Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Comunicat de presă – ZIUA BASTONULUI ALB

Comunicat de presă – ZIUA BASTONULUI ALB

Expoziţie de aparatură pentru nevăzători de Ziua Bastonului Alb

Asociaţia Nevăzătorilor din România organizează la Bucureşti, joi, 15 octombrie 2015, o expoziţie de tehnologie asistivă pentru deficienţi de vedere, prilejuită de Ziua Internaţională a  Bastonului Alb. Evenimentul va avea loc în Sala de festivităţi a Şcolii Speciale Gimnaziale pentru Deficienţi de Vedere (Strada Austrului nr. 33, sector 2), începând cu orele 14.30.

Este cea mai importantă expoziţie de dispozitive, echipamente şi tehnologie asistivă (tiflotehnică) organizată în acest an în ţara noastră.

Cea mai mare parte a produselor aparţin companiei Humanware din Marea Britanie, care va fi reprezentată prin domnul Nigel Evens, Director de vânzări pentru Europa. Domnia sa va descrie modul de funcţionare şi de utilizare a aparaturii. Se vor regăsi, printre altele, imprimante braille de mică dimensiune, display-uri braille, laptop-uri cu afişaj braille şi voce sintetică, bastoane albe etc. Vor fi prezente, de asemenea, şi dispozitive optice pentru slabvăzători: lupe de mare putere, megascoape şi altele.

După cum se ştie, Ziua Bastonului Alb este sărbătorită în întreaga lume la data de 15 octombrie, pentru a atrage atenţia asupra celui mai important simbol al nevăzătorilor de pretutindeni. Tocmai de aceea, asociaţia noastră a decis să organizeze un eveniment special în această zi, cu convingerea că astfel vor fi puse în lumină aspecte specifice şi prea puţin cunoscute de către marele public privind viaţa persoanelor cu deficienţe vizuale.

Toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi cu drag!

Bastonul Alb, istoric şi semnificaţie

În toate timpurile, nevăzătorii care s-au deplasat independent au utilizat de regulă un baston, un băţ, o unealtă cu care să-şi poată cerceta traseul, să atingă obstacolele, să recunoască repere şi să se protejeze. Alţii, cu un simţ al orientării deosebit de fin, n-au recurs la niciun instrument auxiliar. În Scrisori persane, Montesquieu descrie cum un bărbat se oferă să-i arate drumul unui cetăţean ce nu cunoştea Parisul şi pe care îl pofteşte să-l urmeze. Mare îi este mirarea vizitatorului când sesizează că, în cartierul Marais, până unde îl condusese perfect, călăuza sa intră în aşezământul orbilor Quinze-vingt. Ghidul era un nevăzător.

Odată cu intensificarea circulaţiei vehiculelor cu combustie internă, la începutul secolului XX, odată cu sporirea aglomeraţiei, s-a pus serios problema identificării şi protejării nevăzătorilor care se deplasau pe stradă. În anul 1931, contesa franceză Guilly d’Herbemont a instituit Bastonul alb ca semn distinctiv al nevăzătorilor în deplasare prin spaţiul comunitar. A donat un număr important de bastoane orbilor din Paris şi din alte localităţi, toate fiind vopsite într-un alb strălucitor, pentru ca purtătorii lor să fie uşor identificaţi de participanţii la trafic. Din acel moment, bastonul alb s-a răspândit cu repeziciune în întreaga lume, iar rolul său în mediul stradal şi nu numai a fost recunoscut oficial. Importanţa sa a devenit atât de mare şi de unanim confirmată pe mapamond încât, în anul 1964, preşedintele Statelor Unite, Lyndon Johnson, a propus adoptarea datei de 15 octombrie ca Zi mondială a bastonului alb. Iniţiativa sa a fost îndată acceptată, recunoscută de UNESCO şi de Naţiunile Unite.

Ţinând seama de instituirea acestei zile, practic Ziua nevăzătorilor din întreaga lume, Mişcarea Lions, a cărei deviză este „Sight First” („Vederea înainte de toate”), a propus şi a obţinut acordul forurilor internaţionale pentru a declara cea de a doua zi de joi din luna octombrie ca Zi mondială a vederii.

În ţara noastră, Ziua Bastonului Alb a fost sărbătorită pentru prima oară la Satu Mare, în data de 15 octombrie a anului 1970. De atunci, Asociaţia Nevăzătorilor din România, prin forul central şi prin filialele sale, comunităţile deficienţilor de vedere, şcolile de profil celebrează, onorează şi fac cunoscută marelui public, în diferite moduri, această zi simbolică, precum şi specificul existenţei persoanelor cu diferite grade de dizabilitate vizuală.

Asociaţia Nevăzătorilor din România, scurtă prezentare

Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) este organizaţia nonguvernamentală reprezentativă la nivel naţional care apără şi promovează interesele persoanelor cu deficienţă de vedere. Prin cele 31 de filiale ale sale, Asociaţia cuprinde peste 60.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat şi mediu) de pe întreg teritoriul ţării.

Asociaţia Nevăzătorilor din România are statut de utilitate publică acordat de Guvernul României prin H.G. 1033/03.09.2008, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale deficienţilor de vedere. Este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii.

De peste o jumătate de secol, Asociaţia Nevăzătorilor din România oferă deficienţilor de vedere servicii şi programe socio-profesionale, cultural-educaţionale, de sport şi timp liber.

Sari la conținut