Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Delegaţia Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, condusă de preşedintele ANR, dl. Tudorel Tupiluşi, a participat la cea de-a 4 ediție a Parlamentului European al Persoanelor cu Dizabilități

Delegaţia Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, condusă de preşedintele ANR, dl. Tudorel Tupiluşi, a participat la cea de-a 4 ediție a Parlamentului European al Persoanelor cu Dizabilități

La finele anului 2017 a avut loc, la Bruxelles, cea de-a patra ediție a Parlamentului European al Persoanelor cu Dizabilități (EPPD), eveniment care a marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie) și cea de-a 20-a aniversare a Forumului European al Dizabilității (EDF). România a fost reprezentată de delegaţia Consiliului Naţional al Dizabilităţii, condusă de preşedintele ANR, dl. Tudorel Tupiluşi, care a rostit urmatoarea alocutiune in plen:

“Onorată asistenţă, mă numesc Tudorel Tupiluşi, sunt preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi mă bucur să reprezint aici Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România. În numele acestei organizaţii vreau să salut organizarea acestui eveniment de excepţie şi să mulţumesc doamnei europarlamentar Norica Nicolai, fără sprijinul căreia delegaţia pe care o reprezint nu ar fi fost aici.

Doamnelor şi domnilor, Europa unită este un vis care devine, iată, realitate în zilele noastre. Europa unită este o putere, iar locuitorii ei sunt cetăţeni cu drepturi egale, indiferent în ce ţară locuiesc, indiferent dacă au sau nu o dizabilitate. Cu toţii tindem către un standard de civilizaţie care să ne ajute să ne împlinim visurile, să ne valorificăm potenţialul personal. Iar această afirmaţie nu exclude, nu trebuie să excludă participarea persoanelor cu dizabilităţi la activităţile civice în general, la viaţa politică în special.

În acest sens, propunem Parlamentului European să adopte o directivă prin care persoanele cu dizabilităţi să beneficieze, să se bucure de aceleaşi drepturi electorale, ca şi minorităţile naţionale şi, în consecinţă, să aibă un reprezentant în forul legislativ, un reprezentant care să le apere drepturile şi să le urmărească în cunoştinţă de cauză interesele. Ponderea numerică şi statutul persoanelor cu dizabilităţi sunt argumente ce nu pot fi ignorate. Poate că, în pas cu evoluţia tehnologică, a venit momentul ca societatea să conştientizeze imperativul unei schimbări de paradigmă în abordarea persoanelor cu dizabilităţi, care să transforme nevoile speciale în provocări speciale.

Credem într-o Europă unită, în valorile şi în viitorul ei, credem în puterea persoanelor cu dizabilităţi de a se face utile lumii în care trăiesc, de a-şi valorifica potenţialul socio-integrativ. Tocmai de aceea, propunerea noastră ilustrează dictonul sub semnul căruia a fost creat Forumul European al Dizabilităţii Nimic pentru noi, fără noi! Vă mulţumesc.”

*

Discuțiile care au avut loc în cadrul EPPD s-au concentrat în mod special asupra dreptului persoanelor cu dizabilități de a vota și de a participa la viața politică și publică, asupra următoarei Strategii europene pentru persoanele cu handicap și Uniunii Europene (UE), care e lider mondial pentru o dezvoltare durabilă incluzivă.
În cadrul celei de-a 4-a ediții a EPPD, delegații au adoptat un manifest privind alegerile europene din 2019, solicitând liderilor UE să se asigure că alegerile europene viitoare sunt pe deplin accesibile persoanelor cu handicap. Delegații cu dizabilități au adoptat, de asemenea, o rezoluție privind următoarea Strategie europeană pentru persoanele cu handicap. În plus, participanții au discutat Obiectivele dezvoltării durabile (SDG) și importanța faptului de a lua în considerare persoanele cu dizabilități în ceea ce privește implementarea lor. Cinci dintre obiective menționează în mod direct handicapul: obiectivul 4 privind educația de calitate, obiectivul 8 privind munca decentă și creșterea economică, obiectivul 10 privind inegalitățile reduse, obiectivul 11 privind orașele și comunitățile durabile și obiectivul 17 privind parteneriatele pentru obiective. (sursa fcndr.ro)

Sari la conținut