Autor – Mihai Crăciun
Eforturile actuale în cercetare pentru înțelegerea și vindecarea bolilor retinei întâmpină dificultăţi datorită lipsei modelelor de țesut care replică funcționalitatea și complexitatea retinei umane. În 2011, cercetătorii japonezi au demonstrat că, la şoareci, celulele stem din celulele embrionare pot fi folosite în laborator pentru a genera țesut retinian.
Institutul Naţional al Ochiului (NEI – the National Eye Institute) din SUA conduce cercetarea guvernului federal american privind sistemul vizual şi bolile oculare. Pentru mai multe informații:https://www.nei.nih.gov.
La începutul acestui an, NEI a deschis prima etapă a unei competiţii de premii federale cu scopul de a genera retină în laborator.Iniţiativa, numită „IniţiativaOrganoid Retină 3D” (3-D ROC din engl.„3-D Retina OrganoidChallenge”), are ca scop obţinerea de retină umană din celulele stem (numită şi organoid retinian). NEI intenționează să ofere mai mult de 1 milion de dolari premiu pentru a stimula dezvoltarea organoizilor retinieni umani.Detalii complete despre această competiţie sunt disponibile la https://nei.nih.gov/3DROC.
„Nici unul dintre sistemele model disponibile în prezent pentru cercetători nu se potriveşte cu arhitectura complexă şifuncţionalitatea retinei umane. Căutam noi idei pentru a crea organoiziretiniani 3-D standardizaţi, reproductibili, care pot accelera descoperirea tratamentelor pentru boli cum ar fi degenerarea maculară legată de vârstă şi boala oculară diabetică, ambele cauze ale orbirii”, a declarat Paul A. Sieving, directorul NEI.
Prima etapă a iniţiativei, anume Concursul de idei, își propune să genereze propuneri inovatoare care pot fi transformate mai târziu în concepte concrete. Termenul pentru transmiterea aplicaţiilor a fost 1 august 2017, iar bugetul alocat acestei faze de100.000 $.”Căutăm perspective creative și aplicarea noilor tehnologii pentru a elibera întregul potențial al organoizilor retinieni. Scopul nostru este ca cercetătorii să poată să genereze sau să obţinăuşororganoizi retinieni, astfel încât să poată fi folosiţi pe scară largă pentru înţelegerea bolilor şi testarea medicamentelor”, a explicat Jessica Mazerik, coordonatorul iniţiativei NEI.
Cea de a doua etapă a iniţiativei NEI, anume Implementarea, va necesita demonstrarea unui prototip funcțional de organoid de retină. Această etapă este planificată pentru lansare în toamna anului 2017 și se așteaptă să se ofere un premiu de 1 milion de dolari.
Pentru prima etapă s-au depus 13 proiecte, care au implicat mai mult de 50 de cercetători cu o gamă largă de expertiză, incluzând biologia celulelor stem, imagistica tisulară și vascularizarea retinei. Această etapă a fost câştigată de o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Maryland, Baltimore, SUA, condusă de profesorErinLavik (detalii la http://cbee.umbc.edu/faculty/erin-lavik/).
Echipa profesorului Lavik a propus construirea unei retine prin asamblarea de neuroni retinieni de tip stem în straturi care imită structura retinei umane. Sistemul este proiectat să fie scalabil, eficient și reproductibil, permițând screening-ul de mare viteză pentru testarea medicamentelor. Mai multe detalii privind propunerea Lavik:
https://www.challenge.gov/solution/screen-printing-retinal-models/
NEI a acordat, de asemenea, cinci premii de onoare următoarelor echipe:
- RebeccaCarrier, PhD, Northeastern University, Boston;
- David Gamm, MD, PhD, University of Wisconsin, Madison;
- WeiLiu, PhD, Albert Einstein College of Medicine, Bronx, New York;
- Daniel Pelaez, PhD, University of Miami, Florida;
- KatjaSchenke-Layland, PhD, Fraunhofer Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology, Stuttgart, Germania.
Mai multe informații despre propunerile acestor echipe se găsesc la:
https://nei.nih.gov/ideation-winner
O atenţie specială merită proiectul depus de echipa Katja Schenke-Layland din Stuttgart, Germania (detalii la https://nei.nih.gov/ideation-winner#Schenke-Layland).
Surse:
- 3-D Retina OrganoidChallengetospurbreakthroughs in treatingblindingdiseases:
https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-launches-competition-develop-human-eye-tissue-dish
- NEI 3-D Retina OrganoidChallengespursnext-generationmodelstostudyblindingdiseasesand test therapies, 28 Sept. 2017: