Miercuri, 08 mai a.c., a fost ziua în care am primit, la sediul nostru din Vatra Luminoasă, București, 20 de pompieri din 10 județe ale țării. Vizita pompierilor a făcut parte dintr-un program de formare formatori de tip Training of Trainers, în scopul pregătirii ulterioare, la nivel de țară, a colegilor din teritoriu pentru activități de pregătire și intervenții adaptate și inclusive în situații de urgență.
A fost o premieră pentru noi. Ne-a bucurat în mod deosebit disponibilitatea tuturor celor care au luat parte la întâlnire de a înțelege și de a aprofunda specificul vieții oamenilor cu dizabilități vizuale. Dincolo de cadrul formal, dincolo de vizitarea studiourilor de înregistrări, a tipografiei Braille și a celorlalte birouri din sediul nostru, oaspeții au discutat cu membrii și angajații nevăzători despre aspecte ale vieții de zi cu zi și chiar și-au exprimat dorința de a se implica în mod activ în unele activități, cum ar fi, pentru a da doar un exemplu, cantonamentul echipei naționale de fotbal pentru nevăzători ce va avea loc la Buzău, în perioada imediat următoare.
Considerăm că asemenea demersuri sunt esențiale pentru creșterea vizibilității în societate a comunității deficienților de vedere, contribuind la mult așteptata schimbare de mentalitate în spațiul românesc. Tocmai de aceea ținem să mulțumim în mod special celor din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și din IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania pentru dedicarea de care dau dovadă inclusiv în sprijinul persoanelor cu dizabilități. De asemenea, ne-am dori ca proiectul astfel concretizat să constituie un exemplu de bună practică pe care să îl urmeze și alte instituții ale statului.
//
Programul de formare a personalului face dintr-un efort mai amplu de a asigura servicii de urgență accesibile și incluzive pentru persoanele cu dizabilități, acestea fiind expuse la riscuri mai mari decât persoanele fără dizabilități în timpul unor dezastre sau situații de risc. Acesta s-a desfășurat în cadrul unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, precum și cu Autoritatea Națională – Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), Asociația Națională a Surzilor din România – ANSR și Asociatia Nevazatorilor din Romania (ANR).
Proiectul este finanțat prin Japan-World Bank Program for Mainstreaming DRM in Developing Countries, un program stabilit prin parteneriatul dintre Guvernul Japoniei și Banca Mondială pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare în creșterea rezilienței la dezastre și la schimbările climatice.