Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Întâlnirea marilor centre de cercetare în domeniul oftalmologiei de la Roma – Simpozionul „Restabilirea vederii”

Întâlnirea marilor centre de cercetare în domeniul oftalmologiei de la Roma – Simpozionul „Restabilirea vederii”

Autor – Mihai Crăciun

Simpozionul „Restabilirea vederii” organizat la Roma, în perioada 26-27 octombrie 2017, a reunit experți din mediul academic şi industrie pentru a discuta progresele înregistrate în terapiile de tip regenerativ pentru restaurarea vederii.

Organizatorii simpozionului au fost Fundaţia RI.MED (Italia), Institutul Vederii (Franţa) şi  Universitatea din Pittsburgh (SUA).

Fundația RI.MED din Italia (http://www.fondazionerimed.eu/Content/home.aspx) a fost fondată de guvernul italian ca parteneriat public-privat internațional, având misiunea de a dezvolta și de a transpune progresul cercetării biomedicale în tratarea pacienților.

Universitatea din Pittsburgh din SUA (http://www.pitt.edu/academics/centers-institutes), unul dintre primii 10 beneficiari ai sprijinului pentru cercetare de la Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH), este un lider în cercetarea biomedicală.

Institutul Vederii din Franţa (Institute de la Vision http://www.institut-vision.org/en/) este unul dintre cele mai importante centre de cercetare din Europa privind bolile oculare. Acesta reunește cercetători, clinicieni și parteneri industriali pentru a descoperi, testa și dezvolta tratamente și inovații tehnologice în beneficiul pacienților cu deficiențe de vedere.

Prezidat de domnul Jose Alain Sahel, expert în degenerescenţă retiniană la Universitatea din  Pittsburgh, SUA (http://www.braininstitute.pitt.edu/retinal-degeneration-expert-jos-alain-sahel-head-ophthalmology), simpozionul a inclus 5 secţiuni:

– terapii regenerative;

– procesarea informaţiei vizuale şi proteze vizuale;

– degenerescenţa maculară legată de vârstă;

– bolile degenerative ale ochiului;

– corneea.

Au fost susţinute prezentări de către cercetători de la Universitatea din Pittsburgh din SUA, Institutul Vederii din Franţa, precum şi de la alte centre renumite de cercetare din lume:

            – Centrul Riken din Japonia: dna dr. Masayo Takahashi, lider de proiect – Laboratorul de regenerare a retinei din cadrul Centrului RIKEN pentru dezvoltare în biologie, Kobe, Japonia, care a coordonat  studiul clinic privind primul transplant de celule stem pluripotent induse la începutul acestui an (http://www.cdb.riken.jp/en/research/laboratory/takahashi.html);

            – Colegiul Universitar din Londra (University College of London – https://www.ucl.ac.uk/ioo/), unul din cele mai puternice centre de cercetare în domeniul ochiului din lume: dl. Stephen Moss (https://www.ucl.ac.uk/ioo/research/academics/moss);

            – Centrul TIGEM din Italia: dl. Alberto Auricchio, coordonatorul unui proiect de refacere a retinei prin abordare genetică (http://www.tigem.it/research/faculty/auricchio).

Mesajul general al simpozionului a fost unul optimist, considerându-se că datorită acestor eforturi comune de cercetare şi cooperare internaţională, tratamentele cu celule stem vor fi în curând soluţia pentru tratarea multor afecţiuni oculare.

De asemenea, reprezentanții marilor centre de cercetare prezenți la această manifestare și-au exprimat disponibilitatea de a susţine eventuale iniţiative din România privind dezvoltarea cercetării în domeniul afecţiunilor oculare.

În articolele viitoare vom prezenta activitatea cercetătorilor din SUA, Marea Britanie și Italia.

Sari la conținut