Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Şahiştii români, rezultate remarcabile la Mondialul de Şah al Nevăzătorilor

Şahiştii români, rezultate remarcabile la Mondialul de Şah al Nevăzătorilor

În perioada 5-15 aprilie, a avut loc la Cagliari, în Sardinia (Italia), cea de-a 14-a ediţie a Campionatului Mondial Individual de Şah pentru Nevăzători, competiţie organizată de către Federaţia Internaţională de Şah pentru Nevăzători (International Braille Chess Association – IBCA).

La această prestigioasă întrecere au luat parte 85 de sportivi din 26 de ţări, care au jucat 9 runde (în sistem elveţian). Cei doi reprezentanţi ai României au onorat participarea cu evoluţii remarcabile. Astfel, campionul nostru en titre  Dacian Pribeanu, favorit 14, a jucat la cel mai înalt nivel, aflându-se, pe tot parcursul întrecerii, la primele mese; a încheiat pe locul al 13-lea, cu 6 puncte, şi a câştigat, datorită valorii foarte ridicate a adversarilor cu care s-a confruntat, 13 puncte la coeficientul ELO. Cât despre Ionel Morariu, al 56-lea pe lista de start, a terminat întrecerea pe poziţia a 53-a, cu un plus de 8 puncte la ELO.

Campion al lumii a devenit, în mod surprinzător, maestrul internaţional Nikac Predrag din Muntenegru, favorit 7, cu 7,5 p, urmat de rusul Alexei Smirnov şi de singurul mare maestru internaţional din concurs, polonezul Tazbir Marcin – ambii cu 7 p.

Trebuie amintit faptul că deplasarea şi participarea şahiştilor noştri au fost posibile graţie susţinerii acordate de către Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR), structură care organizează, de peste şase decenii, activitatea şahistă internă a deficienţilor de vedere, asigurând totodată reprezentarea internaţională a ţării noastre în concursurile individuale şi pe echipe. De altfel, sportivii români au fost însoţiţi la această acţiune de către responsabilul Serviciului Sport al ANR, Sorin Lăpădatu.
Se impune de asemenea menţionat faptul că şahiştii nevăzători români au folosit la concurs ceasuri de şah speciale, care anunţă vocal timpul de gândire rămas, echipamente achiziţionate de către Federaţia Română de Şah.

Avem aşadar bucuria că şahiştii noştri au reuşit atât clasări superioare ordinii iniţiale, cât şi rezultate pozitive la ELO. De aceea, putem afirma cu îndreptăţire că Mondialul din acest an a reprezentat un succes pentru România.

Mihai Dima

Sari la conținut