Sari la conținut
Prima pagină » Blog » Informații privind ultimele cercetări și descoperiri științifice din domeniul oftalmologiei

Informații privind ultimele cercetări și descoperiri științifice din domeniul oftalmologiei

Asociația Nevăzătorilor din România în dorinţa de a ţine la curent comunitatea deficienţilor de vedere cu ultimele noutăți, cercetări și descoperiri științifice din domeniul oftalmologiei la nivel mondial iniţiază o serie de informări ştiinţifice realizate de specialişti în domeniu. Termenii medicali vor fi explicați într-un sens mai larg pentru a asigura înțelegerea facilă a informației. Comunicările vor avea loc pe website-ul organizaţiei www.anvr.ro la rubrica „Noutăți – Cercetări oftalmologice” și vor fi incluse în publicaţiile organizaţiei.

Vă propunem pentru început prezentarea unui proiect european novator, prezentare pe care o datorăm domnului Mihai Crăciun, absolvent al Facultății de Matematică și student în ultimul an la Masterul Internaţional de Biofizică Medicală și Biotehnologie Celulară din cadrul  Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucureşti (detalii la http://umfcd.ro/educatie-umf/masterat/).

În iunie 2017 a susținut, în cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice organizate în cadrul Facultăţii de Medicină, un referat cu tema „Regenerarea țesutului retinian”, Comisia propunând ca referatul să fie publicat într-o revistă de specialitate.

În perioada 26-27 octombrie 2017 va participa la un simpozion la Roma cu tema „Restaurarea vederii” unde vor fi susţinute prezentări în domeniul  regenerării ţesutului retinian de către specialişti de la centre de cercetare renumite (ex. TIGEM Italia, RIKEN Japonia etc.). (detalii la http://www.fondazionerimed.eu/Contents/PartNews.aspx?id=879).

Domnia sa intenţionează să se specializeze în continuare în domeniul regenerării țesutului retinian prin studii doctorale după finalizarea celor de master.

Mihai Crăciun este un apropiat al comunității nevăzătorilor, participând în anii trecuți în calitate de voluntar la corectarea manualelor pentru copiii deficienți de vedere. Propunerea noastră de a informa comunitatea despre ultimele descoperiri în domeniu, a venit în sprijinul dorinței sale de a incita și motiva persoane cu dizabilitate vizuală să urmeze cursuri în domeniul cercetării bio-medicale pentru a forma în viitor în România o echipă de cercetători şi un centru de cercetare în domeniul afecţiunilor oculare.

        Ioana Şeremet

       Secretar General

MACUSTAR – Proiectul Uniunii Europene pentru combaterea degenerescenţei maculare legată de vârstă (DMLV)

         Autor – Mihai Crăciun

Proiectul MACUSTAR al Uniunii Europene îşi propune să dezvolte noi teste şi terapii pentru degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV). Pe parcursul celor cinci ani de implementare a proiectului vor fi dezvoltate teste clinice şi opţiuni terapeutice, studiind 700 de pacienţi din 20 de locaţii clinice din întreaga Europă.

MACUSTAR este primul proiect exclusiv pentru bolile oculare aprobat de Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), cea mai mare inițiativă public-privată din Europa care are ca scop accelerarea dezvoltării unor medicamente mai bune și mai sigure pentru pacienți.

Proiectul implică mai multe universități europene şi companii din domeniul farmaceutic şi al tehnologiilor medicale. În total, 16 milioane de euro au fost angajate pentru acest program, iar conducerea este asigurată de către Universitatea din Bonn (Germania).

Dr. Adnan Tufail, co-lider clinic, și profesorul Gary Rubin, cercetător principal, fac parte dintr-un grup de experți de la Spitalul Moorfields și de la Colegiul Universitar din Londra (University College of London – UCL) care contribuie la acest studiu.

Vă vom ţine la curent cu noutăţile din acest proiect.

Sursa: site http://www.moorfields.nhs.uk/news/eu-project-tackle-age-related-macular-degeneration – 6 octombrie 2017

Sari la conținut