Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Informare legislativă – Modificarea Certificatului de încadrare în grad de handicap

Informare legislativă – Modificarea Certificatului de încadrare în grad de handicap

Informare legislativă – Modificarea Certificatului de încadrare în grad de handicap

In 14 decembrie 2016 a intrat în vigoare HOTĂRÂREA Guvernului nr. 927 din 8 decembrie 2016
pentru modificarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 430/2008.

Acest act normativ aduce următoarele schimbări importante și anume:

– Cererea-tip de evaluare complexă, însoţită de documentele necesare poate fi depusă și de către organizațiile neguvernamentale, familia, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist precum și de către orice altă persoană care reprezintă solicitantul;

– reevaluarea se solicită cu 60 de zile înainte de expirarea termenului;

– contestațiile către Comisia superioară de evaluare se soluționează în termen de 60 de zile;

– pentru păstrarea confidențialității persoanelor cu dizabilități, conform Convenției ONU, certificatele nu vor mai conține date referitoare la tipul de handicap și boală. Acestea vor fi introduse într-o anexă suplimentară care nu va însoți certificatul;

– valabilitatea certificatelor va fi de 12 luni sau 24 de luni;

– certificatele permanente vor fi preschimbate automat de către Comisiile de evaluare în termen de 6 luni, fără a fi necesară reevaluarea.  Certificatele cu termen de șase luni sau un an vor fi preschimbate o dată cu reevaluarea, la expirarea termenului de valabilitate.

Pentru mai multe amănunte vă rugăm să consultați hotărârea aici.

Precizare: Informările legislative care vin de la structura Consiliului Director Național trebuie să respecte anumite rigori profesionale care necesită timp. De exemplu: trebuie să așteptăm apariția lor în programul de date legislative pentru a le trimite într-o formă corectă și accesibilă. Legal nu putem copia textele de pe diverse websituri a căror proveniență nu le cunoaștem. Textele de lege care apar pe website-ul Monitorului Oficial sunt într-un format inaccesibil tip fotografie și nu pot fi trimise spre informare nici în comunitate nici publicate de anvr.ro.

Cu cele mai bune gânduri,

Ioana Șeremet
Secretar General

Sari la conținut