Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Uniunea Europeană a ratificat Tratatul de la Marrakesh

Uniunea Europeană a ratificat Tratatul de la Marrakesh

Pe 1 octombrie 2018, Uniunea Europeană a ratificat Tratatul de la Marrakesh, care va deveni un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic pentru cele 28 de state membre ale acesteia, la 1 ianuarie 2019. Acesta este un pas de o importanță uriașă pentru UE, deoarece tratatul contribuie la depășirea obstacolelor discriminatorii în calea accesului persoanelor cu dizabilități la materialele culturale.

Este primul tratat privind proprietatea intelectuală, care beneficiază mai degrabă de interesul public decât de interesul deținătorilor de drepturi. El stabilește un set de norme internaționale care garantează existența unor limitări sau excepții ale normelor privind drepturile de autor în sprijinul persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate. De asemenea, tratatul permite schimbul transfrontalier de exemplare în format accesibil – Braille, cărți audio și tipărituri cu caractere de mari dimensiuni – ale operelor publicate.

Odată cu ratificarea lui, UE a încheiat semnarea tratatului la 30 aprilie 2014, iar în 2017, adoptarea celor două acte legislative de modificare a legislației UE privind dreptul de autor: o directivă (2017/1564) aplicabilă în rândul țărilor UE și un regulament 2017/1563) pentru a reglementa aplicarea tratatului între țările UE și țările care nu sunt membre UE.

,,Am avut onoarea de a fi prezentă la ceremonia de ratificare de la Geneva și am fost copleșită când m-am gândit la drumul lung, deoarece Tratatul de la Marrakesh era încă un vis, în urmă cu cinci ani. A fost nevoie de mult efort pentru a convinge părțile de stat ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) să accepte derogări de la regimul internațional al drepturilor de autor. Chiar cu câteva minute înainte ca tratatul să fie adoptat la Marrakesh, la 27 iunie 2013, ne țineam respirația. Dar, de îndată ce visul s-a împlinit, a trebuit să ne suflecăm din nou mânecile pentru ca 20 de țări să o ratifice, pentru ca Tratatul să intre în vigoare – ceea ce s-a întâmplat la 30 septembrie 2016”, a declarat Barbara Martín Muñoz, vicepreședinte al EBU și lider al campaniei Tratatului de la Marrakesh.

Barbara Martín Muñoz consideră că, deși s-a realizat o victorie importantă, mai sunt încă multe de făcut. Mai multe țări din întreaga lume trebuie să fie aduse pentru semnarea și ratificarea Tratatului, dincolo de cele peste 70 de state deja incluse. În întreaga Europă, EBU și membrii săi vor continua să sensibilizeze cititorii nevăzători și cu deficiențe de vedere cu privire la importanța Tratatului și să-i liniștească pe adversari că interesele deținătorilor de drepturi sunt protejate. În țările care sunt obligate prin tratat, va trebui să se promoveze utilizarea acestora de către beneficiari și să se asigure ca drepturile lor vor fi respectate în mod eficient.

,,Sărbătorim un moment important în Europa în ceea ce privește lupta împotriva ,,foametei de cărți” a persoanelor nevăzătoare, cu deficienţe de vedere sau cu alte dificultăţi de citire a materialelor imprimate. Tratatul de la Marrakesh va spori numărul de materiale disponibile în format accesibil, inclusiv peste graniță. Acest lucru va facilita accesul la cultură și la educație, care, în mod sigur, ne va permite să avem acces la locuri de muncă mai bune și, în final, să fim implicați în societatea globală și digitală în care trăim astăzi. Cu această ocazie, vreau să mulțumesc din toată inima Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, Federației Internaționale a Asociațiilor de bibliotecari și biblioteci (IFLA), OMPI, EDF, precum și multor alți aliați pentru rolul lor în obținerea acestui rezultat”, a conchis ea.

 Lavinia Elena Niculicea

sursa: jurnalsocial.ro

Sari la conținut