Întrunit în şedinţă extraordinară, prin teleconferinţă, în data de 29 septembrie a.c., Consiliul Director al ANR a adoptat următoarele hotărâri:
- Stabilirea următoarelor aspecte organizatorice referitoare la concursurile braille, ţinând cont atât de rezultatele fazei pe filială, cât şi de măsurile instituite de autorităţi prin starea de alertă:
– faza zonală nu se va mai desfăşura, câştigătorii de la nivelul filialelor urmând să participe direct la finală;
– finalele concursurilor vor avea loc în data de 24 octombrie, la Bistriţa;
– dat fiind faptul că prin eliminarea fazei zonale numărul participanţilor la finalele din acest an va fi semnificativ mai mare în raport cu ediţiile precedente, premiile vor fi suplimentate. Astfel, se vor acorda trei menţiuni la concursul „Prietenii cărţii braille” (în loc de una) şi două menţiuni la concursul „Performanţa braille” (în loc de una). Menţiunile vor avea aceeaşi valoare dacă participanţii clasaţi pe locurile 4, 5 şi 6 la concursul „Prietenii cărţii braille” vor avea acelaşi punctaj şi vor avea valori diferite dacă punctajele diferă;
– având în vedere faptul că, din cauza pandemiei de Covid-19, în 2020 concursul „Braille junior” (rezervat elevilor din şcolile pentru deficienţi de vedere) nu a mai putut fi organizat, la finalele din acest an ale concursurilor braille nu vor mai fi invitaţi să ia parte elevi.
- Aprobarea următoarelor modificări organizatorice pentru desfăşurarea Festivalului de muzică „Ion Blăjan”, ediţia 2020:
– finala concursului va avea loc în cea de-a doua decadă a lunii noiembrie;
– secţiunea „Formaţii” nu va mai avea loc în acest an, pentru a putea respecta regulile de distanţare;
– la secţiunile individuale (solişti vocali şi instrumentişti) se vor califica primii doi clasaţi la competiţia pe filială (nu doar ocupantul locului întâi);
- Modificarea formulei de desfăşurare a concursurilor „Pe meridianele culturii” şi „Imaginea ta contează”, prin anularea fazei zonale. Astfel, câştigătorii întrecerilor pe filială, care vor avea loc pe data de 7 noiembrie, se vor califica direct la finală, acţiune ce se va desfăşura pe 21 noiembrie.
- Anularea ediţiei din acest an a Campionatului Naţional de Goalball.
- Reprogramarea unor acţiuni cu caracter naţional:
– Concursul de interpretare muzicală „Vasile Snacoveanu” (secţiunile muzică uşoară şi folk): Rezultatele fazei pe filială trebuie comunicate Serviciului Cultural până la data de 1 noiembrie. Finala va avea loc în ultima decadă a lunii noiembrie.
– Campionatul naţional de table: Finala va avea loc în prima jumătate a lunii octombrie, la Satu Mare. Sistemul de joc va fi decis în funcţie de numărul de participanţi.
– Campionatul naţional individual de şah: Finala va avea loc în prima jumătate a lunii noiembrie. Dat fiind faptul că în acest an nu s-a mai putut organiza Memorialul Francisc Cori (concursul naţional rezervat elevilor din şcolile pentru deficienţi de vedere), la finala naţională nu vor mai fi invitaţi elevi.
– Cupa României la Goalball: se va desfăşura la finele lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie.
În funcţie de evoluţia pandemiei cu care ne confruntăm, de măsurile impuse de autorităţi şi de disponibilitatea participanţilor de a lua parte la evenimente, în programul menţionat pot apărea schimbări de ultim moment.
Ţinând cont de faptul că modificările aduse la Statutul ANR au fost avizate definitiv de către instanţă, textul acestui document va fi pus la dispoziţia membrilor interesaţi în toate formatele accesibile (braille, caractere mărite, audio, electronic). Astfel, fiecare filială va primi câte un exemplar braille şi, la cerere, un exemplar cu caractere mărite. De asemenea, va fi înregistrat şi postat pe serverul ftp în format audio. În fine, va putea fi consultat în format electronic pe website-ul organizaţiei.
În numele Consiliului Director al ANR,
Preşedinte
Tudorel Tupiluşi