Sari la conținut
Prima pagină » Blog » O Europă pentru toți – EDF s-a reunit în Lituania pentru a cere un standard decent de viață pentru toate persoanele cu dizabilități din Europa

O Europă pentru toți – EDF s-a reunit în Lituania pentru a cere un standard decent de viață pentru toate persoanele cu dizabilități din Europa

Adunarea Generală a Forumului european pentru persoanele cu dizabilități (EDF)  a avut loc la Vilnius, Lituania, în zilele de 26 și 27 mai, organizată și găzduită de EDF și de Forumul lituanian pentru persoanele cu dizabilități. Adunarea a reunit peste 150 de delegați din toată Europa, în Vilnius, Lituania, în acest weekend. Concluzia a fost clară: autoritățile europene și naționale trebuie să facă mai mult pentru a implica în mod semnificativ persoanele cu dizabilități și organizațiile care le reprezintă.

Adunarea a început cu un apel puternic la participarea politică a persoanelor cu dizabilități la alegerile europene. Toate persoanele cu handicap ar trebui să aibă dreptul de a vota și ar trebui să poată vota. Persoanele cu dizabilități ar trebui să fie alegători și să fie aleși, pentru a se asigura că problemele lor sunt esențiale pentru procesul decizional politic din Europa.

Yannis Vardakastanis, președintele Forumului european pentru persoanele cu dizabilități, a declarat:
,,Trebuie să votăm. Trebuie să păstrăm proiectul european în mâinile noastre. Persoanele cu dizabilități și familiile lor trebuie să voteze. Candidații cu dizabilități trebuie să candideze pentru alegeri.”

Adunarea Generală a inclus o întâlnire între Forumul european pentru persoane cu dizabilități, Forumul lituanian pentru persoane cu dizabilități și autoritățile naționale; o conferință cu privire la punerea în aplicare a directivei privind accesibilitatea site-urilor web și discuțiile privind evaluarea handicapului, pilonul european al drepturilor sociale, viitorul fondurilor structurale europene și Actul european privind accesibilitatea.

Membrii EDF au avut, de asemenea, ocazia de a discuta cu raportorul Comitetului CRPD, Stig Langvad, cu privire la redactarea comentariului general nr. 7 și au subliniat necesitatea ca organizațiile persoanelor cu handicap să fie implicate pe deplin și să fie consultate îndeaproape în toate spațiile de luare a deciziilor publice în condiții de egalitate cu ceilalți.

În data de 25 mai, Forumul european pentru persoanele cu handicap și Forumul lituanian pentru persoanele cu handicap s-au întâlnit cu Linas Kukuraitis, Ministrul Muncii și Protecției Sociale din Lituania. A avut loc o discuție amplă despre punerea în aplicare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap.

Yannis Vardakastanis, președintele EDF, a subliniat importanța implicării organizațiilor persoanelor cu handicap în toate aspectele legate de punerea în aplicare și monitorizarea Convenției. S-a discutat, de asemenea, despre importanța consolidării capacității mișcărilor naționale ale persoanelor cu dizabilități și a asigurării cooperării între organizațiile persoanelor cu handicap din întreaga Europă.

,,Țările trebuie să asigure un sprijin adecvat pentru mișcarea națională a persoanelor cu dizabilități. Aceasta este o obligație esențială de a pune pe deplin în aplicare Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap”, a afirmat Yannis Vardakastanis.

Delegații au discutat despre directiva privind accesibilitatea site-urilor web cu Marco Marsella, șeful unității G3 în cadrul Direcției Generale pentru Comunicații, Conținut și Tehnologie al Comisiei Europene și Shadi Abou-Zahra, specialist în tehnologia și strategia Inițiativei privind accesibilitatea conținutului web din cadrul Consorțiului World Wide Web.

Reuniunea a fost precedată de o declarație a comisarului Mariya Gabriel, comisarul european responsabil pentru economia si societatea digitale, care a evidențiat importanța acestei directive privind crearea de tehnologii digitale incluzive.

Marco Marsella a insistat asupra importanței implicării tuturor părților interesate în transpunerea directivei în legislația națională. El i-a asigurat pe delegați că Comisia Europeană va revizui cu atenție legile naționale și le va contesta dacă acestea nu sunt în conformitate cu spiritul și litera directivei.

Shadi Abou-Zahra a subliniat că nu doar site-urile trebuie să fie accesibile, ci și instrumentele folosite pentru a le crea.

Alejandro Moledo a concluzionat că ,,organizațiile persoanelor cu handicap trebuie să acționeze acum pentru a se asigura că directiva este transpusă corect. Trebuie să contactăm guvernele și să cerem să fim implicați pe deplin.”

Studii de caz din Danemarca, Slovenia, Spania și Lituania au evidențiat faptul că implicarea organizațiilor persoanelor cu handicap este necesară pentru ca procesul de transpunere să fie mai ușor, mai eficient și mai rentabil pentru guvernele naționale. De asemenea, ei și-au explicat acțiunile de susținere până în prezent, pentru a se asigura că directiva a fost transpusă în cel mai ambițios mod posibil, inclusiv cel mai larg scop și fără lacune.

Delegații au apreciat recomandările privind transpunerea în setul de instrumente EDF pentru Directiva Web.
,,Dacă e nevoie, vom protesta pe străzile Capitalelor UE pentru Fonduri Structurale Inclusive”, a declarat președintele EDF.
EDF și-a exprimat îngrijorarea profundă față de propunerea actuală privind politica de coeziune 2021-2027 și a solicitat creșterea bugetului, precum și asigurarea faptului că nevoile persoanelor cu dizabilități vor fi întotdeauna luate în considerare, în toate proiectele finanțate de UE.

De asemenea, este esențial ca fondurile structurale să sprijine accesibilitatea persoanelor cu handicap și punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale.

Yannis Vardakastanis, președintele Forumului european pentru persoanele cu dizabilități, a declarat că: ,,Bugetul Uniunii Europene nu trebuie să mai producă excluderea. Mișcarea europeană a persoanelor cu dizabilități va merge pe străzi pentru a garanta acest lucru, dacă trebuie!”

Adunarea Generală a aprobat o rezoluție privind viitorul politicii de coeziune 2021-2027. În timpul prezentărilor studiilor de caz din Lituania, Portugalia și Croația au fost evidențiate tendințele îngrijorătoare privind evaluarea handicapului în Europa. Lipsa sprijinului adecvat, a evaluării individuale și concentrarea asupra unui model medical al dizabilității, printre altele, conduc la discriminare, risc crescut de sărăcie și probleme de sănătate cauzate de stres și anxietate.

,,Este clar că mișcarea europeană a persoanelor cu dizabilități trebuie să fie mai implicată în procesul de evaluare a dizabilităților”, a declarat Yannis Vardakastanis. Rodolfo Cattani, membru al Comitetului executiv, a adăugat : ,,Evaluarea handicapului este o prioritate pentru EDF. Trebuie să ne asigurăm că modificările se fac în conformitate cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap și cu protecția deplină a indemnizațiilor de invaliditate.”
Evaluarea handicapului trebuie să fie cât mai obiect
ivă, asigurând respectul și demnitatea persoanelor cu dizabilități.

Forumul european pentru persoanele cu handicap a adoptat o rezoluție de urgență cu privire la Actul european privind accesibilitatea. Solicităm ca Actul:
• Să sprijine dispozițiile privind accesibilitatea altor acte ale Uniunii, cum ar fi
Directiva privind achizițiile publice sau regulamentele privind fondurile UE;
• să includă o clauză obligatorie privind accesibilitatea mediului construit;
• să acopere integral serviciile de urgență;
• să acopere toate microîntreprinderile;
• să cuprindă în mare măsură serviciile de transport;
• să nu limiteze domeniul de aplicare al terminalelor de autoservire;
• să se asigure că serviciile media audiovizuale și accesul la acestea pot beneficia de cerințele comune de accesibilitate.

De asemenea, rezoluția include cerința de a adopta un principiu orizontal privind promovarea egalității între bărbați și femei, accesibilitatea pentru persoanele cu handicap și nediscriminarea în ceea ce privește Regulamentul cu privire la dispozițiile comune privind fondurile structurale și de investiții 2021-2027.

Au avut loc alegeri pentru un post vacant în cadrul Consiliului Forumului European pentru persoanele cu handicap. Adunarea Generală a ales-o pe Þuríður Harpa Sigurðardóttir, președintele Organizației pentru persoanele cu dizabilități din Islanda (ÖBÍ Öryrkjabandalag Íslands), în calitate de nou membru al consiliului.
Adunarea Generală s-a încheiat cu o intervenție a lui Kamil Goungor, noul președinte al Comitetului pentru Tineret al Forumului european pentru persoane cu dizabilități. În cadrul acesteia, el a subliniat faptul că tinerii cu dizabilități se confruntă cu o dublă discriminare.

El a declarat: ,,Este dificil pentru o persoană cu dizabilități să fie angajată. Dar este de două ori mai dificil dacă ești tânăr și ai un handicap.”
EDF s-a angajat să crească considerabil vizibilitatea și impactul tinerilor în activitatea sa.

Următoarea Adunare Generală este stabilită provizoriu pentru 1 și 2 iunie 2019.

Traducere: Lavinia Elena Niculicea (www.jurnal-social.ro)

Notă: Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) este membru cu drepturi depline al EDF. CNDR a fost reprezentat la prezenta Adunare Generală de către Tudorel Tupiluși, președintele Asociației Naționale a Nevăzătorilor.

sursa: http://www.edf-feph.org/newsroom/news/europe-all-its-people-we-gathered-lithuania-demand-decent-standard-living-all-persons

Sari la conținut