Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Cel mai bun centru de cercetare universitar în domeniul oftalmologiei în anul 2017

Cel mai bun centru de cercetare universitar în domeniul oftalmologiei în anul 2017

Institutul de Oftalmologie din cadrul Colegiului Universitar din Londra

Autor – Mihai Crăciun

Colegiul Universitar din Londra (engl. UCL –  University College of London) ocupă în prezent primul loc în lume în domeniul oftalmologiei, fiind urmat de Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii (clasament realizat de CWUR  http://cwur.org/2017/subjects.php#Ophthalmology).

Având în vedere diversitatea și dinamica activităților de cercetare desfășurate de Institutul de Oftalmologie din cadrul Colegiului Universitar din Londra, în prezentul articol sunt expuse doar aspecte de ordin general, urmând a se reveni cu noi articole privind proiectele specifice de cercetare ale Institutului.

Institutul de oftalmologie a fost înfiinţat oficial în 1948 şi a fost preluat de Colegiului Universitar din Londra în 1995.

În aprilie 2008, au fost publicate rezultatele primului transplant de gene realizat cu succes în domeniul ocular, transplant efectuat de o echipă mixtă din cadrul Institutului de Oftalmologie și Spitalului de ochi Moorfields din Londra.

În aprilie 2009, Institutul a încheiat un acord de colaborare cu compania farmaceutică Pfizer, axat pe înțelegerea modului în care se pot dezvolta terapii bazate pe celule stem pentru degenerescența maculară legată de vârstă. În aceeași lună au fost publicate detalii despre primul protocol din lume bazat pe celule stem pentru degenerescența maculară legată de vârstă, dezvoltat de cercetătorii de la Institut și de la Spitalul de ochi Moorfields.

În iunie 2010, printr-un proiect comun al Institutului de Oftalmologie UCL şi Spitalului de Ochi Moorfields a fost înfiinţată o Biobancă având ca scop facilitarea cercetării în domeniul ochiului. Această Biobancă este o colecție de țesuturi donate, reprezentând o resursă pentru cercetarea medicală privind afecţiunile oculare.

În septembrie 2010, Institutul a încheiat un acord de trei ani cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru a colabora la identificarea unor noi tratamente pentru retinopatia diabetică utilizând capacitatea regenerativă a celulelor stem.

In august 2011, Institutul de Oftalmologie UCLşi Spitalul de ochi Moorfields au primit o finanţare de la Institutul National de Cercetare Medicală al Marii Britanii, pe o perioada de cinci ani, cu scopul de a perfecţiona tehnicile de creare de ţesut ocular în laborator.

În septembrie 2011, o echipă comună de la Institut şi de la Spitalul de ochi Moorfields a primit, de la autorităţile britanice, aprobarea pentru efectuarea unui studiu privind terapia cu celule stem embrionare umane la pacienții cu boala oculară incurabilă Stargardt. Acesta a fost primul studiu clinic uman aprobat în Europa privind terapia cu celule stem.

Degenerarea maculară legată de vârstă (DMLV) este una dintre cele mai răspândite boli ale ochiului, care afectează în jur de un milion de oameni, doar în Marea Britanie. Dar progresele noi în terapiile regenerative și celulare fac posibilă restabilirea vederii în cazul DMLV în viitorul apropiat. În acest sens, cercetătorii au dezvoltat în laborator celule retiniene noi, care ar putea fi transplantate pentru a înlocui celulele deteriorate din ochi. Administrarea celulelor noi este efectuată de chirurgi cu ajutorul unui ac acționat manual. Manipularea este foarte dificilă din punct de vedere tehnic și, ca urmare, succesul tratamentului depinde de abilitățile manuale ale chirurgului.

Pentru a elimina acest dezavantaj, în octombrie 2017, Institutul National de Cercetare Medicală al Marii Britanii a acordat o finanţare de 1 milion de lire sterline pentru un proiect interdisciplinar al UCL având ca scop dezvoltarea unui sistem robotizat de transfer celular către retină. Acest robot flexibil va ajuta chirurgii să transfere, cu mare precizie, celulele nou create în laborator către straturile retiniene afectate.

Din altă perspectivă, Institutul promovează şi susţine o strânsă colaborare cu pacienţii şi societatea civilă. În cadrul Institutului funcţionează un Comitet pentru implicarea publicului şi pacienţilor (numit PPE), care are ca scop încurajarea activităților de implicare a pacienţilor şi publicului în activităţile de cercetare. În acest context, Institutul asigură suport şi finanţează evenimentul Zilele Implicării Pacientului în Oftalmologie (detalii la https://www.ucl.ac.uk/ioo/about-the-institute/public-patient-engagment).

De asemenea, Institutul are o strânsă colaborare cu organizaţiile neguvernamentale ale pacienţilor cu afecţiunioculare, precum:

Macularsociety (https://www.macularsociety.org/macular-society-funded-research);

Fight for Sight (https://www.fightforsight.org.uk/our-research);

Vision 2020 (http://www.vision2020uk.org.uk/tag/research/).

În website-urile menţionate mai sus se regăsesc liste cu proiectele de cercetare în domeniul oftalmologic derulate de Colegiul Universitar din Londra (UCL) şi de alte centre din Marea Britanie. Comparativ, în România am identificat un singur proiect de cercetare în domeniul oftalmologic, anume proiectul Tratamentul cu celule stem în afecțiunile degenerative ale retinei cu ajutorul nanotehnologiei derulat de Universitatea de Medicina şi Farmacie Cluj-Napoca (http://www.granturi.umfcluj.ro/retstem/).

Surse:

https://www.ucl.ac.uk/ioo/ucl-institute-ophthalmology

https://en.wikipedia.org/wiki/UCL_Institute_of_Ophthalmology

https://www.ucl.ac.uk/ioo/news/2017/nov/invention-innovation-grant-awarded-develop-robotic-system-retinal-cellular-delivery

https://www.ucl.ac.uk/ioo/about-the-institute/resources/moorfields-biobank

Sari la conținut