O echipa de cercetatori australieni ofera sperante mari pentru milioane de oameni care sufera de diverse boli oculare.
Oamenii de stiinta au dezvoltat o noua metoda pentru reconstituirea corneei unui pacient care suferea de o boala degenerativa a ochiului. Testele clinice ar putea fi lansate in cursul anului viitor, relateaza MetroNews.
Cu aceasta metoda ar putea fi tratate boli ca degenerescenta maculara legata de varsta (DMLA), retinita pigmentara sau distrofia maculara.
Tehnica consta in reconstituirea corneei pornind de la celule stem prelevate din ochii pacientilor.
Oamenii de stiinta preleveaza celule din corneea pacientului, le cultiva in laborator pe o pelicula adaptata si apoi le grefeaza pe ochiul afectat.
„Pelicula de tip hidrogel pe care am dezvoltat-o ne permite sa cream un strat de celule suplimentar in laborator”, a spus intr-un comunicat profesorul Berkay Ozcelik, unul din autorii studiului. Pelicula poate fi apoi implantata pe suprafata interioara a corneei pacientului printr-o mica incizie, membrana ajunsa opaca din cauza bolii redevenind apoi transparenta.
Ingredientul miracol al metodei este o pelicula de tip hidrogel mai subtire decat un fir de par (50 de micrometri) care se resoarbe in mod natural dupa doua luni, cand ochiul devine din nou umed si transparent.
„Compusii nu creeaza probleme nedorite si ajuta tesuturile sa se regenereze”, a sustinut Ozcelik pe site-ul american ABC.
„Celalalt avantaj al tehnicii noastre este ca putem regenera si creste numarul de celule al unui donator, altul decat pacientul insusi”, a adaugat cercetatorul, sustinand ca o singura cultura ar putea asigura tratamentul pentru mai mult de 20 de pacienti.
Deocamdata au fost facute teste pe oi, un test clinic pe oameni fiind in pregatire si putand fi efectuat anul viitor. Daca metoda va functiona, pelicula tip hidrogel ar putea revolutiona tratarea bolilor oculare. „Credem ca tehnica noastra da rezultate mai bune decat transplantul de cornee donata”, a explicat Berkay Ozcelik.
Metoda ar putea imbunatati viata zilnica a circa zece milioane de persoane din lumea intreaga care sufera in prezent de o boala oculara. Chirurgia constituie un mijloc eficient de tratare a corneei, insa toate tarile duc lipsa de organe pentru transplant. De aici importanta gasirii unor metode alternative.