Sari la conținut
Prima pagină » Blog » A fost publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 127/2024, care, printre altele, modifică Legea 448/2006. Redăm mai jos Art VI din ordonanţă, care face referire strict la modificările din Legea 448/2006:

A fost publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 127/2024, care, printre altele, modifică Legea 448/2006. Redăm mai jos Art VI din ordonanţă, care face referire strict la modificările din Legea 448/2006:

Ieri a fost publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 127/2024, care, printre altele, modifică Legea 448/2006. Redăm mai jos Art VI din ordonanţă, care face referire strict la modificările din Legea 448/2006:
ART. VI
Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:
1. La articolul 5, după punctul 29 se introduc două noi puncte, pct. 30 şi 31, cu următorul cuprins:
„30. indemnizaţie de solidaritate – prestaţie socială acordată persoanelor cu handicap vizual grav, cu handicap grav şi handicap accentuat;
31. punct de sprijin – prestaţie socială acordată pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat.”
2. După articolul 58 se introduc două noi articole, art. 58^1 şi 58^2, cu următorul cuprins:
„ART. 58^1
(1) Persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav şi handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă în condiţiile prevăzute la alin. (7), li se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizaţie de solidaritate care se determină prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată sau cuvenit conform legislaţiei anterioare datei de 31 august 2024.
(2) Indemnizaţia de solidaritate prevăzută la alin. (1) se acordă lunar, iar cuantumul acesteia se determină prin aplicarea procentului rezultat din însumarea procentului de majorarea indicatorului social de referinţă (ISR) cu procentul reprezentând 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată, în luna ianuarie a fiecărui an.
(3) Începând cu anul 2026, cuantumul indemnizaţiei de solidaritate se determină potrivit prevederilor de la alin. (2), la care se adaugă cuantumul rezultat în anul anterior.
(4) Cuantumul rezultat din aplicarea prevederilor alin. (1)-(3) se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se achită lunar odată cu plata drepturilor prevăzute la art. 58.
(5) Sumele plătite la bugetul de stat potrivit art. 78 alin. (3) se utilizează pentru finanţarea drepturilor prevăzute la alin. (4).
(6) În vederea aplicării alin. (1)-(4), Casa Naţională de Pensii Publice va transmite Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială anual, în luna ianuarie a anului următor, baza de date cuprinzând pensionarii pentru limită de vârstă care fac obiectul prezentului articol.
(7) Prevederile prezentului articol se aplică pensionarilor pentru limită de vârstă ale căror drepturi au fost stabilite în baza certificatului de persoană cu deficienţă vizuală gravă, respectiv persoană cu handicap grav sau handicap accentuat pentru care cuantumul pensiei s-a menţinut în urmare calculării prevăzute de legislaţia pensiilor în vigoare, faţă de cuantumul pensiei aflat în plată la data de 31 august 2024.
(😎 Începând cu data la care cuantumul pensiei rezultat în urmare calculării prevăzute de legislaţia pensiilor în vigoare atinge nivelul pensiei aflat în plată la data de 1 septembrie 2024, indemnizaţia de solidaritate se acordă lunar, în cuantum fix, la valoarea aflată în plată, fără a mai fi actualizată.
ART. 58^2
(1) Persoanele cu handicap vizual grav, cu handicap grav şi handicap accentuat care solicită pensie pentru limită de vârstă în condiţiile prevăzute la alin. (7) beneficiază de 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap vizual grav şi handicap grav, respectiv de 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap accentuat.
(2) Valoarea punctului de sprijin prevăzută la alin. (1) reprezintă 0,125 din indicatorul social de referinţă (ISR).
(3) Prevederile alin. (1) se aplică şi persoanelor prevăzute la art. 58^1, pentru stagiile de cotizare realizate după data de 1 ianuarie 2025, care au cumulat drepturi de pensie pentru limită de vârstă cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie.
(4) Cuantumul rezultat din aplicarea prevederilor alin. (1) şi (3) se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiuluiBucureşti, şi se achită lunar odată cu plata drepturilor prevăzute la art. 58.
(5) Sumele plătite la bugetul de stat potrivit art. 78 alin. (3) se utilizează pentru finanţarea drepturilor prevăzute la alin. (4).
(6) În vederea aplicării alin. (1)-(4), Casa Naţională de Pensii Publice va transmiteAgenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială lunar, în primele 10 zile ale lunii de plată a prestaţiilor prevăzute de prezenta lege, baza de date a lunii de plată a pensiilor, cuprinzând pensionarii pentru limită de vârstă care fac obiectul prezentului articol.
(7) Prevederile prezentului articol se aplică pensionarilor pentru limită de vârstă ale căror drepturi au fost stabilite în baza certificatului de persoană cu deficienţă vizuală gravă, respectiv persoană cu handicap grav sau handicap accentuat.”
3. La articolul 78, după alineatul (2^1) se introduc trei noi alineate, alin. (2^2)-(2^4), cu următorul cuprins:
„(2^2) Pentru îndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (2), entităţile trebuie să facă dovada că, printr-o cerere scrisă, au solicitat sprijinul organizaţiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, prestează servicii în folosul persoanelor cu dizabilităţi, în vederea respectării procentului stabilit de lege.
(2^3) Pentru îndeplinirea obligaţiei de la alin. (2^2), entităţile vor prezenta către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă cererea scrisă, precum şi dovada transmiterii acesteia către organizaţiile nonguvernamentale de la alin. (2^2), pentru a comunica posturile vacante adecvate ocupării de către persoanele cu dizabilităţi. Cererea de la alin. (2^2) va cuprinde descrierea atribuţiilor pentru posturile respective, calificările necesare, precum şi norma de lucru.
(2^4) Entităţile prevăzute la alin. (2) au obligaţia să transmită anual, până la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă o situaţie centralizată a funcţiilor ocupate de persoanele cu dizabilităţi angajate şi un inventar al competenţelor solicitate la angajare.”
ART. VII
Prevederile art. VI se aplică începând cu luna ianuarie 2025.
Sari la conținut