Astăzi, 29 februarie 2024, la sediul Departamentului pentru Situații de Urgență au fost semnate două protocoale de colaborare între DSU – Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) și DSU – Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR). Colaborarea vizează desfășurarea unor activități în domeniul pregătirii pentru acțiuni în cazul producerii unor situații de urgență sau dezastre, conform nevoilor persoanelor cu deficiențe de vedere și deficiențe de auz.
DSU continuă, în acest mod, demersurile inițiate în anul 2023 privind implementarea de măsuri de reducere a riscului la dezastre pentru persoanele vulnerabile, în speță pentru persoanele cu dizabilități. În acest sens, în luna octombrie 2023, au fost semnate două protocoale de colaborare, cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) și Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), cu scopul adaptării sistemului integrat de urgență din România la nevoile speciale ale comunității persoanelor cu dizabilități. Acest proces presupune, pe de o parte, implementarea unui sistem de evidență a persoanelor cu dizabilități, iar pe de altă parte, adaptarea procedurilor de evacuare la nevoile speciale ale acestora, precum și pregătirea personalului din serviciile de urgență cu privire la interacțiunea și comunicarea adecvate cu persoanele cu dizabilități.
De asemenea, conform termenilor agreați de către DSU și cele două asociații, membrii acestora vor acorda suport în procesul de adaptare a ghidurilor existente pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență fiipregătit.ro, astfel încât informațiile din cuprinsul ghidurilor să poată fi accesibile și pentru persoanele cu deficiențe de vedere (prin înregistrare audio) și deficiențe de auz (prin traducere în limbaj mimico gestual). Totodată, DSU, prin structurile aflate în coordonare și/sau în coordonare operațională, va sprijini ANR și ANSR prin oferirea de cursuri de prim ajutor și cursuri privind reacţia la situaţii de urgenţă particularizate, adresate și adaptate nevoilor persoanelor cu deficiențe de vedere și de auz.
Prin semnarea celor două protocoale de colaborare, a fost făcut un nou pas spre o societate în care incluziunea socială și egalitatea de șanse pentru persoanele cu dizabilități reprezintă nu doar o prioritate, ci și o normalitate.