Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Ministerul Public sustine recursul Avocatului Poporului la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru stabilirea termenului de “nevăzător”

Ministerul Public sustine recursul Avocatului Poporului la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru stabilirea termenului de “nevăzător”

Ministerul Public susține recursul Avocatului Poporului la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru stabilirea termenului de “nevăzător” în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

În acest sens, în data de 6 iulie a.c. a trimis Înaltei Curți de Casație și Justiție un punct de vedere, pe care îl găsiți atașat, potrivit căruia termenul „nevăzători” în sensul aplicarii prevederilor legilor de mai sus vizează persoanele cu handicap de tip vizual, fără a distinge în funcție de gradul de handicap, grav, accentuat şi mediu. Leguitorul face referire la TIPUL de handicap și nu la grad.

Ministerul Public consideră ca și Avocatul Poporului că, acolo unde legea nu distinge – Legea pensiilor nu definește termenul de „nevăzători”, nici noi nu putem distinge iar interpretarea termenului trebuie făcut și în spiritul legii, nu numai în litera ei.

NB – a nu se confunda Ministerul Public cu Ministerul Justiției sau al Administrației Publice. Ministerul Public, nu este un minister propriu-zis, nu face parte din structura guvernului ci este „un organ al puterii judecătorești în România înființat la 1 iulie 1993 prin intrarea în vigoare a Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească. În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor. Ministerul Public își exercită atribuțiile prin procurori constituiți în parchete, cu respectarea principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției. Parchetele funcționează pe lângă fiecare instanță judecătorească (cu excepția celor trei tribunale specializate în materie comercială). Parchetele supraveghează activitatea de cercetare penală a poliției judiciare în condițiile legii.”

Toată pledoaria o găsiți pe website-ul Ministerului Public click aici.

Sari la conținut