Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Invitatie la o cina pe intuneric, la Iasi

Invitatie la o cina pe intuneric, la Iasi

Asociatia Nevazatorilor din Romania – Filiala Judeteana Iasi, alaturi de partenerii sai: Federatia Organizatiilor Neguvernamentale de Tineret din Iasi, Asociatia Eu Respect, Asociatia pentru copii si adulti cu handicap psihomotor Cutezatorii, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania – Filiala Iasi, Asociatia pentru Protectie Rutiera Worldstreet, Asociatia Invalizilor de Razboi Nevazatori – Filiala Iasi, Asociatia Help and Advice si Institutul Bucovina, au organizat sambata, 23 noiembrie 2019, prima cina in intuneric desfasurata la Iasi, o experienta unica in care participantii au fost provocati sa isi testeze simturile, descoperind lumea doar prin sunet, arome sau texturi, gazdele serii fiind persoane pentru care intunericul este o obisnuinta.

Scopul evenimentului a fost cresterea gradului de constientizare cu privire la dificultatile intampinate de catre persoanele cu dizabilitati in realizarea unor activitati de rutina si de a aduce in atentie importanta tehnologiei in dezvoltarea autonomiei.

Dinner Invitation – Experience the Darkness s-a desfasurat la Grand Hotel Traian. Evenimentul face parte din proiectul DA-IS Club (Club de Dezvoltare a Autonomiei si facilitare a Integrarii Sociale), un proiect social finantat de Primaria Municipiului Iasi ce are ca scop cresterea gradului de integrare sociala prin facilitatea accesului la activitati adresate deopotriva persoanelor cu si fara dizabilitati din Municipiul Iasi.

60 de persoane au luat parte la eveniment, printre care si domnul Tudorel Tupilusi, presedintele ANR. Pe parcursul serii, celor prezenti li s-au lansat diverse provocari. Fiecarui invitat i-au fost acoperiti ochii cu o esarfa, ulterior fiind condus in sala de catre voluntari si asezat la masa. Acolo era asteptat de catre un invitat-gazda, o persoana obisnuita cu lumea umbrelor. Cele sase gazde le-au oferit invitatilor informatii esentiale pentru a se descurca mai departe. Apoi s-au stins luminile si a fost servita cina. Din acel moment provocarile au venit una dupa cealalta: de la identificarea vecinilor de masa, la cea a elementelor din farfurie, de la incercarea de a-si imagina ce se intampla in jur, de a comunica pe parcursul unui concert si pana la a dansa pe intuneric. Dupa o ora, luminile au fost aprinse, iar participantii au putut vedea detaliile care poate le-au scapat pana atunci. In incheierea evenimentului, cei prezenti au impartasit din emotiile, dificultatile si concluziile acestei experiente inedite. Acest eveniment a fost posibil cu sprijinul unei echipe numeroase de voluntari, parteneri si colaboratori, carora le multumim!

Sari la conținut