S-a lansat BLINDHub, prima aplicaţie mobilă ce va contribui la integrarea profesională a persoanelor cu deficienţe de vedere, prin oportunitati de educatie si angajare sustinute de companii si universitati din Romania
București,5 mai 2022
În data de 5 mai, cu prilejul Zilei Europene pentru Viață Independentă, echipa BlindHUB: Asociaţia Nevăzătorilor din România, Universitatea din Bucureşti și Fundația Orange face un pas ferm în sprijinul persoanelor cu dizabilități spre dobândirea unor deprinderi de viață independentă prin lansarea aplicației BlindHUB.
Aplicația BlindHUB este o inovație ce facilitează conectarea persoanelor cu dizabilități la piața muncii, reusind să punăîn valoare cererea și oferta de muncă pentru o categorie de persoane vulnerabile și prea putin valorificatăîn domeniul ocupării.
La un simplu click, cele 98 000 de persoane cu deficiențe de vedere pot accesa oferte de muncăși educație la nivel național. Beneficiarii își vor putea crea, gratuit, un profil profesional complet în baza unui video CV. Companiile interesate vor avea ocazia să filtreze în baza de date și să trimită direct solicitări de interviu către candidați. Universitățile au posibilitatea de a invita candidați la programe de formare, contribuind la dezvoltarea unui climat inclusiv. Materialul de tip video CV va fi realizat cu sprijinul echipei de proiect în cadrul celor 2 centre BLINDHub din București, înființate la sediul Asociației Nevazătorilor din România și în cadrul Universității București, cămin Gaudeamus.
Aplicația BLINDHub este un rezultat în cadrul proiectul BLINDHub, finanțat de Fundaţia Orange cu suma de 482.000 lei,prin intermediul programului „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere / auz din România.
„Dialogul cu beneficiarii: persoane cu dizabilități vizuale, companii și universiăți a facilitat o integrare adecvată a perspectivelor celor trei actori principali în ceea ce privește resursa umană, oportunitățile de educație și angajare” a menționat Tudorel Tupiluși, Președinte ANR.
„O universitate incluzivă își înțelege misiunea din trei perspective: educație, cercetare si responsabilitate sociala, punând accent pe interesele colective”, a completat dr.univ.Marian Preda, Rector al Universităţii din Bucureşti.
„Există continuitate și corelare între acțiuni și vă informez că s-a publicat astăzi în Monitorul Oficial Ordinul de ministru care oferă posibilitatea angajatorilor de a accesa fonduri nerambursabile pentru accesibilizarea spațiilor companiilor pentru angajații cu dizabilități, continuând măsurile de sprijin pe langa scutirile de taxe” a afirmatCristian Vasilcoiu, Secretar de stat, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
“Rețeaua – faptul de a pune oameni și instituții împreună într-o gândire comunăeste un inceput care trebuie continuat” a afirmat Mihai Tomescu, Președinte ANPDPD
„Proiectul BLINDHub este un exemplu a ceea ce Fundația Orange face de 10 ani; un exemplu de determinare, consistență, continuitate, excelență, valori pe care Fundația Orange le exersează de 10 ani”a afirmat Dana Deac, Președinte Fundația Orange
În urmatoarele 3 luni, echipa BlindHUB va organiza evenimente de formare și informare a beneficiarilor n 5 orașe din țară: Iași, Brasov, Cluj, Constanța, cu obiectivul de facilita dialogul și interacțiunea dintre persoanele cu deficiențe vizuale, universități și companii.
Mai mult detalii privind acțiunile ce vor fi derulate în cadrul proiectului vor fi disponibile pe pagina de Facebook BLINDHub.ro si site www.blindhub.ro
Despre Asociația Nevăzătorilor din România
Fondată în anul 1956, Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) este organizaţie non-guvernamentală naţională, de utilitate publică, ce reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii ţări. ANR este recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale nevăzătorilor. ANR este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii.
Despre Universitatea București
Universitatea București (UNIBUC) este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România, dobândind, în cei peste 150 de ani de existenţă, un solid prestigiu naţional şi internaţional. Numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună Universitatea ca una din instituţiile de referinţă pentru întreaga societate românească, fiind prima instituţie românească existentă în primele 600 de universităţi din lume.
Despre Fundația Orange
Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentrudetalii, vizitațiwww.fundatiaorange.ro.