Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Răspunsuri de la Guvern

Răspunsuri de la Guvern

  • de
  • Stiri

– O nouă întâlnire cu prim-ministrul României –

Răspunzând invitaţiei adresate de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, conducerea ANR a fost onorată să participe, miercuri, 4 aprilie 2018, la Palatul Victoria, la o întâlnire în cadrul căreia reprezentanţii asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi au primit răspunsuri din partea Guvernului la problemele semnalate în discuţiile anterioare.

Caracterul special al evenimentului a fost dat de faptul că alături de premierul României s-au aflat membrii Executivului a căror arie de responsabilitate intră în relaţie directă cu problematica dizabilităţii: ministrul Muncii – Lia-Olguţa Vasilescu, ministrul Sănătăţii – Sorina Pintea, ministrul Educaţiei – Valentin Popa, ministrul Finanţelor – Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene – Rovana Plumb. Din rândul oficialităţilor nu puteau desigur lipsi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Adrian Vlad Chiotan, şi consilierul personal al ministrului Muncii, Mihai Tomescu.

În alocuţiunea sa, Doamna prim-ministru a arătat că, deşi a trecut numai o lună de la întrevederile avute, au fost deja soluţionate nouă dintre cele 47 de probleme pentru rezolvarea cărora asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi au cerut intervenţia Guvernului. Miniştrii prezenţi au expus apoi în detaliu realizările de până acum şi măsurile pe care îşi propun să le adopte, pe termen scurt şi mediu, în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi.

Dintre cele zece solicitări ale organizaţiei noastre, a fost rezolvată printr-un act normativ problema sporului de 15% la salariu pentru angajaţii cu handicap vizual grav şi accentuat. De asemenea, biletul unic va intra în vigoare, cel mai probabil, începând cu anul 2019, iar legea pensiilor va stipula explicit că beneficiarii stagiului de cotizare redus la o treime sunt nevăzătorii cu handicap grav.

Mai mult, se preconizează pachete de măsuri vizând trei aspecte pe care le considerăm de o deosebită importanţă: stimularea persoanelor cu handicap să se angajeze în muncă, acordarea de sprijin financiar pentru unităţile protejate şi iniţierea unei scheme de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente de tehnologie asistivă. Punerea în practică a acestor proiecte ar însemna, în opinia noastră, o schimbare pozitiva, cu impact major asupra vieţii persoanelor cu deficienţe de vedere, atât în planul autonomiei personale, cât şi în cel al perspectivelor lor de integrare socială

De aceea, cu speranţa că iniţiativele prezentate se vor concretiza întocmai, ţinem să mulţumim călduros pe această cale conducerii Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, domnului Mihai Tomescu şi Ministerului Muncii pentru disponibilitatea de a se implica în acţiuni de anvergură în folosul deficienţilor de vedere.

*

Dăncilă: Am găsit rezolvare pentru o parte din dificultăţile semnalate în cazul persoanelor cu dizabilităţi, autism sau sindromul Down şi pacienţilor cu boli rare. Căutăm noi soluţii

Gabriel Pecheanu – mediafax.ro

Premierul Viorica Dăncilă şi mai mulţi miniştri au discutat astăzi cu reprezentanţii asociaţiilor de sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi, tulburări din spectrul autismului, sindromul Down şi pacienţi cu boli rare despre măsurile luate de Guvern ca răspuns la solicitările formulate de aceştia.

”Consultările cu dumneavoastră ne-au dat un impuls nu doar să răspundem solicitărilor adresate, ci şi să venim noi cu soluţii care să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, tulburări din spectrul autismului, sindrom Down şi boli rare. Răspunsul pe care îl aşteptaţi, din păcate, de prea mult timp, ţine de normalitate. Am găsit rezolvare pentru o parte din punctele pe care le avem în discuţie. În perioada următoare vă propun să colaborăm strâns pentru a identifica cele mai bune măsuri pentru problemele pe care le întâmpinaţi”, a afirmat, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Măsurile vizează asigurarea tratamentului şi terapiilor necesare, integrarea în sistemul public educaţional, pe piaţa muncii şi în comunitate.

Potrivit sursei citate, şeful Executivului a punctat deciziile luate de Guvern cu privire la asigurarea finanţării necesare funcţionării organizaţiilor neguvernamentale, prin încurajarea microîntreprinderilor şi persoanelor fizice să facă donaţii (ordonanţa de urgenţă adoptată în 29 martie), asigurarea unor servicii sociale de tip rezidenţial pentru adulţii cu dizabilităţi şi a serviciilor de tip respiro la nivel naţional (hotărârile adoptate miercuri de Guvern), actualizarea şi extinderea criteriilor de încadrare în grad de handicap pentru persoane cu dizabilităţi afectate de boli rare (ordinul comun al miniştrilor sănătăţii şi muncii publicat în Monitorul Oficial în 2 aprilie), precum şi eliminarea limitării care exista până acum pentru elevii cu dizabilităţi sau boli să opteze între bursa medicală şi cea de merit.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în perioada următoare vor fi luate şi alte măsuri. În acest context, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că sunt avute în vedere măsuri pentru reglementarea biletului unic de transport ca alternativă la foile de drum acordate gratuit persoanelor cu handicap grav şi accentuat şi a modului de certificare a persoanelor cu dizabilităţi (tip card de dizabilitate), introducerea unei scheme de vouchere pentru achiziţionarea de tehnologii şi echipamente asistive, care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi la tehnică de calcul şi comunicare. De asemenea, ministrul Muncii a arătat că o altă preocupare vizează pregătirea continuă a personalului care lucrează în instituţii, astfel încât să asigure asistenţa necesară persoanelor cu dizabilităţi.

În ceea ce priveşte creşterea accesului pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, atât Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, cât şi Ministerul Fondurilor Europene au în lucru proiecte finanţate din fonduri naţionale şi europene. Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a subliniat că prin modificarea Programului Operaţional Capital Uman vor putea fi accesate 155 de milioane de euro. Fondurile vor fi destinate proiectelor de încurajare a angajării persoanelor cu dizabilităţi şi vor include atât măsuri de susţinere a angajatorilor, prin acordarea de subvenţii şi accesibilizarea mediului de lucru, cât şi de sprijinire a persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, în aceste proiecte vor fi incluse şi măsuri de integrare în comunitate şi dezinstituţionalizare a persoanelor cu dizabilităţi.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea problemelor persoanelor cu dizabilităţi, tulburări din spectrul autismului, sindrom Down şi boli rare.

Consultările dintre aceste asociaţii şi reprezentanţii Guvernului vor continua.

Sari la conținut