Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Întâlnire cu Ministrul Sănătății

Întâlnire cu Ministrul Sănătății

În urma demersurilor întreprinse de către conducerea Asociației Nevăzătorilor din România, ca urmare a problemelor pe care le-au semnalat în contextul pandemiei de COVID19 membrii comunității deficienților de vedere, președintele organizației, domnul Tudorel Tupiluși, a fost primit vineri, 22 mai, la ora 7.30, în audiență de urgență de către ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru.

Întâlnirea, care a avut loc la sediul Ministerului și a durat aproximativ 20 de minute, a fost una deosebit de intensă, axată pe trei subiecte principale:

  1. Situația maseurilor deficienți de vedere angajați în unitățile medicale a căror activitate a fost reorganizată din cauza pandemiei. Domnul ministru a dat asigurări că locurile de muncă ale asistenților medicali nu vor fi puse în pericol, insistând asupra faptului că va interveni acolo unde problemele organizatorice nu vor fi rezolvate pe plan local. Tot în legătură cu maseurii, a fost transmisă rugămintea de a reglementa modul de încadrare în muncă al absolvenților de liceu special sanitar.
  1. Sancționarea distribuitorilor de medicamente care nu etichetează în braille produsele.

Conform Legii 448/2006, republicată, privind  protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aplicarea de etichete în alfabetul braille pe ambalajele medicamentelor este obligatorie. Cu toate acestea, prevederea este din păcate adesea ignorată, din pricina faptului că în decursul timpului nu s-au administrat decât rareori sancțiuni semnificative. Astfel, persoanele cu dizabilități vizuale nu își pot administra singure tratamentele, ceea ce a devenit și mai complicat în contextul regulilor de distanțare socială.

Prin urmare, președintele ANR a adresat rugămintea ca toți factorii implicați să fie notificați cât mai grabnic asupra acestei probleme, pentru ca nevăzătorii din țara noastră să nu mai fie privați de un drept care le este recunoscut. De asemenea, domnul Tupiluși a arătat că ar fi de foarte mare ajutor extinderea informațiilor scrise în braille pe ambalaje, prin adăugarea termenului de valabilitate, aspect a cărui importanță este de la sine înțeleasă. Domnul ministru a considerat relevante aspectele semnalate, precizând ca va interveni pentru reglementarea lor.

  1. Subvenționarea achiziționării de tehnologie asistivă.

Președintele ANR a detaliat însemnătatea aparte pe care o au, pentru persoanele cu handicap în general și pentru deficienții de vedere în special, dispozitivele care suplinesc nefuncționarea sau funcționarea deficitară a unui organ, insistând asupra practicilor în materie din statele membre ale Uniunii Europene, unde asemenea echipamente au fost asimilate protezelor tehnologice și incluse printre produsele pentru care se acordă subvenție de către stat.

Mai mult ca oricând, în momente de criză medicală, asemenea celor din prezent, limitarea accesului la date esențiale cum ar fi temperatura, glicemia sau tensiunea, nu doar că afectează foarte grav autonomia personală, ci riscă să pună în pericol chiar viața oamenilor. Domnul ministru a ținut să precizeze că înțelege foarte clar atât valoarea tehnologiei pentru persoanele cu dizabilități vizuale, cât și rolul acesteia în ceea ce privește viața independentă și integrarea socio-profesională. Tocmai de aceea, consideră esențială inițierea unei întâlniri cu conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în vederea identificării pașilor instituționali ce trebuie urmați, astfel încât acest deziderat legitim să devină realitate.

Ținem să adresăm și pe această cale mulțumiri călduroase domnului ministru pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitării noastre și pentru disponibilitatea de a se implica în mod concret.

Sari la conținut