Sari la conținut
Prima pagină » Blog » România sărbătorește Ziua Bastonului Alb prin activitățile Asociației Nevăzătorilor din România

România sărbătorește Ziua Bastonului Alb prin activitățile Asociației Nevăzătorilor din România

România sărbătorește Ziua Bastonului Alb prin următoarele activități ce se vor desfășura pe întreg cuprinsul țării:

București

Asociaţia Nevăzătorilor din România – Consiliul Director Național – organizează joi, 15 octombrie 2015, orele 14.30, de Ziua Mondială a Bastonului Alb, la Şcoala generală pentru deficienţi de vedere din Strada Austrului nr. 33, sector 2, Bucureşti, o expoziţie de dispozitive, echipamente şi tehnologie asistivă (tiflotehnică). Toate produsele sunt expuse şi promovate de partenerul ANR, firma Humanware din Marea Britanie. Un specialist sosit de la Londra va descrie modul de funcţionare şi de utilizare a aparaturii şi a dispozitivelor. Se vor regăsi, printre altele, imprimante braille de mică dimensiune, display-uri braille, laptop-uri cu afişaj braille şi voce sintetică, bastoane albe etc. Vor fi prezente, de asemenea, şi dispozitive optice pentru slabvăzători: lupe de mare putere, megascoape şi altele. Expoziţia este una volantă, accesibilă publicului numai în ziua de 15 octombrie. Cei interesanţi sunt invitaţi să participe la acest eveniment.

Arad

De Ziua Bastonului Alb filialaANR Arad va organiza următoarele evenimente:

  1. Manifestare stradală în centrul municipiului Arad, de atragere atenție în privința accesibilizării pentru nevăzători a căilor de acces, respectiv a instituțiilor, printr-un marș și distribuirea de pliante.
  2. Organizarea împreuna cu LIONS 2007 Arad a unei cine pe întuneric la care să participe deopotrivă persoane valide care să trăiască o experiență pentru a putea înțelege mai bine viața nevăzătorilor.
  3. Proiecția unui film accesibilizat.

Bacău

LA DRUM CU BASTONUL ALB

Sub această egidă, ANR filiala Bacău dorește să confere un plus de culoare acestei sărbători. Astfel, încă din data de 14 octombrie vom pleca către colegii noștri de la Bihor, unde ne vom reuni, pentru ca împreună să sărbătorim prin: partide de șah, rummy, table, plimbări în aer liber, recunoasterea peisajelor de toamnă ce se aștern încet … încet peste noi, descoperirea frumuseții pe care o ascunde Peștera Urșilor și … de ce nu, să încheiem în pași de dans, care să ne facă de fapt să uităm, că nu numai “Bastonul Alb” este cel mai fidel prieten al nevăzătorului, ci însăși natura cu toate anotimpurile ei, noi oamenii, de orice vârstă legăm prietenii pe care le menținem albe și pe care le păstrăm în lumina sufletelor noastre.

“Nevoie mare am de tine,

Prieten bun, prieten drag!

Oriunde merg, tu esti cu mine,

Coleg al meu, bastonul alb.”

                                                                 (Cristian Vasile – “Bastonul alb”)

 La multi ani, Bastonul Alb!

Botoșani

Pe 15 octombrie filiala ANR Botoșani va invita câțiva artiști Botoșăneni, cărora le va propune un experiment. Vor fi legați la ochi, li se va înmâna un baston alb și vor vedea cum se descurcă. Ulterior, ei vor prezenta, „la cald”, impresiile din timpul experimentului și vor afla de la nevăzătorii Botoșăneni cum se descurcă ei în viața de zi cu zi.

La propunerea doamnei Laura Danila, Președinta Comisiei de femei, ziua de 15 octombrie va fi decretată „Ziua porților deschise” la ANR Botoșani. Oaspeții vor fi așteptați cu o expoziție de creații artistice ale nevăzătorilor Botoșăneni și cu pliante de prezentare a asociației Botoșănene, fundalul sonor urmând a fi dat de înregistrări ale Tarafului filialei.

Brașov

În data de 14 octombrie, începând cu ora 19.30, la restaurantul “Stradivari”, va avea loc “Cina pe întuneric”, organizată de Clubul Lions Brașov și A.N.R. Filiala Brașov. Evenimentul, la care vor participa atât organizatorii, cât și alți invitați, va avea ca specific, faptul că participanții vor servi masa legați la ochi, pentru a experimenta în mod practic, situația unei persoane lipsite de vedere.

Acest eveniment, va avea doua componente, una de sensibilizare a comunității cu privire la problemele nevăzătorilor și deficienților de vedere, iar cealaltă, este una caritabilă, deoarece o parte din costul participării la eveniment, va fi direcționată către filiala nevăzătorilor din Brașov, pentru dotarea cu tehnologie asistivă, a Centrului de zi al organizației care funcționează în cadrul Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale, str. Panselelor nr. 23, Brașov.

În data de 15 octombrie, va avea loc proiecția unui film accesibilizat pentru nevăzători prin metoda audiodescripției, la Centrul de zi al A.N.R. Filiala Brașov, la care sunt invitați membrii organizației și însoțitorii acestora.

Brăila și Galați

Cu ocazia Zilei Bastonului Alb, filiala ANR Brăila, împreuna cu filiala Galați, organizează un concurs de cultură generală și o tombolă care vor fi urmate de o masa festivă.

În ziua de 16 octombrie conducerea filialei ANR Galați, împreună cu reprezentanții fundației LIONS, va oferi pachete celor mai vulnerabili dintre membrii filialei.

Buzău – Vrancea

În cadrul Sucursalei Nevăzătorilor din Vrancea, sărbătoarea zilei internaționale a Bastonului Alb va fi deschisă în data de 14 octombrie 2015, cu următoarele activități: în parteneriat cu Biblioteca județeană „Duiliu Zamfirescu” și Fundația „Cartea Călătoare” va organiza prezentarea cărtii „Înfruntând viața” de către autorul acestui volum profesorul Vasile Adamescu. Fundația „Cartea Călătoare” va prezenta filmul acccesibilizat pentru nevăzători „Poarta Albă”.

Pe 15 octombrie ANR – „ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BASTONULUI ALB” va începe la ora 9:30 la sediul filialei din Buzău cu următoarele activități :

– concurs de șah – întrecere organizată între persoanele cu deficiență vizuală și invitați văzători;

– în părculețul de lângă sediul filialei, va avea loc de asemenea un concurs de orientare cu ajutorul bastonului. Vor participa voluntari, persoane care vor dori să experimenteze un moment din viața nevăzătorilor. Acestora li se va înmâna un baston și o pereche de ochelari (confecționați dintr-un material care să nu permită pătrunderea luminii).

– concurs muzical „Recunoașteți melodia și…… continuați versurile”

– la ora 12:00, în sala de lectură a Liceului pentru deficienți de vedere Buzău va avea loc prezentarea cărții „Înfruntând viața” de către autorul acestui volum, profesorul Vasile Adamescu.

Cluj

În colaborare cu Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, la Cluj se organizează în cursul săptămânii 12-17 octombrie un concurs de orientare pe un traseu prestabilit în Municipiul Cluj-Napoca, precum și aniversarea profesorului nevăzător Dumitru Ceuca cu ocazia împlinirii a 75 de ani.

Constanţa-Tulcea

Filiala interjudețeană Constanța – Tulcea, sărbătorește ”Ziua bastonului alb”, sâmbătă, 17 octombrie 2015, ora 10:00, prin prezentarea unui scurt istoric a semnificației bastonului alb și a unui program artistic susținut de formația filialei noastre.

Dâmbovița

Filiala ANR Dâmbovița va organiza următoarele concursuri și manifestări:

– Concursuri braille de citire și lectură

– Vizitarea parcului Chindia – concurs de orientare

– Interpelarea autorităților unde vor fi abordate aspecte privind accesibilitatea pentru nevăzători în Municipiul Târgoviște.

Iași

La Iași, aniversarea “Zilei mondiale  a  Bastonului Alb” va fi prilej de sensibilizare și informare  a opiniei publice prin acțiunile pe care le vom organiza.

Pentru început la sediul filialei, Clubul Lions din Iași va demara proiectul BAT PRO  donând unui nevăzător primul calculator pe care este instalată o aplicație pentru începători.

Un grup de membri nevăzători ai filialei ANR Iași se va deplasa prin oraș cu bastoanele, de la sediul filialei până la autocar (care este parcat cam la un km distanță) împărțind trecătorilor fluturași cu semnificația zilei. Cu autocarul, se plecă la Centrul de agrement Ciric unde va avea loc un concurs de orientare cu bastonul, în viteză, se va juca șah sau table de către doritori, în timp ce pe grătar se vor frige mici și alte produse.

Mureș

Filiala ANR Mureș organizează următoarele activități:

1. 9-11 octombrie, la Târgu Mureș – Turneul Internațional de Popice – ediția a XI-a. Prin participanți echipe din: Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria), Alba-Hunedoara, Bacău, Satu Mare, Sibiu și Mureș.

2. 15 octombrie, orele 12, la sediul filialei din Sighișoara, împreuna cu Sindicatul Pensionarilor se vor organiza concursuri de cultură generală, șah și table.

3. 16 octombrie, la Miercurea Ciuc va avea loc deschiderea expoziției „Invizibilul ținut Secuiesc”, destinată în special nevăzătorilor, unde vor fi expuse machete ale unor edificii culturale din zonele Secuiești.

4. 17 octombrie, grupa Târgu Mureș a filialei ANR va organiza concursuri de cultură generală, șah și table.

Satu Mare

Cu ocazia zilei internaționale a ,,Bastonului Alb” filiala ANR Satu Mare are în organizare o serie de manifestari care se vor desfășura în data de 17 octombrie 2015 începând cu ora 9, debutând cu un concurs de cultură generală.

        În jurul orei 11 festivitatea va continua cu discursuri marcând evenimentul (susținute de reprezentanții conducerii filialei și eventual reprezentanții oficialităților prezente), deoarece la manifestări va fi prezenta și mass media Sătmăreană, interviuri despre eveniment.

       In jurul orei 12 grupul artistic a filialei va prezenta un program artistic.

       La ora 12,30, cu ocazia acestui eveniment, filiala pregătește ca în fiecare an și o tombolă având toate biletele căștigătoare,  vom înmâna câștigurile la tombolă, iar in jurul orei 13,30 ziua va continua cu dans și voie buna.

       Încă de dimineață și pe tot parcursul zilei este invitată o firmă care comercializeaza produse de consum(băuturi răcoritoare, cafea, mâncare) la care vor avea acces toți cei prezenți.

       Tot pentru marcarea acestui eveniment, filiala are în organizare, în perioada 22-24.10.2015 o excursie pentru membrii noștri în județele Alba și Hunedoara vizitând diverse obiective turistice cu caracter istoric.

Sibiu

Filiala județeană Sibiu organizează cu ocazia Zilei Internaționale a Bastonului Alb 2015 o excursie pentru un număr de 53 beneficiari ce cuprinde:

–  vizitarea Salinei Turda

–  vizitarea Cheilor Turzii

–  organizarea unei mese festive.

Suceava

Filiala ANR Suceava, ca în fiecare an, sărbătorește Ziua Mondială a Bastonului Alb la clubul sediului din Str. Avram Iancu nr.1. în prezența invitaților din partea autorităților locale și a mass mediei, acest eveniment va avea următorul program:

– Prezentare unui scurt istoric despre semnificația bastonului alb;

– Program artistic susținut de taraful filialei ‘Dor Bucovinean”;

– Concurs de cultură generală, șah și table.

Teleorman-Giurgiu

Pentru ziua de 15 octombrie – Ziua Bastonului Alb – filiala interjudețeană Teleorman – Giurgiu va desfășura următoarele activități:

  1. Informări privind istoricul și semnificația zilei de 15 octombrie – Ziua Bastonului Alb – membrilor filialei prezenți la acțiune cât și mass – mediei invitate;
  2. Organizarea unui concurs cu tematica de cultură generală, cu premii;
  3. Acțiuni de socializare, discuții libere și un program muzical.

Vaslui

În data de 15.10.2015, la filiala Vaslui va avea loc concursul cu tema: “Personalități Vasluiene”

Concursul face parte din activitățile proiectului – “DEZVOLTAREA CULTURAL–EDUCATIVĂ A PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE VEDERE – MODERNIZARE BIBLIOTECI DE CARTE AUDIO ŞI ÎNFIINŢAREA A DOUA SĂLI DE LECTURĂ ELECTRONICĂ “- finanțat de Consiliul Județean Vaslui.

Vâlcea

Filiala județeană Vâlcea a sărbătorit neîntrerupt această zi, drept urmare, și în acest an, la data de mai sus,  va organiza un eveniment care se va desfășura astfel:

  • La ora 10 a fost stabilită o întâlnire a unei delegații de nevăzători, împreună cu Consiliul Director al Filialei Județene Vâlcea cu autoritățiile locale (Primaria Râmnicu Vâlcea, Prefectura Județului Vâlcea, Consiliul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea), unde se vor aduce la cunoștință diversele probleme din viața nevăzătorilor;
  • La ora 13, în jur de 100 de membri nevăzători ai filialei noastre se vor deplasa la “Casa nevăzătorilor” din Jiblea Nouă – Călimănești, unde, prin activități dintre cele mai diverse ( șah, table, popice, utilizarea calculatorului cu ajutorul vocii sintetice, dans și voie bună) doresc să atragă, în măsura posibilului, atenția autorităților și mass-mediei asupra situației deficienților de vedere.
Sari la conținut