Sari la conținut
Prima pagină » Blog » 15 octombrie – Ziua Internationala a Nevazatorilor sau Ziua bastonului alb

15 octombrie – Ziua Internationala a Nevazatorilor sau Ziua bastonului alb

  • de
  • Stiri

Ziua Internationala a Nevazatorilor sau Ziua bastonului alb a fost instituita de Organizatia Europeana pentru Bunastarea Nevazatorilor in 1993, la Varsovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sarbatorirea la nivel mondial a ‘Zilei bastonului alb’, instituita de presedintele american Lyndon Johnson, in 1964.

Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fara vedere si, totodata, un simbol al independentei. De secole nevazatorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutator in calatorii. Abia in secolul al XX-lea, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea ca purtatorul este nevazator, incepand din Europa si apoi raspandindu-se in America de Nord.

James Biggs, un fotograf englez din Bristol, sustine ca el a inventat bastonul alb, in 1921. In urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotarat sa-si vopseasca bastonul in alb pentru a fi vazut mai usor de catre soferi. Nu au trecut zece ani si bastonul alb si-a facut prezenta in societate.

In februarie 1931, Guilly d’Herbemont a lansat o miscare nationala privind folosirea bastonului alb de catre nevazatorii francezi. Campania fiind mediatizata pe larg in ziarele englezesti, ea a fost adoptata si de Marea Britanie. Actiunea a fost sponsorizata de Cluburile ‘Rotary’.

Introducerea bastonului alb in America de Nord i se atribuie Clubului International ‘Lions’. In 1930, un membru al clubului George A. Bonham a realizat ca bastonul negru nu este prea bine vazut de soferi. Clubul ‘Lions’ a decis sa vopseasca bastonul in alb pentru a fi cat mai vizibil pentru conducatorii auto.

In 1931, clubul a inceput un program national, in SUA, de promovare a utilizarii bastonului alb de catre nevazatori. In anii ’20-’30, nevazatorii mergeau tinand bastonul diagonal in fata lor intr-o pozitie fixa. Dar atunci cand veteranii orbi din Al Doilea Razboi Mondial s-au intors in America, forma si modul de utilizare a bastonului alb au fost iarasi schimbate, in incercarea de a-i ajuta pe veterani sa se reintoarca la o viata activa.

Pe la inceputul anilor 1960, mai multe organizatii statale si agentii de readaptare, care ofereau servicii nevazatorilor si celor cu deficiente de vedere, au facut presiuni asupra Congresului american pentru a desemna ziua de 15 octombrie a fiecarui an ca ‘Ziua bastonului alb’ in toate statele din SUA. Pe 6 octombrie 1964, Congresul SUA a emis Rezolutia HR 753, prin care il autoriza pe presedintele SUA sa proclame ziua de 15 octombrie a fiecarui an ca fiind ‘Ziua bastonului alb’.

In 2011, presedintele american Barack Obama a numit aceasta zi si ‘Blind Americans Equality Day’. Ulterior, de ajutorul acestui ‘prieten fidel’ au putut beneficia nevazatori din lumea intreaga.

In Romania, primul Club ‘Lions’ a fost infiintat in 1990.

Sursa: AGERPRES/(Horia Plugaru, Daniela Dumitrescu)

Sari la conținut