Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Demersuri pentru cresterea indemnizatiei persoanelor cu dizabilitati

Demersuri pentru cresterea indemnizatiei persoanelor cu dizabilitati

  • de
  • Stiri

In contextul adoptarii de catre Guvernul Romaniei a pachetului social de masuri destinate sprijinirii categoriilor vulnerabile, consideram ca se impune cu necesitate si cresterea imediata a valorii indemnizatiei de handicap.

In acest sens, am inaintat primului-ministru, ministrului muncii si presedintilor celor trei partide din coalitia de guvernare un document pe care il prezentam mai jos.

Tinem sa subliniem ca, in acord cu scopurile pe care organizatia noastra le are conform statutului, lupta pentru apararea drepturilor persoanelor cu dizabilitati vizuale trebuie sa ne ramana principala preocupare.

Va rugam sa promovati si sa sustineti in numar cat mai mare acest demers, pentru a-i spori sansele de reusita.

Asociatia Nevazatorilor din Romania, organizatie nonguvernamentala declarata de utilitate publica prin H.G. nr. 1033/2008, va adreseaza, in numele celor aproximativ 90.000 de persoane cu deficiente de vedere din tara noastra, rugamintea de a interveni pentru majorarea de urgenta a indemnizatiei acordate persoanelor cu dizabilitati, astfel incat acestea sa se poata integra pe deplin in societate si sa aiba o viata demna.

Facem prezenta solicitare in contextul in care, dupa cum bine stiti, preturile au crescut, iar Guvernul din care faceti parte ia in calcul majorarea pensiei minime garantate si a alocatiei pentru copii, tocmai pentru a ajuta categoriile de persoane cu un grad mare de risc de saracie si de excluziune sociala.

In aceste conditii, amintim ca art. 4 al Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, semnata de Romania si ratificata prin legea nr. 221/2010, dispune ca statele membre se angajeaza ”sa ia in considerare protectia si promovarea drepturilor omului pentru persoanele cu dizabilitati in toate politicile si programele”.

Consideram, prin urmare, ca si in cazul persoanelor cu dizabilitati se impune majorarea indemnizatiei care, in ultimii 10 ani acrescut inacceptabil de putin, in raport cu evolutia preturilor si cu necesitatile presupuse de un nivel de trai decent. Mai mult, toti ceilalti indicatori de sprijin social din partea statului au fost actualizatifrecvent si in mod semnificativ, ceea ce a facut ca persoanele cu dizabilitati (categorie prin excelenta vulnerabila) sa fie lasate in urma. Or, o asemenea abordare, generatoare de puternica nemultumire, este incompatibila atat cu obligatiile asumate de Romania pe plan international, cat si cu principiul fundamental al egalitatii de sanse pe care pretinde ca se sprijina societatea noastra.

Prezentam in acest sens o situatie comparativa elocventa, care da seama de inechitatea sociala creata de-a lungul timpului si de indiferenta cu care din pacate au fost tratate in ultimii ani persoanele cu dizabilitati:

– Alocatia copii: 2011 – 42 lei; 2021 – 214 lei.

– Salariul minim brut pe tara: 2011 – 670 lei; 2021 – 2300 lei.

– Pensia minima garantata: 2011 – 350 lei; 2021 – 800 lei.

– Indemnizaţia pentru handicap grav: 2011 – 202 lei; 2021 – 325 lei.

Asadar, in vreme ce in ultimii 10 ani alocatia pentru copii a crescut cu 409,52%, salariul minim brut cu 243,28% si pensia minima garantata cu 128,57%, indemnizatia pentru gradul grav de handicap a crescut cu doar 60,89%, fapt revoltator, chiar scandalos.

Nu vom insista aici asupra problemelor multiple si complexe cu care se confrunta in societate persoanele cu dizabilitati,din cauze ce tin de subfinantarea programelor specializate. Tehnologia asistiva nu este subventionata, accesibilitatea mediului informational si fizic se afla departe de standardele europene in materie, locurile de munca adaptate sunt cum bine se stie foarte putine (de unde si gradul scazut de ocupare). In asemenea conditii, majorarea semnificativa a indemizatiei de handicap constituie nu doar o posibilitate, ci neindoielnic o necesitate. Aceasta indemnizatie nu reprezinta, dupa cum se stie, un venit in sine, din care beneficiarul sa traiasca, ci o suma compensatorie menita a acoperi cheltuielile suplimentare generate de natura dizabilitatii. Cu toate acestea, nu sunt deloc putini cei pentru care indemnizatia este singurul sprijin financiar, indispensabil pentru supravietuire. Tocmai de aceea, propunem majorarea indemnizatiei dupa cum urmeaza:

– pentru gradul grav, la nivelul pensiei minime garantate;

– pentru gradul accentuat, 70% din valoarea pensiei minime garantate;

– pentru gradul mediu, 40% din valoarea pensiei minime garantate.

Avem convingerea ca numai astfel se poate intregi cu adevarat si in mod coerent paradigma masurilor sociale. Si tot numai astfel clasa politica poate transmite persoanelor cu dizabilitati ca nu sunt uitate, ignorate sau tratate cu nepasare, ci ca sunt intr-adevar parte integranta a societatii. Altminteri, decalajul va deveni tot mai mare, tot mai greu de surmontat, anuland practic dreptul persoanelor cu dizabilitati la o viata demna.

Contand pe sprijinul dumneavoastra imediat, ne exprimam increderea ca intelegeti pe deplin sensul profund uman si imperativ al solicitarii noastre.

Cu aleasa consideratie,

PRESEDINTE,

Tudorel TUPILUSI

Sari la conținut