Câştigătorii celei de-a opta ediţii a concursului sunt Asociația Nevăzătorilor din România – ANR, Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual – ANIALMG, Fundația Sense Internațional România, Asociaţia Clubul Sportiv Tandem Arena și Asociația Parcul Natural Văcărești.
Proiectele câștigătoare au fost alese în urma unui proces de pre-evaluare de către un forum consultativ format din experţi în domeniu şi beneficiari cu dizabilităţi de vedere/auz, iar evaluarea finală a fost realizată de consiliul director al Fundaţiei Orange. Cu o valoare totală de 273.448 euro, proiectele vor sprijini persoanele cu deficiențe de vedere/auz din România cu soluţii digitale gratuite, de accesibilizare în educație, mobilitate, dezvoltare personală, sănătate mentală și emoțională și integrare mai facilă pe piața forței de muncă.
„Anul acesta, am lansat un nou apel de proiecte „Lumea prin Culoare și Sunet” într-un context nemaiîntâlnit. În plină pandemie, am ales să urmăm calendarul inițial al programului pentru a susține în continuare organizațiile care fac posibilă integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România. Pandemia va trece, dar inegalitățile sociale rămân și chiar se vor adânci, de aceea Fundația Orange își continuă misiunea de a construi o lume a șanselor egale, în care persoanele cu astfel de dizabilități sunt parteneri egali ai celor tipici” a declarat Dana Deac, Preşedinte Fundaţia Orange.
Proiecte colaborative, ce se desfăşoară timp de 24 de luni, cu finanțare de până la 100.000 euro
Proiectul propune o soluție digitală menită să faciliteze accesul persoanelor cu deficiențe de vedere pe piața muncii şi la mediul educaţional. Astfel, va fi realizată o aplicație mobilă, în care beneficiarii își vor crea un profil profesional complet, ce va include și un video CV, iar companiile interesate vor avea ocazia să filtreze în baza de date și să trimită direct solicitări de interviu către candidați. Materialul de tip video CV va fi realizat cu ajutorul echipei de proiect în cadrul celor 2 centre BLINDHub din București, dar și în țară, în cadrul evenimentelor ce vor fi organizate în 10 mari orașe, cu scopul de promova beneficiile aplicației, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe termen mediu si lung, proiectul urmărește să ofere nevăzătorilor oportunități de angajare din varii domenii la nivel național, ceea ce va genera o forță de muncă mai bine calificată și orientată vocațional.
Proiectul va oferi persoanelor surde acces gratuit la resurse online cu informații esențiale traduse în limba semnelor române (LSR) pe teme precum dezvoltare personală, sănătate mentală și emoțională, informații la care persoanele surde/hipoacuzice nu au acces în prezent, în ciuda prevederilor legale menționate în Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, dar și în legea 27/2020 privind LSR. Proiectul își propune să aducă un impact pozitiv în viața surzilor din România prin creșterea stimei de sine și dezvoltarea unei capacități mai bune de autogestionare emoțională și de relaționare în rândul adulților și copiilor deopotrivă.
Proiecte ce se desfășoară timp de 12 luni, cu finanțare de până la 20.000 euro
Proiectul va sprijini siguranța copiilor în mediul online. Prin intermediul unor videouri animate, proiectul va oferi copiilor cu deficiențe senzoriale multiple instrumentele, cunoștințele și încrederea necesare pentru a reduce riscul de abuz în mediul online (abuz emoțional, sexual, exploatare financiară). Impactul pe termen lung al proiectului este o îmbunătățire a calității vieții acestor copii, ceea ce le va permite să fie independenți și să se bucure de o integrare socială fără riscuri de abuz, neglijare și/sau exploatare.
Studiu de caz: natura – Asociaţia Tandem Arena (proiect în valoare de 107.900 lei)
Parte dintr-un program de educație digitală incluzivă, proiectul are ca obiectiv extinderea platformei existente de e-learning (www.idea-isa.ro) cu texte, materiale audio și tactile care descriu 15 subiecte importante din domeniile fizică și chimie, adaptate nevoilor copiilor cu deficiențe de vedere. Materialele vor fi disponibile online (fișiere text și fișiere audio) și offline (imagini tactile) pentru toți copiii cu deficiențe de vedere și profesorii lor, putând fi utilizate atât ca suport pentru predarea la clasă, cât și în timpul experimentelor din laborator.
O inițiativă ce va încuraja persoanele cu deficiențe de vedere și de auz să vizite și să se bucure direct și independent de beneficiile pe care le are de oferit tuturor oamenilor, dincolo de dizabilități, Parcul Natural Văcărești, cel mai mare parc natural urban din Europa. Prin intermediul proiectului, va fi adaptat unul dintre cele mai frumoase trasee tematice din parc, devenit accesibil prin intermediul ghidurilor audio, hărții tactile a parcului, tururilor ghidate și atelierelor tematice, dar și cu ajutorul resurselor educaționale audio și video, dispo
nibile și online.
Din anul 2012, prin intermediul programului „Lumea prin Culoare și Sunet”, aproape 600.000 de persoane din România, au beneficiat de proiecte sociale în domeniul educației, sănătății, culturii și al mobilității. Din cele 41 de proiecte finanțate, peste 30 au inclus și componente digitale. Valoarea totală a investiției se ridică la 2.2 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile în ebook-ul dedicat programului.