Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Institutul Vederii din Franţa

Institutul Vederii din Franţa

Autor – Mihai Crăciun

Institutul Vederii din Franţa (Paris) este un centru de cercetare fondat în anul 2008 de către dr. Jose-Alain Sahel, cercetător şi oftalmologist francez, membru al Academiei Franceze de Ştiinţe, pionier în domeniul retinei artificiale și al terapiilor de regenerare în domeniul oftalmologiei.

Institutul Vederii are ca asociat în domeniul medical unul dintre cele mai vechi spitale de ochi din Europa, anume Spitalul Naţional de Ochi Quinze-Vingtsdin Paris, înfiinţat în anul 1260 de către regele Ludovic al IX-lea.

Alături de Institutul de Oftalmologie din cadrul Colegiului Universitar din Londra (UCL), Institutul Vederii din Paris reprezintă unul din cele mai importante centre de cercetare din Europa în domeniul afecţiunilor oculare.

Scopul Institutului este de a descoperi, dezvolta și testa tratamente și inovații tehnologice în domeniul oftalmologiei și de a îmbunătăți autonomia și calitatea vieții pacienților.

           Structura Institutului include 4 departamente de cercetare:

  • Biologia dezvoltării: analiza dezvoltării sistemului vizual, conectica, celulele stem și abordările regenerative;
  • Prelucrarea informațiilor vizuale: înțelegerea și evaluarea proceselor de prelucrare a informațiilor vizuale de către retină și creier;
  • Genetica: înțelegerea mecanismelor genetice asociate tulburărilor oftalmologice, identificarea genelor și a proteinelor care asigură protecția împotriva stresului neuronal;
  • Terapii: concepția și evaluarea tratamentelor noi precum terapia celulară pentru cornee, terapia genetică pentru neuropatii, modelarea degenerării retinei și tulburărilor vasculare retiniene.

            Principalele domenii de cercetare ale Institutului sunt:

  • Degenerescenta maculară;
  • Retinopatia diabetică;
  • Glaucomul;
  • Neuropatia optică ereditară a lui Leber;
  • Ocluzia venei retiniene;
  • Retinita pigmentosa;
  • Sindromul Usher;
  • Implanturile oculare;
  • Terapiile genetice și celulare;
  • Imaginile retiniene de înaltă rezoluție;
  • Tehnologiile inovatoare destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.       

În cadrul Spitalului de Ochi Quinze-Vingts a fost înființată în decembrie 2004 un Centrul de Investigații Clinice(CIC) printr-un acord semnat cu Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm). În 2005, centrul a obținut titlul de „Centrul național de referință pentru distrofii retinale ereditare”.

Inițial, CIC s-a concentrat asupra patologiilor retinale ereditare, asupra degenerescenţelor maculare legate de vârstă, retinopatiei diabetice, bolilor vasculare retiniene și toxicologiei.Astăzi, echipa de specialiști CIC este în măsură să dezvolte și să efectueze studii de cercetare clinică (studii clinice de noi medicamente și dispozitive, studii fiziologice și patofiziologice etc.) și să exploreze toate condițiile oculare cu sprijinul unor platforme complementare specializate în:

– glaucomși afecţiuni ale suprafeţei oculare;

– oftalmologie pediatrică;

– cornee și chirurgie refractivă;

– evaluarea şi reabilitarea handicapului vizual.

CIC întreține registre cu grupuri mari de pacienți pentru a sprijini studiile privind diferite afecțiuni oculare. Acestea includ:

– mai mult de 7.000 de pacienți cu distrofii retinale staționare sau progresive. Studiile privind acestgrup se concentrează pe caracterizarea și corelarea fenotipică și genotipică, istoricul natural al pacienților cu boala Stargardt și sindromul Usher (în colaborare cu Fundația Fighting Blindness) și neuropatia Leber ereditară optică (în colaborare cu Asociația fiziologică a distrofiei musculare);

– peste 1500 de pacienți cu degenerescență maculară legată de vârstă pentru studiile privind variantele genetice, rolul inflamației și anomaliile structurale în forma atrofică a bolii.

La CIC, selecția pacienților pentru studiile clinice se bazează pe tehnici inovatoare non-invazive de înaltă rezoluție.

Peste 60 de studii clinice sunt în curs de desfășurare pentru a testa o gamă largă de strategii terapeutice pentru degenerescența maculară legată de vârstă, boli oculare moștenite, retinopatie diabetică, ocluzii venoase retinale, glaucom, sindrom de ochi uscat, biomarkeri și imagistică de înaltă rezoluție a patologiilor oculare și toxicologia medicamentelor anti-glaucom.

O serie de studii clinice actuale și viitoare se axează pe terapia geneticăși terapia celulară (detalii la http://www.institut-vision.org/en/the-research/cic.html).

Streetlab este o companie creată de Institutul Vederii și situată în Spitalul de ochi asociat Quinze-Vingts. Firma oferă servicii de instruire, consultanță și evaluare firmelor care dezvoltă produse și servicii inovatoare care îmbunătățesc autonomia, mobilitatea și calitatea vieții persoanelor cu deficiențe de vedere. Împreună, Institutul Vederii şi Streetlab doresc să dezvolte și să ofere noi produse și servicii pentru persoanele cu dizabilități. Acestea se concentrează pe toate domeniile în care autonomia și accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere trebuie îmbunătățite: locuințe, mobilitate, acces la servicii și mediu de lucru.

Streetlab deține propriile platforme pentru a efectua experimente în condiții virtuale, realiste sau reale:

  • Două simulatoare: simulatoare 3D care reproduc simptomele de vedere redusă și modelarea într-o zonă urbană și într-un mediu de locuit.
  • O zonă experimentală urbană: zona PANAMMES, înființată de City of Paris în colaborare cu Institutul Vederii și Sistemul de Transport Public din Paris (RATP), contribuie la îndeplinirea obligațiilor de reglementare a accesibilității în locurile publice și transport.
  • Homelab: un apartament cu 45 de metri pătraţii care reproduce un mediu de viaţă real şi permite iniţierea de programe de cercetare şi dezvoltare pentru a îmbunătăţi mediul de viaţă al persoanelor cu deficienţe de vedere.
  • Strada artificială: o platformă interioară care oferă o imersie realistă
    într-o zonă urbană artificială, permițând experimentarea echipamentelor cum ar fi mobilierul stradal, dispozitivele electronice, serviciile de transport public etc. pentru a îmbunătăți securitatea, poziționarea, orientarea și accesul la informații publice și transport public.

Centrul de cercetare Institutul Vederii este monitorizat de trei instituții franceze care au contribuit la dezvoltarea centrului încă de la început și oferă majoritatea cercetătorilor săi. Cele 3 instituţii sunt:

– University Pierre et Marie Curie (UPMC) http://www.upmc.fr/en/

– Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) http://www.cnrs.fr/index.php

– Institutul Naţional pentru Cercetare Medicală şi Sănătate (Inserm) http://english.inserm.fr/

În colaborare cu cele 3 instituţii de monitorizare, Fundația Voir & Entendre coordonează activitățile centrului de cercetare oferind majoritatea echipelor administrative care sprijină cercetătorii în dezvoltarea proiectelor și prin activitatea sa de strângere de fonduri (mai multe detalii www.fondave.org).

De asemenea, la nivelul Institutului se remarcă o activitate intensă pentru iniţierea de proiecte în vederea atragerii de fonduri necesare cercetării (http://www.institut-vision.org/en/the-research/projects.html).

Surse:

http://www.institut-vision.org/en/

http://www.institut-vision.org/en/support-us/the-foundation.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Vision_Institute

Sari la conținut