Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Întâlnire cu Premierul României

Întâlnire cu Premierul României

În urma discuției telefonice pe care am avut-o zilele trecute cu Premierul României, vineri 07 august, orele 10:30, am fost primit la Palatul Victoria într-o întâlnire punctuală pe tema noii legi a pensiilor și pentru identificarea unui program național în vedera subvenționării tehnologiei asistive.

În ceea ce privește legea pensiilor, am prezentat trei variante:
1. majorarea punctajelor lunare cu 50 % (nu cu 25%). Astfel, alin. (2) al art. 89, va avea următorul cuprins: ”Persoanele prevăzute la art. 53 beneficiază de majorarea punctajelor lunare cu 50 % pentru perioadele în care au desfășurat activitate ca nevăzător”;
2. introducerea unui indice de corecție în formula calculării pensiilor, astfel încât stagiul minim de cotizare pentru persoanele cu deficiență vizuală să însemne stagiu complet de cotizare, așa cum teoretic este prevăzut în lege și cum se întâmplă în momentul de față în calcularea pensiilor.
Astfel, la art. 84 după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3) care va avea următorul cuprins:
”(3) În cazul nevăzătorilor, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință și cu trei, ca indice de corecție pentru stagiul complet de cotizare”;
3. calcularea valorii punctului de referință în concordanță cu stagiul de cotizare obligatoriu prevăzut de lege.
Astfel, la art. 85 după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (11) care va avea următorul cuprins:
”În cazul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap, valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul de cotizare prevăzut de norma specială la data pensionării, în funcție de gradul de handicap”.

Referitor la tehnologia asistivă, am prezentat dificultățile cu care se confruntă comunitatea noastră la procurarea aparatelor și echipamentelor specifice, instrumente indispensabile pentru autonomia personală, pentru viața independentă, pentru încadrarea în muncă, pentru autentica integrare în societate.

Premierul a urmărit cu atenție cele două subiecte și a cerut o serie de lămuriri, exprimându-și dorința de a interveni în sprijinul comunității deficienților de vedere.

În acest sens, a promis că va analiza cu celeritate problemele înaintate și că va căuta soluțiile legislative optime pentru rezolvarea lor.

Președinte,
Tudorel TUPILUȘI

Sari la conținut