Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Problemele nevăzătorilor în audiență la Ministrul Muncii și Justiției Sociale

Problemele nevăzătorilor în audiență la Ministrul Muncii și Justiției Sociale

Problemele nevăzătorilor în audiență la Ministrul Muncii și Justiției Sociale

Președintele Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), domnul Tudorel Tupiluși, a fost primit ieri, 13 iulie, de către doamna Ministru al Muncii și Justiției Sociale Lia Olguţa Vasilescu, pentru o discuţie privind atât aspecte de ordin legislativ, cât şi principalele probleme cu care se confruntă persoanele cu deficienţă vizuală.

La întrevederea care a durat aproximativ 20 de minute a mai participat domnul Mihai Tomescu, consilier personal al doamnei ministru.

Au fost abordat cinci subiecte principale:

  1. Necesitatea majorării indemnizaţiei de handicap şi raportării acesteia la un indicator economic. Doamna ministru a arătat că lucrează deja, în colaborare cu Ministerul de Finanţe, la o ordonanţă de urgenţă prin care indemnizaţia să aibă, pentru persoanele cu handicap grav, valoarea pensiei minime garantate. Actul normativ va fi emis în viitorul apropiat (lunile august-septembrie) şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.
  2. Legislaţia în domeniul unităţilor protejate. ANR a formulat trei propuneri care au fost considerate binevenite şi luate în considerare pentru următoarea modificare a legii 448/2006:

– majorarea penalităţii pentru agenţii economici care nu angajează persoane cu handicap de la jumătate de salariu minim la un salariu minim;

– creşterea de la 4% la 5% sau chiar 6% a proporţiei de angajaţi cu handicap;

– creşterea ponderii de angajaţi cu handicap în cadrul unei unităţi protejate de la 30% la 50%.

  1. Subvenţionarea achiziţionării de tehnologie asistivă. Doamna ministru a arătat că principalul for care poate reglementa acest aspect prin măsuri concrete este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Totuşi, având în vedere că Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi se află în subordinea ministerului pe care îl conduce, va analiza iniţierea unui demers comun pentru rezolvarea acestei probleme a cărei importanţă a înţeles-o pe deplin.
  2. Centrul de Reabilitare. Domnul Președinte a prezentat proiectul, stadiul în care se află construcţia şi demersurile făcute până în prezent. Doamna ministru şi-a manifestat disponibilitatea de a ne susţine, întâi în relaţie directă cu Primăria Generală a capitalei, apoi printr-un eventual proiect făcut în parteneriat public privat.
  3. Acreditarea Asociaţiei Nevăzătorilor din România ca furnizor de soluţii de accesibilitate în general şi ca autoritate braille în special. Această solicitare a fost considerată oportună, rămânând de stabilit modalităţile concrete prin care ea se poate pune în practică.

Domnul Tupiluși consideră că întrevederea a fost deopotrivă fructuoasă şi plăcută, ceea ce dă speranţe Asociației Nevăzătorilor din România pentru continuarea relaţiei bună cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, astfel încât să fie rezolvate cât mai multe dintre problemele comunităţii deficienţilor de vedere. De asemenea, Președintele ANR mulțumește domnului Mihai Tomescu pentru sprijinul consistent acordat, atât în obţinerea acestei audienţe, cât şi pe parcursul discuţiilor.

Sari la conținut