Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Sorin Preda, profesor şi jurnalist, a murit

Sorin Preda, profesor şi jurnalist, a murit

A plecat dintre noi un prieten foarte drag – Sorin Preda.

Pentru un scurt timp, în anii 1993 – 1994, Sorin Preda a lucrat ca redactor la periodicul ANR, „Litera noastră”. Miercuri, 26 noiembrie, când s-a stins din viaţă, tocmai a fost predată corectura finală în formatul audio al cărţii sale „Moromeţii: ultimul capitol” a cărei realizare tocmai a fost anunţată pe site-ul nostru.

Ce am mai putea spune despre Sorin Preda?…

Un om de o extraordinară căldură, nu ştia să fie neprietenos, un om cu o credinţă în Dumnezeu autentică, lipsită de orice umbră. În „Formula As” reportajele sale şi eseurile despre fenomenul religios, despre mânăstiri, despre mari duhovnici, despre locuri sacre s-au bucurat de o mare trecere la public. Am reprodus şi noi în publicaţiile noastre o parte din aceste materiale. Redăm în continuare portretul pe care i-l face Anca Murgoci pe site-ul dcnews.ro:

„Sorin Preda, cadru asociat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, a murit. Profesorul a decedat miercuri, 26 noiembrie, la vârsta de 63 de ani. Sorin Preda venea să le predea studenţilor de la FJSC, dar i s-a făcut rău şi a căzut.

Sorin Preda a făcut infarct, iar mai mulţi elevi de-ai săi au chemat Salvarea, dar a fost prea târziu. A fost resuscitat timp de 30 de minute, dar eforturile medicilor au fost în zadar. Profesorul, care fusese operat pe inimă în urmă cu trei luni, a murit.

Cine a fost Sorin Preda

Sorin Preda s-a născut pe data de 12 decembrie 1951, la Bucureşti şi a fost prozator, publicist şi profesor de jurnalism. A absolvit în 1974 Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti şi este doctor în Ştiinţele Comunicării. A fost membru al cenaclului „Junimea” şi al grupării literare „Noii” care, între 1971-1973, editează revista de perete cu acelaşi nume. Ca scriitor, a debutat în 1981 cu volumul de proză scurtă „Povestiri terminate înainte de a începe”.

Sorin Preda a fost doctor în ştiinţele comunicării şi susţinea cursuri în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti, dar şi la Universitatea „Dunărea de Jos”, Galaţi.

A publicat volumele „Povestiri terminate înainte de a începe (1981)”, „Parţial color (1985)”, „Plus-minus o zi (1988)” şi „Moromeţii: ultimul capitol” (2010).

De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut volumele „Tehnici de redactare în presa scrisă (2006) ” şi „Jurnalismul cultural şi de opinie (2006) „. Sorin Preda a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România.
Sorin Preda scria la „Formula AS”

Sorin Preda scria de foarte mult timp la „Formula AS”

„Este foarte important cu cine lucrezi. Venind la „AS” în 1994, am făcut cea mai inspirată alegere din viaţa mea. E vorba de revistă, de calitatea ei jurnalistică. E vorba, mai ales, de marea familie pe care am găsit-o în interiorul redacţiei. Îmbătrânit în ale presei, ştiu să preţuiesc, să compar în cunoştinţă de cauză”, spunea profesorul.

Publica articolele elevilor săi în „Jurnalul Bucureştiului”

Sorin Preda le împărtăşea studenţilor de la masterul Jurnalism Tematic, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, unde preda Jurnalism Cultural, din cunoştinţele sale şi îi ajuta să-şi vadă un vis împlinit. În fiecare săptămână, profesorul le publica articolele pe care ei le scriau în „Jurnalul Bucureştiului”, acolo unde era Redactor Şef Suplimentul Cultural.

Sari la conținut