Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Cumul facilități de transport pentru personele care cumulează calitatea de pensionar și calitatea de persoană cu handicap

Cumul facilități de transport pentru personele care cumulează calitatea de pensionar și calitatea de persoană cu handicap

Având în vedere dispozițiile Legii nr. 448/2006, art. 24, alin. (1)

Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic”

și cele cuprinse de Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, art. 1, alin. (1)

Pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localităţi”, 

fac precizarea că cele două facilități nu se cumulează, alin. (3) al art. 1 din Legea nr.14/2000 fiind foarte clar în acest sens:

 ”De facilitatea prevăzută la alin. (1) nu beneficiază pensionarii care au dreptul la călătorii gratuite, stabilite în baza altor prevederi legale”.

Persoanele deficiente de vedere care au și calitatea de pensionar pot opta însă între cele două facilități prevăzute de  actele normative pe care le-am menționat mai sus.

Sari la conținut