Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Sistem inedit de ghidare în beneficiul nevăzătorilor, inaugurat la Muzeul Naţional de Istorie a României

Sistem inedit de ghidare în beneficiul nevăzătorilor, inaugurat la Muzeul Naţional de Istorie a României

Pe 23 martie a.c., am avut plăcerea să particip la un eveniment deosebit organizat în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi anume inaugurarea unui nou sistem de ghidare/informare pentru nevăzători.

Realizarea acestui sistem a fost posibilă datorită implicării, atât pe plan uman, cât şi financiar a cluburilor Lions Club Bucureşti Burebista, Lions Club Four Family Timişoara, Lions Club Bucureşti Decan, sub patronajul Districtului 124 România.

Sistemul presupune un ansamblu de elemente fizice şi informatice prin intermediul căruia o persoană nevăzătoare se poate deplasa singură în incinta muzeului şi poate explora fără niciun alt ajutor oricare dintre exponatele accesibilizate. Astfel, deficienţii de vedere au la dispoziţie un traseu marcat cu covoare tactile care le facilitează deplasarea cu ajutorul bastonului şi un baston dotat cu senzori care preiau informaţia trimisă de emiţătorii amplasaţi în punctele de interes către o aplicaţie instalată pe telefonul mobil. Aplicaţia redă audio toate informaţiile despre exponatul în dreptul căruia te afli.

La evenimentul de inaugurare au participat nevăzători din Bucureşti, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România – Tudorel Tupiluşi, membri ai mai multor cluburi Lions din ţară, dar şi invitaţi din Italia, mass-media reflectând pe larg evenimentul. De altfel, am avut plăcerea să fiu intervievat de reporterul de la îndrăgitul post Radio România Cultural.

Am fost onorat, în calitate de membru Lions, dar mai ales ca persoană nevăzătoare şi vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi coordonator al Comisiei de Resurse umane şi accesibilizare din cadrul Asociaţiei, să fiu primul care a testat acest sistem după inaugurare.

Ca nevăzător şi membru Lions apreciez orice iniţiativă care aduce un plus în societate, dar în calitate de preşedinte al Comisiei de accesibilizare din cadrul ANR, organizaţie reprezentativă a nevăzătorilor din ţara noastră, nu pot să nu semnalez faptul că încă o dată societatea civilă dă o lecţie autorităţilor, care, deşi au cadrul legal încă din anul 2006, nu au realizat aproape nimic în domeniul accesibilizării mediului fizic, informaţional şi comunicaţional pentru persoanele cu dizabilităţi.
În final îi invit pe toţi nevăzătorii pasionaţi de cultură să viziteze Muzeul de Istorie a României şi să testeze sistemul de ghidaj.

Virgil Lazăr

Sari la conținut