Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Optarea primirii indemnizației de însoțitor prin DGASPC printr-o cerere

Optarea primirii indemnizației de însoțitor prin DGASPC printr-o cerere

Datorită numeroaselor nemulțumiri din teritoriu cu privire la diferența neechitabilă, în prezent de 113 lei, dintre cuantumurile indemnizațiilor de însoțitor primite prin Casele de Pensii și cele primite prin DGASPC-uri, dorim să vă aducem la cunoștință cadrul legal prin care puteți beneficia de cuantumul mai mare în baza unei cereri adresate DGASPC-ului județean:

Persoanele care au calitatea de pensionar de invaliditate gradul I, inclusiv după trecerea la pensie pentru limită de vârstă și primesc indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 din Legea nr. 263/2010 prin Casa Națională de Pensii Publice, calculată la 80% din valoare punctului de pensie (în prezent de 664 lei), pot opta pentru primirea indemnizației de însoțitor prevăzută la art. 43  și art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, prin DGASPC-uri, echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii (în prezent de 777 lei).

Potrivit art. 6 din Procedura de aplicare a prevederilor art. 42 din Legea nr. 448/2006, coroborate cu cele ale art. 77 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobată prin Ordinului Ministerului Muncii nr. 2.272 din 2013 „schimbarea ulterioară a opțiunii, …, inclusiv după data trecerii la pensie pentru limita de vârstă, se exprima prin cerere adresată casei teritoriale/sectoriale de pensii sau, dupa caz, DGASPC, în funcție de drepturile pentru care optează persoana. În această situație suspendarea plății drepturilor incompatibile se face începând cu luna urmatoare celei în care a fost înregistrată cererea la una din cele doua instituții, în scopul de a evita cumulul celor doua tipuri de drepturi.”

Nu este necesar emiterea unui nou Certificat de încadrare în handicap.

Pentru modelul de Cerere (Anexa 1 la Procedură), care se completează în 2 exemplare și se depune la DGASPCE-ul județean și alte precizări puteți consulta Ordinul nr. 2.272 din 2013 click aici.

Sari la conținut