Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Facilități servicii de telefonie și internet pentru persoanele cu dizabilități

Facilități servicii de telefonie și internet pentru persoanele cu dizabilități

Facilități servicii de telefonie și internet pentru persoanele cu dizabilități

Ca rezultat al colaborării ANR cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru un studiu cu privire la serviciile de comunicații electronice pentru persoanele cu dizabilități de vedere, la 1 martie a intrat în vigoare Decizia Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații ANCOM, elaborată în urma unui studiu calitativ cu privire la serviciile de comunicații electronice, la care ANR a colaborat. Aceasta prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie și internet de a asigura, până la 1 noiembrie, accesul și posibilitatea persoanelor cu dizabilități de a beneficia de serviciile de comunicații electronice adaptate nevoilor lor.

Printre cele mai importante, specific persoanelor cu dizabilități vizuale sunt:

  1. pentru serviciile de comunicații la punct fix (telefonie, internet fix), furnizorii au obligația de a asigura pentru utilizatorii finali cu dizabilități vizuale, pachete care să conțină cel puțin 350 minute lunare naționale contra unui tarif recomandat de maximum 3 euro/lună, inclusiv TVA, și, la cererea utilizatorului, trafic lunar nelimitat la internet fix contra unui tarif recomandat de maximum 7 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de maximum 10 euro/lună, inclusiv TVA.
  2. pentru serviciile de comunicații la puncte mobile (telefonie mobilă, internet mobil), furnizorii au obligația de a asigura pentru utilizatorii finali cu dizabilități vizuale, pachete care să conțină cel puțin 300 minute naționale lunar contra unui tarif recomandat de maximum 2 euro/lună, inclusiv TVA, și, la cererea utilizatorului, trafic național lunar la internet mobil de minimum 300 MB, la o viteză maximă de transfer al datelor pentru descărcare de cel puţin 2 Mbps, contra unui tarif recomandat de maximum 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de maximum 4 euro/lună, inclusiv TVA.

Pentru a beneficia de aceste facilitățile utilizatorii finali cu dizabilități ori reprezentanții legali ai acestora, în cazul persoanelor lipsite de capacitate de exercițiu, trebuie să prezinte furnizorului, în original, certificatul de încadrare în gradul și tipul de handicap emis în condițiile legii.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați Decizia ANCOM nr. 160 click aici.

Sari la conținut