Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Inaugurarea noului sediu al Asociaţiei Nevăzătorilor din România care va găzdui Centrul Social şi de Reabilitare „Vatra Luminoasă”

Inaugurarea noului sediu al Asociaţiei Nevăzătorilor din România care va găzdui Centrul Social şi de Reabilitare „Vatra Luminoasă”

Pe data de 15 octombrie 2021, de Ziua Internaţională a Bastonului Alb, a fost inaugurat noul sediu al Asociaţiei Nevăzătorilor din România care va găzdui Centrul Social şi de Reabilitare „Vatra Luminoasă”, primul de acest fel destinat persoanelor cu deficienţă de vedere din toată ţara. La eveniment au luat parte, pe lângă componenţii Consiliului Director Naţional şi membri ai asociaţiei, reprezentanţi ai partidelor politice, ai organizaţiilor umanitare care ne-au sprijinit de-a lungul timpului, jurnalişti din presa scrisă şi audiovizuală.
Debutul festivităţilor a avut loc în aer liber şi a cuprins două momente cu adevărat speciale. Înainte de a tăia tradiţionala panglică inaugurală, domnul Tudorel Tupiluşi, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, a dezvelit cele două busturi din bronz, realizate de sculptorul Petru Dăncilă, înfăţişând două personalităţi care au însemnat enorm pentru nevăzătorii de la noi şi de pretutindeni, aflate acum în stânga şi în dreapta intrării în noul sediu al organizaţiei. Louis Braille, inventatorul alfabetului care ne-a arătat drumul spre cultură şi Regina Elisabeta, fondatoarea “Azilului pentru Orbi” din “Vatra luminoasă”, vor patrona centrul de reabilitare pus la dispoziţia tuturor nevăzătorilor şi îi vor întâmpina pe toţi cei care ne vor trece pragul.
În continuare, programul s-a desfăşurat în cocheta sală de conferinţe a superbei clădiri unde, după intonarea Imnului Naţional, am ascultat şi am aplaudat discursurile obişnuite în asemenea împrejurări.
Domnul Tudorel Tupiluşi a salutat oaspeţii, le-a mulţumit pentru că ni s-au alăturat în această zi memorabilă şi a evidenţiat semnificaţiile inaugurării acestui îndelung aşteptat sediu:
“În acest an se împlinesc 65 de ani de la reînfiinţarea asociaţiei noastre şi 115 ani de când Regina Elisabeta a României a pus bazele Societăţii Orbilor “Vatra luminoasă”, structură care a funcţionat până la desfiinţarea ei abuzivă de către regimul comunist, în anul 1949.
Astăzi, de ziua internaţională a Bastonului Alb, deschidem Centrul Social şi de Reabilitare, construcţie începută în 2008, sub conducerea domnului Radu Sergiu Ruba, preşedintele de atunci al asociaţiei. Această realizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar oferit de către nevăzători, de către filialele noastre judeţene, de alte persoane fizice sau juridice, de numeroşi oameni de cultură, de primăria capitalei, de primăria sectorului 2 şi se cuvine să le mulţumim tuturor pentru că au înţeles importanţa vitală a unui asemenea centru.
Dincolo de semnificaţiile cunoscute, ziua de 15 octombrie va rămâne pentru mult timp în memoria nevăzătorilor, iar asta se datorează faptului că, după decenii de aşteptare, proiectul nostru de suflet s-a transformat din vis în realitate. Astfel, Asociaţia Nevăzătorilor va rămâne pe mai departe un reper în spaţiul public, o entitate reprezentativă, puternică şi coerentă”, a apreciat vorbitorul în finalul intervenţiei sale.
Domnul Radu Sergiu Ruba, preşedintele asociaţiei în vremea în care s-a pus piatra de temelie a noului sediu, ne-a declarat că este un moment care scrie o filă de istorie nu numai în timpul petrecut pe această planetă de comunitatea nevăzătorilor, ci şi în istoria României – „Există câteva premiere pe care le realizează această construcţie. Datorită ei, Asociaţia Nevăzătorilor are acum propria casă”.
Domnul Radu Sergiu Ruba i-a amintit pe oamenii care, în opinia sa, au avut o contribuţie salutară la realizarea proiectului, pe domnul Sorin Oprescu, primarul de atunci al capitalei, care a manifestat o reală înţelegere faţă de problemele nevăzătorilor şi a alocat sume considerabile pentru construcţia abia începută, pe domnul Dan Cristian Popescu, fost viceprimar al sectorului 2, care a găsit un partener, un investitor care să susţină lucrarea şi pe domnul Tudorel Tupiluşi, care, prin experienţa sa din domeniul practic şi al economiei, prin modul său de a gestiona relaţia cu partenerul, prin felul în care a reușit să mobilizeze constructorul şi a supervizat lucrările, prin competenţa de a obţine toate documentele care au redevenit necesare, s-a dovedit providenţial pentru continuarea şi finalizarea proiectului.
„Cei care vor beneficia de acest centru vor şti că darul le-a fost făcut de generaţiile precedente şi că este opera nevăzătorilor. Chiar dacă donaţiile atrase sunt mai mari decât ceea ce au donat nevăzătorii, fără să se producă masa critică, de la care am început să avem speranţe că vom reuşi, nu s-ar fi putut face nimic, iar aceasta este opera tuturor membrilor asociaţiei.
Le urez tuturor nu numai satisfacţia de a şti că au modificat topografia Bucureştiului într-un plus de lumină, într-un plus de frumuseţe, ci le urez să se bucure de această realizare împreună cu toţi nevăzătorii, fiindcă este opera lor”, a mai spus jurnalistul şi scriitorul Radu Sergiu Ruba.
Domnişoara Oana Mocanu, domnii Mihai Merca şi Mihăiţă Olaru, toţi membri ai Consiliului Director al ANR, i-au felicitat pe realizatorii proiectului, au vorbit despre nenumăratele oportunităţi pe care acesta ni le oferă şi şi-au exprimat speranţa că vom fi capabili să profităm de ele.
Noul sediu al ANR, construit în baza unui parteneriat public-privat, are o suprafaţă de 1500 metri pătraţi şi este structurat pe patru nivele (demisol, parter, etajul unu şi doi). Cuprinde o sală de conferinţe modernă cu 70 de locuri, cu sistem audio şi videoproiector, trei studiouri de înregistrări la standarde profesionale, spaţiu special amenajat pentru singura tipografie braille de mare tiraj din România şi camere pentru cazarea beneficiarilor Centrului de reabilitare. Clădirea este complet mobilată şi utilată.
Conform spuselor domnului Tudorel Tupiluşi, aici vor fi oferite servicii la nivel naţional pe care nicio altă structură din ţara noastră nu le asigură: sprijin şi consiliere de specialitate pentru persoanele care îşi pierd vederea la vârstă adultă (nevăzători tardivi), cursuri de orientare în spaţiu, cursuri de formare profesională în domenii care valorifică simțurile şi abilităţile superior exersate de nevăzători: reflexoterapie şi masaj, prelucrare de sunet sau telemarketing.
În loc de încheiere, îi dăm cuvântul domnului Mihai Dima, care, aşa cum se întâmplă adesea, a ştiut să sintetizeze starea generală de spirit în cele mai potrivite concluzii:
„După cum aţi putut afla astăzi, povestea construirii acestui sediu a fost o adevărată epopee, o epopee cu sumedenie de întâmplări, cu foarte multe personaje, cu eroi care au apucat să vadă momentul inaugurării, cu eroi care n-au mai apucat să-l vadă, ceea ce nu înseamnă că nu au contribuit la realizarea lui, o epopee care ajunge la final, demonstrând că, în pofida tuturor transformărilor sociale, economice şi politice prin care a trecut societatea românească, nevăzătorii au avut puterea să-şi urmeze visul şi să-l împlinească”.
Material realizat de prof. Izabella Dumitra
Sari la conținut