ar fi foarte importante nu numai pentru că i-ar ajuta pe nevăzători să se familiarizeze cu domenii în care ar putea lucra, ci și pentru că le-ar permite angajaților tipici să cunoască mai bine această categorie de oameni, ar spulbera prejudecăți, ar înlătura bariere în comunicare, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru toată lumea.
Concluzionând, se poatespunecăprovocările diverse șinumeroase au făcut ca 2023 să fie, pentruServiciul Social, un an intensșidificil, ceeacedăvaloaresuplimentarăreușitelor.
- Departamentul Juridic
Misiunea departamentului juridic al Asociației Nevăzătorilor din România este asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități vizuale în conformitate cu reglementările legale în vigoare, oferirea de consiliere juridică și protejarea intereselor organizației.
- Consultanță și consiliere juridică: furnizarea de informații, consultanță și consiliere juridică pentru persoanele cu deficiență vizuală din România, în probleme legate de obținerea și respectarea drepturilor lor;
- Monitorizarea noutăților legislative: urmărirea îndeaproape și analiza schimbărilor legislative și reglementărilor relevante pentru comunitatea deficienților de vedere; identificarea și comunicarea către filiale și către membri a impactului modificărilor legislative asupra organizației, dar și asupra tuturor persoanelor deficiente de vedere din România;
- Reprezentare legală:
- Dosar nr. 17160/3/2018 – Înalta Curte de Casație și Justiție, având ca obiect: uzucapiune teren și accesiune imobiliară clădire, str. Barierei, București, în contradictoriu cu Municipiul București – Consiliul General al Municipiului București prin Primar General; La data de 07 noiembrie 2023 a respins recursul declarat de pârâtul Municipiul București împotriva deciziei civile nr. 198A/2022 pronunțată de Curtea de Apel București;
- Dosar nr. 2308/90/2022 – Judecătoria Râmnicu Vâlcea, având ca obiect anularea Hotărârii nr. 1/05.03.2022 emisă de Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Interjudețeană Vâlcea-Olt, prin care dl. Florinel ANGHEL a fost exclus din rândurile membrilor organizației; instanța a admis excepția tardivității cererii.
- Dezvoltarea și implementarea politicilor interne:
- Contribuirea la elaborarea și actualizarea politicilor interne ale asociației pentru a asigura conformitatea cu legislația și pentru a proteja interesele organizației și ale membrilor săi;
- Elaborare amendamente la propunerile legislative aflate în transparență decizională:
- Proiect de Ordin privind aprobarea Metodologiei pentru modalitatea de acordare de bonuri de carburant și/sau bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul pentru aplicarea art. 24 alin. (9) și (10) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
- Proiect de lege a învățământului preuniversitar”România Educată”;
- Proiect de lege privind sistemul public de pensii;
- Proiect de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006;
- Propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative – interzicerea cumulului pensiei cu salariul;
- Participarea la ședințele comisiilor de specialitate din Parlamentul României în cadrul cărora s-au dezbătut proiecte legislative cu impact asupra comunității deficienților de vedere;
- Elaborarea de memorii către autoritățile și instituțiile publice cu privire la:
- Creșterea indemnizației acordate persoanelor cu dizabilități;
- Modificarea Legii pensiilor publice nr. 127/2019 în ceea ce privește formula de calcul bazată exclusiv pe principiul contributivității;
- Subvenționarea tehnologiei asistive pentru persoanele cu deficiență de vedere;
- Respectarea legislației cu privire la accesibilizarea spațiului fizic și informațional pentru persoanele cu deficiență vizuală;
- Data ivirii handicapului precizată de către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap în certificatul de încadrare în grad de handicap emis potrivit art. 58 și 59 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice;
- Opinii juridice cu privire la diverse subiecte de interes solicitate de către filialele ANR, dar și de către instituții și autorități publice cu atribuții în domeniul social;
- Elaborare răspunsuri la petițiile primite;
- Participarea, împreună cu conducerea asociației, la audiențe/întâlniri/ședințe organizate la nivelul instituțiilor și autorităților publice;
- Derularea procedurilor de achiziție publică necesare pentru desfășurarea acțiunilor aprobate prin ”Proiectul activităților de interes general”;
- Întocmirea contractelor/actelor adiționale în care asociația este parte;
- Întocmirea parteneriatelor asociației și participarea activă în cadrul acestora:
- DOTSTRIDE SOLUTION SRL – susținerea de către ANR a implementării proiectului Evorise – Realitate Augumentată pentru slab văzători, în cadrul apelului 1.1.2. Sprijin pentru întreprinderile inovatoare nou înființate din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027;
- ROMÂNIA HYPERMARCHE (CORA) – acordarea de facilități membrilor ANR;
- BANCA MONDIALĂ – un proiect cu trei activități principale: adaptarea răspunsului serviciilor de urgență în cazul persoanelor cu dizabilități vizuale în situații de dezastre; adaptarea și actualizarea planurilor de evacuare în situații de urgență din școli, pentru a răspunde nevoilor copiilor și personalului cu dizabilități; alinierea la eforturile DSU pentru actualizarea platformei fiipregatit.ro, prin accesibilizarea și adaptarea conținutului site-ului web, precum și al aplicației DSU;
- ASOCIAȚIA PENTRU DEZVOLTARE URBANĂ – asocierea în vederea implementării proiectului ”Tactile Play: Descoperă lumea prin explorare tactilă și ludoterapie”;
- ASOCIAȚIA PENTRU DEZVOLTARE URBANĂ – implementarea activităților aferente proiectului ”Tactile Education”, depus în cadrul selecției publice de proiecte ”Lumea prin culoare și Sunet”, organizată de Fundația Orange;
- DIRECȚIA GENERALĂ DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI SECTOR 2, BUCUREȘTI – implementarea activităților aferente proiectului ”Sport Adapte” lansat de CONFEJES 2023,
- ASOCIAȚIA ENTUZIART – organizarea și desfășurarea proiectului ”Cu ochii minții – educație culturală pentru persoanele cu deficiențe de vedere”;
- NUȚIU EMANUEL-VALENTIN PFA – realizarea proiectului Festivalul Național de Teatru Radiofonic ”Armonia undelor”, ediția I;
- PNL SECTOR 3 – punerea în aplicare a proiectului ”Un altfel de mărțișor” adresat tinerilor cu dizabilități vizuale;
- POȘTA ROMÂNĂ – accesibilizarea oficiilor poștale printr-un sistem de ghidaj audio pentru nevăzători;
- SOCIETATEA DE TRANSPORT BUCUREȘTI STB S.A. – accesibilizarea liniei de troleibuz nr. 86, atât a mijloacelor de transport în comun, cât și a stațiilor aferente cu un sistem de ghidaj audio care asigură orientarea persoanelor cu deficiențe de vedere în interiorul vehiculului și în spațiul destinat așteptării acestuia;
- ASOCIAȚIA ȘANGRI-LA ARTISTIC GROUND – organizarea și desfășurarea proiectului (programului cultural) ORBIS – podcastfictional;
- ASOCIAȚIA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI “WELL” – colaborarea în vederea creșterii gradului de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități vizuale.
III. ServiciulCulturăpresă
Înanul 2023 au fostorganizatetoateevenimenteleprevăzuteîncalendarulaprobat de cătreConsiliul Director Naționalși au fostpuse la dispozițiamembrilorserviciișiproduseculturale care sărăspundăsolicitărilorprimitechiar de la ei.
Pe bazasugestiilorcomisiei de specialitate, conform calendaruluiaprobat de cătreConsiliul Director naţionalşiînurmainiţierii de proiectespecifice, activităţile din anul 2023 ale Serviciului Cultural al ANR se pot structuraîntreimaricategorii: producerea de carte, editarea de publicaţiişiorganizarea de concursurinaţionale. La acestea se adaugăparteneriateleîncheiateşiacţiunile tip eveniment.
- Producţia de carte
- a) Cartea audio
S-a realizat pe douăcăi: prinînregistrarea de titlurinoişiprintranspunerea de titluriexistente pe benzişi pe casetemagneticeîn format digital.
Îmbogăţireapatrimoniului de carte sonoră a fostposibilăgraţieînregistrărilorprovenite din următoarelesurse:
– de la lectoriiangajaţi;
– de la colaboratori;
– de la lectorivoluntari.
Selecţia de cărţinoi, făcută de către Comisia de cultură-presă, a urmăritmai cu seamăimprimareaoperelortipăriteîn braille, înurmă cu mulţi ani, devenitepracticinutilizabile de cătreceamai mare parte a cititorilor, precum șiînregistrareaunorcâtmaivaloroaselucrări de literaturăcontemporană.
De asemenea, a continuattranspunereaşiprelucrareaîn format digital a casetelorprimite de la CentrulComunitarEvreiescBucureşti.
Înprivințavoluntarilor, au oferitcărţişimateriale audio înanul 2023 Cristiana Popa, Sofica Scarlat, Jeni Miclosz, Aurel Filip, George Bratu, Justinian Filokalis, Rădiţa Apostol, Carmen Moraru, Andreea Nagy, Cristina Dumitru-Călinoiu, Ionela Iosub și David Ioan Hrițcu. Înacestsens, trebuieevidențiatfaptulcă, înprelucrareaunoradintretitlurileprimite, un ajutorsemnificativși competent aoferitdomnul Costel Anton, președintelefilialei ANR Buzău.
Înceeacepriveştesalvareaîn format digital a cărţilorexistente pe casetemagnetice, procesminuţios, de o deosebităînsemnătate, cu atâtmai important cu câtînregistrările se degradează pe măsuratreceriitimpului, se poatespunecăaajunsînfazafinală. Nu poate fi omisă, în context, menţiuneacăaceastăperformanţătehnicăşiculturală de excepţie, realizată de-a lungulultimilor ani, a fostposibilămai cu seamăgraţieaportuluinumeroşilorşipasionaţilorvoluntarideficienți de vedere.
Şiînanul 2023, Cristian Theodor Simion, vechicolaboratorvoluntar, a contribuitsemnificativ la rezolvareaproblemelor de ordintehnic ale unoradintrecărţiledejatranspuse, la recuperarea de titlurişi la îmbogăţireaconţinutuluipostat pe internet.
De altfel, un aspect foarte important încontextulevoluţieitehnologiceîlconstituiedezvoltareainterfeţei web a server-ului ftp al ANR, disponibil la adresa biblioteca.anvr.ro. Prin intermediulacesteia, peste 800 de nevăzători din toatefilialeleasociaţieidescarcăfişierele audio de acasă, direct încomputerul personal, înbazaunuicontprotejat cu numeşiparolă. Acestserviciufoarte modern esteunul de pionieratîn plan european.
În total, înanul 2023 au fostdistribuitefilialelor ANR peste 130 de titluri, pe cale virtuală, prin server-ul ftp și s-au realizat 80 imagini de CD-uri (ISO), destinate exclusivfilialelor.
Învedereapromovăriicelormainoititluriintrateînbibliotecasonoră, s-au postatscurteprezentări ale cărțilorînregistrate recent pe rețelele de socializare, mai exact îngrupul de Facebook administrat de Serviciul Cultural al ANR.
- b) Cartea electronică
Serviciul cultural al ANR a căutatsă-şiîmbogăţeascăbibliotecavirtuală pe treicăiprincipale:
– princolaborarea cu membri care deţincărţielectronice;
– prinpreluarea de cărţi de pe site-urispecializate;
– prindezvoltareaserviciuluipropriupentruscanarea de texte.
Dintreceice au furnizatcărţielectronice, trebuieamintiţi Adriana Borună, Izabella Dumitra, Radu Sergiu Ruba, Iulian Lesneanuşi Cristian Simion. Înprivinţaserviciului de scanare al ANR, acesta a fostasigurat de cătrelectorul Constantina David şi de colaboratorivoluntari. În fine, de selecţiaşi de preluarea de cărţi de pe internet se ocupălectorii Constantina David și Simona Soare-Ivănescu.
Actualizareapermanentă, pe site-ulasociaţiei, a bazei de date existenteoferăcelorinteresaţiposibilitatea de aalegecărţiledorite, acesteaputând fi descărcate direct, exclusiv de cătremembrii ANR, de pe server-ul ftp.
Şiînanul 2023, pentruaaducecâtmairepede la cunoştinţacomunităţiideficienţilor de vederecelemairecentecărţi audio şielectronicepostate de cătreStudioul de Înregistrări pe server-ul ftp, a continuatpracticatransmiteriisăptămânalecătrefilialele ANR şicătremembriiinteresaţi a uneiinformări (tip newsletter).
Totodată, se impunamintite pe de o partereorganizareaşiîmbogăţireasecţiuniiconsacratecărţilorelectronice care aparţinautorilordeficienţi de vedere (grupateînbibliotecă sub genericul ”Cărțiscrise cu al treileaochi”) și, pe de altăparte, actualizareasecțiuniiconsacratepieselor de teatru, operațiunirealizate cu pasiuneșiprofesionalism de către Cristian Simion.
- c) Cartea braille
Înanul 2023, la tipografiaelectronică au fostimprimate:
– culegeri de basme, poveştişicărţipentrucopii;
– cărţişicursuri solicitate de membri;
– manualeşcolare, la comandaunor inspectorate şcolarejudeţene;
– carteapentru concursul „Prietenii cărții braille” – „Cantemireștii. Aventura europeană a unei familii princiare din secolul al XVIII-lea” de Ștefan Lemny
– titluri recuperate din vechiul program de imprimare, utilizatînurmă cu mulţi ani (cândtipărirea se făcea pe o singurăfaţă a foii).
Toatecărţile braille imprimate la tipografiaelectronică sunt păstrateîntr-un computer special alocatînacestsensşi pot fi solicitate de cătremembri.
- Publicaţii
- a) „Literanoastră”, versiuneaînscriere braille
Echipa redacţională a organului de presă al ANR „Literanoastră”, care a avut aceeaşicomponenţă, a reuşit ca toate cele 12 numere ale publicaţiei să ajungă la abonaţi până la sfârşitul anului, fără întârzieri semnificative.
Cititorilor le-a fost oferit, ca supliment, calendarul pentru anul următor, într-o formă extinsă (cuprinzând principalele sărbători ortodoxe).
În paginile revistei au fost consemnate cele mai multe dintre activităţile cu caracter naţional ale asociaţiei, precum şiacţiuni ale filialelor, în măsura în care acestea din urmă au fost aduse la cunoştinţa redactorilor.
La conţinutulpublicaţiei au contribuit cu materiale nu doarredactorii, ci şicolaboratori din întreagaţară, din rândulcărora s-au evidenţiat, princalitateamaterialelorfurnizate, îndeosebimembriiColegiului de redacţie. Astfel, trebuiemenționați Radu Sergiu Ruba, Ion Podosu, Viorel Șerban. Acestora li s-au adăugatcititori care au trimiscorespondențe – Silviu Valeriu Vanda și Gheorghe Potra (Cluj), Luminița Tărlungeanu (Bacău), Liliana Bădărău (Iași), Valentin Bălan (Botoșani), Daniel Solonca (Hunedoara) şi Iosif Kovacs (Bihor).
Înreflectareafidelăaactivităţilordesfăşurate de cătredeficienţii de vedere, o contribuţieimportantă le-a revenitreferenţilorculturali ai filialelor ANR, dar au fostsituaţiiîn care chiarpreşedinţi de filiale au redactatcorespondențe.
Selecţiaarticoleloraavut la bazămai cu seamădouăaspecte: întâipotenţialul de interes al materialelor, legat de zona informaţională pe care o acoperă, şiapoifaptulcăpresupun o lecturăeminamenteindividuală, nu mediată, adicăoferămaimultcând sunt citite, decâtatuncicând sunt ascultate. Ele ilustrează, cu altecuvinte, aceazonă pe care nu o poateacoperiîn mod eficientdecâtalfabetul punctiform.
Anul 2023 a consemnat o premierăînlungaistorie a revistei braille editate de către ANR. Astfel, la propunereaComisiei de cultură-presă, a fostorganizată, pe data de 19 decembrie, la București, la sediulAsociației, o tombolăîncadrulcăreia au fostdesemnați, printragere la sorți, treicâștigători. Fiecaredintreei a primitcâte un abonamentgratuit la revistășicâte un produsasistiv cu sintezăvocalăînlimbaromână – Gina Caraghin din București – un glucometru, Aurelia Glogojan din Buzău – un ceas cu afișaj braille șisintezăvocală, Sorin Marius Gherghina din Sibiu – un ceas cu sintezăvocală.
- b) „Literanoastră”, versiuneaînscriereobişnuită
Înanul 2023, revista„Literanoastră”, versiuneaînscriereobişnuită,şi-a continuatapariţiatrimestrială, așezareaînpaginăfiindrealizată de cătreredactorul Luiza Dumitrescu-Stavrositu. Publicaţiacuprindematerialeatractiveşipoate fi considerată o carte de vizităaasociaţieiînraporturile cu autorităţilepubliceşi locale sau cu alteorganizaţiinonguvernamentale. Revistaconține, după cum se ştie, celemaiimportantematerialeincluseînversiunea braille, astfelselectateîncâtsăofereşicititorilornefamiliarizaţi cu universuldeficienților de vedereinformaţiidespreactivităţiledesfăşurateînţaranoastră de aceastăcategorie de oameni.
De semnalatcă, răspunzândsolicitărilorredacţiei, uneledintrefilialeînsoţescinformaţiiletransmisedespreevenimente pe care le organizeazăsau la care participă cu fotografiirelevante.
- c) „Impact”, revistă audio MP3
Înregistrată pe compact disc, înStudioulCărţiiVorbite, revistalunară „Impact”, care aredurataaproximativă de 9 ore de înregistrări, esteoferităgratuit online filialelorşi pe bază de abonamentcelorcedorescsă o primească la domiciliu. Iarfaptulcă, deşieapoate fi copiatăgratuit de la sediilefilialelor ANR, numeroșicititori au ales săplăteascăabonamentulșisă o primească la domiciliu, exprimăecouldeosebit de favorabil pe care îl are.
Articolele, grupatetematic, înrubrici cu genericeadecvate, au un conţinutantrenant, fiindadeseaînsoţite de atentşi divers selectatăilustraţiemuzicală. Lectura materialeloresterealizată de cătrelectorii ANR, ceeaceasigură o diversitate a vocilor, sporită de personalităţileintervievate, provenind din diverse sfere ale experienţeiumane, între care numeroşinevăzători. Rubricile de umor de calitatecompleteazăvaloarea, diversitateaşioriginalitateapublicaţiei.
- Concursurinaţionale
„Braille Junior”
Concursul de lecturărapidășicorectă „Braille Junior”, destinatelevilor din școlilepentrudeficienți de vedere, s-a desfășuratpe data de 28 aprilie, la Liceul teoretic special „Iris” din Timişoara.
La ciclul gimnazial, clasamentul a arătat astfel:
Locul I – Ana Maria Ciornohac – Târgu-Frumos;
Locul al II-lea – Cătălina Scorb – Cluj-Napoca;
Locul al III-lea – Elena Denisa Radu – Şcoala specială gimnazială Bucureşti;
Locul al IV-lea (menţiune) – Ștefan Neagoie – Buzău.
Liceu:
Locul I – Adelin Dogaru – Buzău;
Locul al II-lea – Livia Frona – Târgu-Frumos;
Locul al III-lea – Maria Petricescu – Timişoara;
Locul al IV-lea (menţiune) – Andrada Oprean – Cluj-Napoca.
Menţionăm, ca noutăți la acest concurs, creşterea valorii premiilor materiale şi acordarea în premieră a unei menţiuni.
„Pe meridianele culturii”
Etapa finală a concursului „Pe meridianele culturii” a adunat la start 11 concurenți, a avut loc pe data de 20 mai, la hotelul „Faleza” din Galați și a fost organizată de filiala locală a ANR.
După o întrecere foarte disputată, locul I a fost adjudecat de Sorin Niculescu din Brașov, urmat de Carol Polcz din Maramureș; locul al III-lea a fost ocupat de Mihai Furtună din Bacău, iar menţiunea i-a revenit lui Claudiu Buruiană din Mehedinți.
Ca și în anii precedenți, această acțiune, bazată pe întrebări de cultură generală, a suscitat un viu interes în rândul comunității deficienților de vedere, după cum o dovedește faptul că a atras, la nivelul filialelor organizației, peste 250 de participanți.
„Imaginea ta contează”
Finala Concursului Naţional „Imaginea ta contează”, ediţia 2023, pentru care, la fel ca în ultimii ani, Serviciul cultural a realizat chestionarul necesar la proba teoretică, s-a desfășurat la Hotel Sport B90 din Buzău, între 20 și 22 octombrie.
La acest eveniment, patronat de Comisia de Femei din cadrul asociaţiei, au participat 22 de concurente, calificate în urma fazei pe filială.
După disputarea celor trei probe, pe locul I s-a clasat Aurelia Alexe, reprezentanta județului Argeș, care a totalizat 80 de puncte. Locul al II-lea a fost ocupat de Simona Iurian din Sibiu, urmată de Adina Pădurariu din Iași și de Anica Barbu din Buzău.
„Tinere talente”
Ajuns deja la cea de a IV-a ediție, Concursul Național de Interpretare Muzicală ”Tinere talente”, rezervat elevilor din școlile pentru deficienți de vedere, a fost găzduit în anul 2023 de către Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos, desfăşurându-se pe 16 noiembrie.
A fost un spectacoldeosebit, juriul, alcătuit din profesor Laura Elena Niță – Clubul Copiilor Pașcani, profesor Romeo Preutu – Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” Pașcani și profesor Costel Lupei – Clubul Copiilor Pașcani, stabilindîn final următorulclasament, cu precizareacătoţiparticipanţii au fostrăsplătiţi cu distincţii:
Premiul I:
– SaraLupchian – elevă la Liceul Special ,,Moldova” Târgu Frumos;
– Rodica Pîțu – elevă la Liceul Special ,,Moldova” Târgu Frumos;
– Teodora Trip – elevă la Liceul Special pentru deficienți de vedere Cluj-Napoca;
– Maria-Georgiana Ilie – elevă la Liceul Special pentru deficienți de vedere Buzău.
Premiul al II-lea:
– Patricia Tanase – elevă la Liceul Special ,,Moldova” Târgu Frumos;
– Ioachim-Marcu Ioncică – elev la Liceul Special pentru deficienți de vedere Cluj-Napoca.
Premiul al III-lea:
– Ioana Fodorean – elevă la Liceul Special pentru deficienți de vedere Cluj-Napoca;
– Mina-Paraschiva Mocanu – elevă la Liceul Special pentru deficienți de vedere Buzău.
Mențiune:
– Denis-Cristian Jula – elev la Liceul Special ,,Sfânta Maria” Arad;
– Angelo-Sebastian Simionescu – elev la Liceul Special pentru deficienți de vedere Buzău.
„Prietenii cărții braille” și „Performanța braille”
În perioada 17-19 noiembrie, la hotelul „Moldova” din Iași, au avut loc finalele concursurilor naționale „Prietenii cărții braille” și „Performanța braille”. Dubla competiție a fost organizată de filiala locală a ANR și a adunat la start 21 de concurenți, veniți din toate colțurile țării. Întreaga acțiune a beneficiat de finanțare datorită proiectului numit „Accesul la informație și cultură, prin mijlocirea Alfabetului Braille”, realizat de Asociația Nevăzătorilor din România și susținut de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
După cum se știe, pentru concursul „Prietenii cărții braille”, participanții trebuie să parcurgă un material bibliografic – o carte sau o secțiune a unei cărți – care se tipărește în alfabetul braille și pe baza căreia se alcătuiesc întrebările. În 2023, deoarece s-au împlinit 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir și 300 de ani de la dispariția lui, a fost aleasă monografia intitulată „Cantemireștii. Aventura europeană a unei familii princiare din secolul al XVIII-lea” de Ștefan Lemny; de altfel, tot din aceleași motive, s-a hotărât ca finala concursului să se desfășoare în capitala Moldovei, orașul care a însemnat atât de mult în biografia domnitorului cărturar.
Clasament-”Prieteniicărții braille” – Pe locul I s-a clasat Iosif Solomon, reprezentantul filialei Bacău, urmat de Mariana Gașpar – Timiș-Caraș-Severin, Vela Hoza – Vaslui și Alexandru Olteanu – Argeș.
La festivitatea de premiere, organizatorii le-au făcut participanților o surpriză de proporții, aducându-l în mijlocul lor, prin intermediul unei legături pe internet, pe chiar autorul lucrării ce a servit drept bibliografie de concurs; acesta a mărturisit că se simte onorat de faptul că Asociația Nevăzătorilor i-a tipărit cartea în alfabetul braille și că a primit vestea cu multă emoție.
Câtdespre „Performanța braille”, concursul de lecturărapidășicorectă, ediția din acestan a fostcâștigată de Maria Mariș de la filiala Cluj, urmată în ordine de Daniela Borta – Arad, Paraschiva Seliman – Botoșani și Maria-Diana Udrescu – Argeș.
„Nevăzătorii și artele spectacolului”
Pe data de 25 noiembrie 2023, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, a fost organizat concursul național „Nevăzătorii și artele spectacolului”, la care au participat 50 de interpreți. Aceștia s-au întrecut în două secțiuni principale: ”Folclor și romanțe” și ”Artă dramatică”.
Secțiunea ”Folclor și romanțe” s-a împărțit, la rândul ei, în șase diviziuni, iar cea de artă dramatică – în două.
Din juriul dublei competiții muzical teatrale au făcut parte Gianina Bodnariuc, profesoară de vioară la liceul de muzică din Ploiești, Otilia Pătrașcu, actriță a teatrului „Toma Caragiu” din aceeași localitate, Alexandru Voican, membru al echipei care lucrează la studioul de înregistrări al ANR și Ioan Man, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți nevăzători de muzică ușoară.
Clasamentul la secțiunea ”Folclor și romanțe”:
La categoria taraf au concurat doar orchestrele din Suceava și Bacău, iar sucevenii, care, pe lângă propriul program, au acompaniat mai mulți colegi din alte filiale, au fost distinși cu premiul I.
Categoria grup vocal a fost câștigată de „Haiducii” din Bacău, urmați de grupul filialei Vrancea și de cel din Argeș.
La categoria instrumente cu clape, pe locul I s-a clasat Silviu Brazdiș din București, urmat de Marcel Dafin din Suceava și de Constantin Daniel Ghiță din Argeș.
Locul I la categoria instrumente de suflat i-a revenit lui Ștefan Gașpar, reprezentantul filialei Timiș-Caraș-Severin, pe locul al II-lea s-a clasat Viorel Zvîncă din Bacău, iar locul al III-lea a fost ocupat de Ion Udrescu din Argeș.
Categoria soliști de muzică populară a fost adjudecată de Corina Sabina Cernac din Arad, care a interpretat două melodii compuse chiar de ea. Pe locul al II-lea s-a situat Mariana Iacobescu din București, premiul al III-lea a intrat în posesia lui Vasile Pîntescu din Suceava, iar mențiunea i-a fost acordată lui Romică Pogan din Vrancea.
La romanțe, s-a impus Mariana Gașpar din Reșița, urmată de Maria Paic din Bacău, Violeta Iani din Harghita și Cristina Vlad din Prahova.
Premiul special al juriului i-a fost decernat lui Alexandru Cozaciuc din Suceava.
Clasamentul la secțiunea „Artă dramatică”
Categoria „Scenetă” le-a prilejuit o nouă victorie Marianei Globaru și lui Iulian Iova, din cadrultrupei „Thetis” din Constanța. Actorii amatori din filiala Brăila au obținut premiul al II-lea, iar în sceneta laureată cu premiul al III-lea au evoluat Cristinel Măric și Iulian Cioineag, reprezentanții filialei Bacău.
Premiul I la categoria „Monolog” i-a revenit Anișoarei Țugui din Suceava, pe locul al II-lea s-a clasat Mariana Globaru, urmată de Adina Gherghe din Vrancea și Paraschiva Seliman din Botoșani.
”Carmen Sylva”
Pentru ediția din 2023 a Concursului de creaţie literară „Carmen Sylva”, destinat scriitorilor amatori deficienţi de vedere, s-a decis acordarea premiilor doar la secţiunea jurnalism, unde participanții au concurat cu materiale apărute în decursul anului în revista braille „Litera noastră”, urmând ca laureații secțiunilor poezie și proză scurtă să fie desemnați ulterior și să-și primească distincțiile în cadrul unei gale speciale, care va fi organizată în anul 2024, în jurul datei de 15 iunie, când se vor comemora 135 de ani de la dispariția lui Mihai Eminescu.
S-a recurs la această măsură deoarece, până la data limită, la secțiunile poezie și proză scurtă se înscriseseră foarte puține lucrări, iar juriul de specialitate, compus, așa cum au cerut concurenții edițiilor precedente, din personalități ale lumii literare care nu aparțin comunității nevăzătorilor, nu ar fi avut ce să evalueze.
Astfel, pe data de 19 decembrie, au fost premiațitreidintreceimaifidelicorespondenți ai publicației: Luminița Tărlungeanu din Bacău, Valentin Bălan din Botoșani și Gheorghe Potra din Cluj.
Trebuie menționat faptul că anunțarea câștigătorilor la secțiunea „Jurnalism” a concursului „Carmen Sylva” și premierea, prin tragere la sorți, a trei dintre abonații la revista braille ”Litera noastră” au fost transmise live pe pagina de Facebook a Asociației Nevăzătorilor din România, inițiativă ce s-a bucurat de un real succes în rândul membrilor organizației.
- Promovareaînmediul online aactivităţilorAsociaţieiNevăzătorilor din România
– Site-ulwww.anvr.ro:
Este site-uloficialadministratşidezvoltat de ANR, unde sunt publicateinformaţii generale şispecifice ale organizaţiei (istoric, serviciioferite, decizii ale forurilor de conducere), legislaţie. De asemenea, site-uleste o carte de vizită on-line aorganizaţiei, ceiinteresaţiputândgăsiaicitoatedatele de contact, atât ale Consiliului Central, câtşi ale filialelor ANR.
– Pagina de wikipedia a AsociaţieiNevăzătorilor din România:
Aceastăpagină, actualizatăînanul 2019 de cătreredactorulşilectorul ANR Simona Soare-Ivănescu, reprezintă, de asemenea, o sursăextrem de importantă de informaţii cu privire la istoriaşievoluţiaorganizaţieişidesprecomplexitateaserviciiloroferite de cătreaceasta.
– Pagina de facebook a revistei braille – „Literanoastră”:
Este urmărită de peste 2100 de persoane. Prin intermediulacesteipagini, estefăcutcunoscutconținutulrevisteiși sunt prezentateinformaţiiculturaledesprecomunitateadeficienţilor de vedereşi nu numai.
– Paginaoficială de facebook a ANR – „AsociaţiaNevăzătorilor din România”:
Dacăînanul 2022 numărulcelorceurmăreauinformaţiilepostate pe aceastăreţea de socializare era de aproximativ 6200, înprezentpaginaesteurmărită de peste 6600 de persoane. Prin intermediulacesteipagini, sunt promovateîn special evenimenteleşiactivităţiledesfăşurate de cătreAsociaţieşiinformaţii din legislaţiaspecifică.
– Grupul „Info AsociaţiaNevăzătorilor din România – filialeteritoriale”:
Creat pe reţeaua de socializarefacebook,grupulestededicatinformăriimembrilordespreactivitatea ANR şi a filialelor sale. Grupul are înprezentpeste 2300 de membri, elfiindadministratatât de cătreangajaţii ANR, câtşi de membriiasociaţiei.
– Canalul de youtube:
Aflat la început, acestacuprindemateriale audio-video despreși de la activitățilesociale, culturaleși sportive ale asociației, asigurând o formă de mediatizareînacord cu exigențeleactuale.
De promovareaprintoateacestemijloaceînmediul online s-aocupatechipaalcătuită din Constantina David, Simona Soare-Ivănescu, Izabella Dumitra și Luiza Dumitrescu-Stavrositu.
În afara activităţilormenţionate, Serviciul Cultural a fostimplicatînnumeroaseevenimenteconjuncturaleşi a dezvoltat o serie de parteneriate cu instituţiipubliceşi cu alteorganizaţiinonguvernamentale, menite a facilitaatâtaccesuldeficienților de vedere la informațieșicultură, câtșimai buna cunoaștere de cătremarele public a potențialuluinevăzătorilor.
Astfel, înanul 2023, Muzeul Național al Literaturii Române a inclus „Aniversarea Braille” într-un proiect mai amplu consacrat „Zilelor Culturii Naționale” și, împreună cu Asociația Nevăzătorilor din România, a organizat, pe data de 16 ianuarie, în sala „Perpessicius” din incinta prestigiosului așezământ cultural bucureștean, un eveniment cu totul deosebit, desfășurat în prezența unui public receptiv și foarte cald.
De asemenea, încursulanului 2023, Serviciul Cultural aorganizatmaimultelansări de carte ale scriitorilornevăzători. Astfel, Pe data de 9 februarie, a avut loc lansareavolumului “O mie de ani în o sutăunaenigme”, ediția a II-a, cu substituirișirevizuiri (Editura Limes, 2022), autori – Nicoleta Ruba și Radu Sergiu Ruba, iar pe final de an, pe data de 6 decembrie, a volumului”Izvorul cu epigrame” – autor Florea Radu.
Pe ansamblu, 2023 a fostașadar, pentruServiciul Cultural, un an reușit, în care și-a îndeplinit cu succesatâtînsărcinărilepermanente, câtși pe celeocazionale.
- Tipografia Braille
În perioada analizată, conducerea Asociaţiei Nevăzătorilor a acordat în mod constant o atenţie deosebită activităţii tipografiei braille, fiind preocupată de asigurarea fondurilor necesare aprovizionării tehnico-materiale.
Având la bază metodologia de lucru aprobatã de către Consiliul Director, s-a reuşit ca, printr-o mai bună colaborare între factorii implicaţi în redactarea şi imprimarea în braille a revistei „Litera Noastră”, să se realizeze 2904 exemplare, reprezentând cele 12 numere ale revistei braille. La acestea s-au adaugat 260 de calendare braille pentru anul 2024.
O altă categorie de lucrări căreia s-a acordat atenţia cuvenită a constituit-o imprimarea în braille a manualelor şcolaredestinate unităților de învățământpentrueleviideficienți de vedereși nu numai. Aceastăoperațiuneestedeosebit de dificilă, întrucâtpresupune, pe lângătranscriereapropriu-zisă a textelor, adaptareaconținuturilor la rigorilealfabetului punctiform, prininterpretareaimaginilorșiprinreorganizareainformațiilor.
Astfel, în anul 2023 s-au tehnoredactat, accesibilizat, imprimat, ambalat şi expediat 10 titluri de manuale, totalizând 36 seturi braille.
Trebuie subliniat efortul depus de personalul tipografiei braille – pe linia imprimării de cărţi beletristice, concretizatîntitlurilenoiintrateînportofoliu.
De asemenea, s-au onorat comenzile de tipărire de brosuri și pliante într-un număr de 34 seturi, solicitate de diverse instituții.
Informaticianul Claudiu Constantin, coordonatorulimprimantelor braille, a continuatdezvoltarea, proiectareaşiproducerea, la imprimanta 3D, de machete, hărţişialtematerialedidacticepentrunevăzători, cu care sperăm ca înviitorulapropiatsădotămceleşapteşcolispeciale.
Toate aceste realizări ale tipografiei braille au fost posibile ca urmare a preocupării permanente de a asigura din timp materialele specifice activitatii (hârtie braille, carton coperţi, spire plastic, hârtie ambalaj, sfoară etc.), precum şi a unor materiale de întreţinere, în paralel cu creştereasimţului de răspundere al fiecărui lucrător.
În context, se impune menționat faptul că dotarea tehnică a tipografiei braille permite o creștere semnificativă a volumului de lucrări, dar pentru aceasta este nevoie de angajarea unui tehnoredactor suplimentar.
- Serviciul Sport – timp liber
În anul 2023, activitatea sportivă internă şiinternaţională s-a desfăşurat în baza calendarului sportiv anual aprobat de Consiliul Director al ANR.
Prin eforturile conducerii ANR, ale filialelor acesteia, dar şi în baza deosebitei colaborări cu Comitetul NaţionalParalimpic, cu Federația Română de Fotbal și cu Federația Română de Șah, au fost găsite soluții pentru finanțarea și desfăşurarea în cele mai bune condiţii a evenimentelor programate.
Acţiuni pe plan intern
- A) Şah
– Campionatul naţional de şah
S-a desfăşurat în două faze: faza pe filială şi finala. Ca și anul trecut, finala a avut loc la Buzău, la hotel B90, în perioada 29/08-02/09/2023.
După un concurs foarte disputat, titlul i-a revenit pentru prima dată lui Mihai Dima din București, urmat pe podium de Gheorghe Bratu din Buzău și Mihai Bursuc din București.
De amintit că, așa cum se întâmplă în ultimii ani, această competiţie, la care au participat 32 de jucători, a făcut parte din calendarul Federaţiei Române de Şah, iar rezultatele au fost omologate, sportivii primind atât puncte Elo, cât şi norme şi categorii. Mulțumim domnilor arbitri Radu Șofran și Florin Jidanu pentru profesionalismul de care au dat dovadă în arbitrarea întrecerii noastre.
- „Memorialul Francisc Cori”
În perioada 8-10 mai, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Buzău a fost gazda Campionatului Național de Șah al Juniorilor Deficienți de Vedere „Memorialul Francisc Cori”.
După ce ultimele două ediții ale acestei întreceri de tradiție s-au desfășurat online, Concursul din 2023 a adunat la start 11 tineri şahişti, care s-au întrecut în sistem elvețian, arbitrul competiției fiind profesorul Florin Jidanu.
Înierarhiafinală, s-aimpusIoan Fusa – Târgu Frumos, urmat de Alexandru-Daniel Teleki – Buzău și Teodor Titarcă – Târgu Frumos.
- Memorialul de șah rapid „Viorel Crăciun”
La cea de a XVII-a ediție a Memorialului de șah rapid „Viorel Crăciun”, disputată pe data de 1 aprilie la București, la sediul ANR, au luat parte 20 de jucători, veniți din toată țara, care au concurat pe parcursul a 7 runde extrem de echilibrate.
Ca în fiecare an, a fost alături de noi doamna Octavia Crăciun, soția profesorului omagiat, care le-a transmis participanților un frumos mesaj și le-a oferit premii în bani celor mai bine clasați dintre elevii participanți.
După disputarea celor 7 runde, trofeul oferit de către Clubul de Șah al Asociației Nevăzătorilor i-a revenit lui Mihai Bursuc (București), urmat de Mihai Dima (București) și Vasile Carapit (Buzău).
Cât despre juniori, cele mai bune punctaje le-au realizat Gabriel Cojoacă, Marius Chiriță și IanisRuseanu, mezinul concursului (elev în clasa a VII-a).
Tot ca de obicei, arbitrajul a fost asigurat de domnul Radu Șofran, căruia îi mulțumim încă o dată pentru statornica sa prietenie.
- B) Popice
Campionatul naţional de popice, cel mai îndrăgit şi cel mai atractiv sport practicat de nevăzători, şi-a desfăşurat finala la Tg. Mures, în perioada 25-27 aprilie, în organizarea filialei ANR Mureș.
Luptele pentru câştigarea atât a medaliilor de campioni, cât şi a locurilor fruntaşe pe categorii de acuitate vizuală, locuri care duc automat la calificarea în lotul naţional, au fost foarte strânse şi palpitante. Dorim să remarcăm o serie de sportivi şi sportive a căror constanţă i-a propulsat în fruntea clasamentelor: Vasile Tinu Pop (Mureș), Albert Troba (Satu Mare), Tiberiu Oreian (Mureș), Florin Bala (Alba Iulia), Constantin Tescu(Iași), Levente Ordog (Mureş), Claudia Boandă (Mureş), Liliana Pădurean (Mureș), Elena Negrilescu (Sibiu), Roxana Munteanu (Iași).
Clasamentul pe echipe: locul I – Filiala Mureș (Tinu, Oreian, Ordog, Mozes), locul al II-lea – Filiala Iași (Andrieș, Murărașu, Tescu, Postolache), locul al III-lea – Filiala Bacău (Cioineag, Munteanu, V. Damian, F. Damian).
- C) Goalball
Campionatul Naţional
În anul 2023, au avut loc două turnee, ambele organizate de către filiala ANR Bacău (în perioadele 20-22 octombrie și 8-1 decembrie).
Au participat formațiile filialelor ANR Bacău, Argeș, Satu Mare și Clubul Salvia din Cluj, cărora li s-au adăugat două echipe de juniori (de la liceele din Buzău și Târgu Frumos).
Clasamentul final a fost următorul: campioană – echipa Clubul Salvia, vicecampioană – echipa ANR Satu Mare, iar locul al III-lea – ANR Argeș.
- D) Table
Campionatul Național
În perioada 6-7 iunie a avut loc, la Hotel B90 din Buzău, Campionatul Național de Table al deficienților de vedere, competiție organizată, ca în fiecare an, de către Asociația Nevăzătorilor din România.
Întrecerea, la care au participat 24 de jucători din 20 de județe, s-a disputat în sistem elveţian, a avut 9 runde, iar arbitrajul a fost asigurat, cu profesionalism, de Florin Jidanu.
În clasamentul final, pe primul loc s-a situat Adrian Tinca (de la filiala Argeș), cu 7 puncte, pe locul al II-lea – Gheorghe Gutman (filiala Brăila), tot cu 7 puncte, departajarea făcându-se pe baza rezultatului din meciul direct, iar pe locul al III-lea – Ioan Zimbru (Suceava), cu 6 puncte. Merită de asemenea amintit faptul că pe poziția a patra s-a clasat decanul de vârstă al competiției, Ion Cătănescu (Dâmbovița), 76 de ani.
Acţiuni externe
A). Şah
- Olimpiada persoanelor cu dizabilități:
Belgrad, capitala Serbiei, a avut onoarea să organizeze prima ediție a Olimpiadei de Șah a persoanelor cu dizabilități, competiție desfășurată sub auspiciile Federației Internaționale de Șah (FIDE), în perioada 29 ianuarie-6 februarie.
Echipa României, care a putut participa grație colaborării cu Federația Română de Șah, a fost alcătuită din Radu Șofran, Dacian Pribeanu, Mihai Bursuc, Ionel Morariu și Mihai Dima și s-a clasat pe locul 16 din 26 de țări invitate. În ierarhiile individuale, Mihai Dima a reușit un rezultat remarcabil, cucerind medalia de aur la masa 5 (pentru cel mai bun punctaj realizat între jucătorii înscriși ca rezerve).
De menționat faptul că din echipa tehnică a acestui prestigios turneu a făcut parte și reputatul arbitru internațional român Radu-Cătălin Chirilă.
– Campionatul European pe Echipe:
Federația Internațională de Șah pentru Nevăzători (International Braille Chess Association – IBCA) a organizat în orașul Genova (Italia), în perioada 20-29 aprilie, Campionatul European pe Echipe pentru deficienți de vedere. România, în formula Dacian Pribeanu, Mihai Dima, Ionel Morariu și Mihai Bursuc, s-a clasat pe un binemeritat loc 9 din 14 echipe prezente.
Se impune amintit faptul că deplasarea la această competiție a fost posibilă cu sprijinul financiar al Federației Române de Șah și al Comitetului Național Paralimpic.
– Jocurile Mondiale ale Nevăzătorilor:
Țara noastră a fost prezentă la ediția Jocurilor Mondiale ale Nevăzătorilor din acest an, care au avut loc la Birmingham (Marea Britanie), în perioada 20-26 august, cu sportivi la mai multe discipline: judo, bowling, tir cu arcul și șah. La această prestigioasă competiție, Alex Bologa a obținut medalia de aur la judo, iar pentru prima data în istoria Jocurilor Mondiale, șahiștii noștri au urcat pe podium, atât la individual, cât și la întrecerea pe echipe. Dacian Pribeanu a câștigat locul I la individual, iar echipa formată din Dacian Pribeanu și Ionel Morariu a câștigat argintul.
– Campionatul Mondial Individual:
Pentru a treia oară, Insula Rhodos (Grecia) a organizat, în octombrie 2023, o competiție șahistă majoră, Campionatul Mondial Individual de șah pentru deficienți de vedere, la care 82 de sportivi au luptat pentru câștigarea titlului suprem. România a fost reprezentată de Mihai Dima (locul 22), Mihai Bursuc (locul 32) și Gheorghe Bratu (locul 52).
– Turneu internațional:
Pentru a treia oară consecutiv, echipa națională de șah a României a participat la turneul Ciutat de Barcelona.
Echipa noastră, compusă din Dacian Pribeanu, Mihai Dima, Mihai Bursuc și Vasile Carapit, a ocupat locul al doilea.
De remarcat foarte bunele condiții (cazare, sala de joc etc.) asigurate de ONCE Barcelona, dintre organizatori făcând parte și bunul nostru compatriot Gavril Drăghici.
De altfel, ca o expresie a deosebitei colaborări din ultimii ani, conducerea ANR a hotărât ca în aprilie 2024 să invite echipa de șah a nevăzătorilor din Catalonia la un turneu asemănător.
- B) Popice
Campionatul European de Popice rezervat deficienților de vedere, ajuns la cea de a XXII-a ediție, a avut loc în perioada 28 mai – 4 iunie în România, la Târgu Mureș, în moderna arenă Electromureș. Competiția, organizată sub egida Federației Internaționale a Sportului pentru Nevăzători (IBSA), a reunit la start peste 80 de sportivi din opt țări, întrecerile desfășurându-se pe trei categorii de acuitate vizuală (B1, B2 și B3), individual, pe echipe și tandem mixt.
La individual, atât la masculin, cât și la feminin, pentru fiecare categorie de acuitate vizuală în parte, sunt două întreceri: single (unde clasamentul se întocmește doar în baza aruncărilor din prima zi de concurs) și combinat (unde participă numai primii opt clasați din prima zi, iar rezultatele se obțin prin cumularea totalului din cele două zile).
Pe echipe, ierarhia se alcătuiește prin însumarea rezultatelor obținute în prima zi de concurs de către componenții formațiilor, stabiliți înainte de începerea competiției. Echipele masculine sunt alcătuite din câte șase sportivi (2 pentru fiecare categorie de acuitate vizuală), iar cele feminine din câte 3 sportive (una pentru fiecare acuitate vizuală).
Tandem mixt este o întrecere distinctă, desfășurată la fiecare categorie de acuitate vizuală, în care fiecare țară înscrie echipe formate dintr-un sportiv și o sportivă. Confruntările se desfășoară în sistem eliminatoriu, iar în caz de egalitate departajarea se face printr-o aruncare suplimentară, numită „bila de aur”.
România s-a numărat, ca de fiecare dată, printre laureate, sportivii noștri obținând nu mai puțin de 8 medalii, dintre care una de aur, patru de argint și trei de bronz, după cum urmează:
Aur: Liliana Pădurean, B2, combinat.
Argint: echipa feminină (în componența: Roxana Munteanu – Iași, Liliana Pădurean și Claudia Boandă – Mureș).
Argint: Claudia Boandă, B3, single.
Argint: Levente Ordog, B3, combinat.
Argint: Liliana Pădurean și Tiberiu Oreian, B2, tandem.
Bronz: echipa masculină (în componența: Albert Troba – Satu Mare, Vasile Tinu Pop și Oreian Tiberiu – Mureș, Bala Florin – Alba, Constantin Tescu – Iași, Levente Ordog – Mureș).
Bronz: Liliana Pădurean, B2, single.
Bronz: Claudia Boandă, B3, combinat.
Îi felicităm pe performerii noștri care, prin prestațiile avute, au menținut România în elita continentală a acestui sport foarte îndrăgit de nevăzători.
Ținem să adresăm și pe această cale cele mai calde mulțumiri Comitetului Național Paralimpic pentru tot sprijinul acordat sportivilor români care au luat parte la acest eveniment de anvergură, precum și filialei ANR Mureș, care s-a ocupat de toate detaliile organizatorice, astfel încât oaspeții să beneficieze de cele mai bune condiții de cazare și joc.
- Fotbal
- Cupa Intercontinentală:
Anul 2023 a adus o noutate în fotbalul pentru nevăzători, prin organizarea “Cupei Intercontinentale”, o divizie B a Campionatului Mondial.
Această primă ediție a avut loc în India, în orașul Kochi, la ea fiind prezente 10 echipe naționale din 5 continente, după cum urmează: Chile, Costa Rica, Egipt, Polonia, România, India, Kazahstan, Uzbekistan, Coreea de Sud și Grecia.
Din păcate, România, cu un lot plin de jucători accidentați, cu KrisztianKovacs absent și neobișnuită să joace într-o țară cu umiditate extremă, nu a putut obține decât un nemeritat loc 10. Nemeritat, deoarece am luat gol cu India când mai erau 2 zecimi de secundă până la fluierul final, iar în partida cu Grecia am pierdut ca urmare a unui autogol.
Participarea la acest eveniment a fost posibilă doar datorită susținerii financiare acordate de către Federația Română de Fotbal (FRF).
- Turnee internaționale:
Ca urmare a prestației apreciate de la ediția precedentă, naționala de fotbal a nevăzătorilor români a fost invitată să participe la al doilea Grand Prix organizat în Franța, la Strasbourg. La turneu au fost prezente echipele Braziliei (campioana mondială), Franței (campioana europeană), Japoniei (vicecampioana Asiei), Turciei, Angliei și mult mai titrata echipă a Germaniei.
Formația noastră, cu un lot de numai 5 jucători de câmp, chiar dacă a ocupat ultimul loc, a jucat de la egal la egal cu toate adversarele, lăsând o frumoasă impresie.
Până la sfârșitul anului, echipa națională a mai participat la două turnee, unul în Grecia, la Salonic, unde a ocupat locul al doilea, după Germania, dar înaintea Greciei, și unul în România, unde a învins naționalele Moldovei și Cehiei. De menționat revenirea la lot a sportivului KrisztianKovacs, care a adus “plus valoare” echipei, devenind “Top Scorer” la turneul de la București.
De asemenea, naționala a jucat în ultimele etape ale Super Ligii Europene de Fotbal, organizate în Germania, Anglia și Belgia. În clasamentul final al Super Ligii, România a ocupat locul al patrulea, fiind singura echipă neînvinsă de către ocupanta locului I, echipa belgiano/spaniolă/portugheză Charleroi.
De apreciat efortul FRF, care a finanțat integral activitatea fotbalistică a echipei naționale.
- D) Goalball
– Turneu internațional:
Echipa naţională de goalball a României a participat, în luna decembrie, la tradiționalul turneu de la Barcelona. Dupa câteva luni bune de inactivitate pe terenul de goalball, echipa s-a prezentat onorabil, reușind o clasare pe locul al III-lea. Competiția a fost câștigată de echipa națională a Poloniei, care a dispus în finală de echipa Cataloniei, în vreme ce România a învins Ungaria în meciul decisiv pentru medalia de bronz.
- E) Bowling:
Pentru prima dată de la începerea practicării acestui sport în țara noastră, România a fost prezentă cu trei jucători la Campionatul European, organizat de IBSA în Cehia. Cel mai bun rezultat al delegației noastre a fost medalia de bronz, obținută de sportivul Vasile Tinu Pop (Mureș) la categoria B1. Cu acest rezultat, Vasile Tinu Pop a reușit, tot în premieră, calificarea la Jocurile Mondiale ale Nevăzătorilor.
Pe ansamblu, 2023 a fost, pentru sportivii deficienți de vedere din țara noastră, un an bogat în evenimente și în realizări, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. În acest sens, transmit cele mai calde mulțumiri filialelor ANR care s-au implicat în organizarea activităților dar și partenerilor care ne-au susținut financiar.