Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Comunicat de presă – Inaugurarea Centrului social și de reabilitare ”VATRA LUMINOASĂ”

Comunicat de presă – Inaugurarea Centrului social și de reabilitare ”VATRA LUMINOASĂ”

  • de
  • Stiri

Asociația Nevăzătorilor din România are bucuria de a anunţa că VINERI, 15 OCTOMBRIE 2021, ora 11, de Ziua Internațională a Bastonului Alb, va avea loc inaugurarea Centrului social și de reabilitare ”VATRA LUMINOASĂ”, situat în str. Vatra Luminoasă, nr. 106, sector 2, București, clădire în care instituția noastră își va avea de acum sediul central.

Clădirea, începută în anul 2008, s-a realizat prin fonduri atrase mai cu seamă din partea nevăzătorilor, a filialelor și salariaților organizației, a unor persoane fizice și juridice care au înțeles semnificația nobilă a proiectului.

Acest centru va găzdui singura tipografie braille de mare tiraj din România și studioul de înregistrare al cărților și materialelor audio destinate deficienților de vedere.

De asemenea, aici ANR va oferi nevăzătorilor români servicii pe care nicio altă structură din România nu le asigură:

  • sprijin și consiliere de specialitate pentru persoanele care își pierd vederea sau a căror vedere scade la vârstă adultă (nevăzători tardivi)
  • cursuri specializate de orientare în spațiu
  • formare și reconversie profesională în acord cu noua lor situație vizuală.

Continuatoare a organizaţiei „Societatea Orbilor din România”, întemeiată de Regina Elisabeta a României în 1906, Asociaţia Nevăzătorilor din România apără şi promovează interesele deficienților de vedere de toate categoriile la nivelul întregii ţări, fiind astfel reprezentativă atât în relaţia cu autorităţile publice române, cât şi cu forurile internaţionale. Asociația noastră, recunoscută de utilitate publică în plan național prin H.G. 1033/03.09.2008, este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii.

Ziua Internaţională a Nevăzătorilor sau Ziua bastonului alb a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a ‘Zilei bastonului alb’, instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964. Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei.

Sari la conținut